Noutati

Raport al FMI

Raport al FMI

13 septembrie, 2006

Scumpirea locuintelor vulnerabilizeaza sistemul financiar Fondul Monetar International (FMI) considera ca majorarea pretului locuintelor din tarile aflate in curs de dezvoltare, precum Romania, poate face sistemul financiar mai vulnerabil. Aceasi temere a fost exprimata recent si de catre oficialii Bancii Nationale a Romaniei, care au criticat supraevaluarea caselor pe piata imobiliara autohtona. Intr-un raport emis recent, FMI arata ca majorarea rapida a creditului pentru populatie poate determina si cresterea preturilor imobilelor. Aceasta conduce la majorarea garantiilor solicitate si poate provoca anumite crize (daca apar scaderi ale preturilor supraevaluate ale proprietatilor). Tarile in curs de dezvoltare cu un nivel ridicat al deficitului de cont curent, cum ar fi Romania, sunt vulnerabile…

mai mult >
2.500 de oameni va pindesc creditele

2.500 de oameni va pindesc creditele

13 septembrie, 2006

Din 2007, externalizarea evaluarilor de proprietati imobiliare pentru creditele ipotecare se accelereaza. Clientii vor putea alege dintre evaluatorii propusi de banca pe cel mai ieftin. Conformarea sistemului bancar (sub supravegherea BNR) la acordul Basel II presupune ca fiecare banca sa-si evalueze in detaliu toate riscurile care pot conduce la pierderi financiare si sa-si calibreze ca atare capitalul. Pentru a se putea pune la punct cu cerintele europene, bancile comerciale din Romania vor trebui sa cheltuiasca bani multi pe sisteme informatice si pregatirea personalului. Multe dintre acestea au optat si vor opta pentru externalizarea unor servicii care sint specifice societatilor de consultanta sau evaluatorilor profesionisti. Printre acestea se numara deja si evaluarea proprietatilor,…

mai mult >
Din cauza termenelor prea scurte prevazute in lege, persoanele cu venituri mici ar putea ramane fara ajutoare pentru incalzire

Din cauza termenelor prea scurte prevazute in lege, persoanele cu venituri mici ar putea ramane fara ajutoare pentru incalzire

13 septembrie, 2006

Termenele prea scurte impuse de Ministerul Muncii pentru depunerea declaratiilor de catre persoanele cu venituri reduse i-ar putea lasa fara aceste facilitati pe multi dintre cei 6 milioane de beneficiari ai ajutoarelor pentru incalzire. In plus, normele metodologice ale ordonantei sunt pline de ambiguitati, fapt care va crea un adevarat haos in aplicarea actului normativ. Ministerul Muncii a publicat pe site-ul institutiei proiectul de hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr.5/2003, cu modificarile ulterioare, privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei. Lectura acestui act normativ este pur si simplu halucinanta, avand in vedere contradictiile dintre termene, precum si stufosenia modalitatii de aplicare a acestuia. Dupa ce in nota de fundamentare…

mai mult >
Atestatul administratorului are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente

Atestatul administratorului are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente

11 septembrie, 2006

Atestatul administratorului are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente M. Ciobanu (Bucuresti): Sunt institutii, precum Administratiile financiare, care cer sa li se prezinte autorizatii de desfasurare a unei activitati independente, fie ca administratorii de asociatii de proprietari sunt angajati cu contract de munca, fie ca au incheiate doar conventii. Cine elibereaza autorizatia? Ministerul Finantelor subliniaza ca este suficient atestatul obtinut de administrator de la nivelul primariei locale sau alta institutie care organizeaza cursuri si examinari pentru obtinerea de atestate. Deci atestatul are valoare de autorizatie pentru desfasurarea activitatii independente de administrator desfasurata in baza Legii 300/2004. Lucian Blaj (Bucuresti): Mai multi proprietari…

mai mult >
Chiriile din Romania le-au depasit pe cele din Ungaria si Cehia

Chiriile din Romania le-au depasit pe cele din Ungaria si Cehia

11 septembrie, 2006

Studiu de piata: Preturile de vanzare ale apartamentelor influenteaza direct nivelul chiriilor Chiriile din Bucuresti s-au dublat fata de anul trecut si vor continua sa creasca, apreciaza analistii imobiliari. In acest moment, nivelul chiriilor in Capitala este mai ridicat decat in Ungaria sau Cehia, apropiindu-se de cel din Paris. Desi Romania este o tara in care populatia majoritara are venituri foarte modeste, chiriile locuintelor sunt perfect comparabile cu cele din multe tari ale Europei Occidentale, nefiind exclus ca intr-un interval de timp foarte scurt sa le depaseasca. Nivelul chiriilor este in continua ascensiune, pe o piata cu o oferta tot mai redusa si cerere tot mai ridicata. Potrivit unui studiu intocmit de agentia Edil Casa din Cluj, in prezent, chiriile apartamentelor din Bucuresti…

mai mult >