Noutati

Apartamente mai ieftine, peste zece ani

Apartamente mai ieftine, peste zece ani

02 august, 2006

In ciuda predictiilor specialistilor care se asteapta ca apartamentele din blocurile "ceausiste" sa se ieftineasca dupa 2007, potentialii cumparatori sunt mai degraba pesimisti, dupa cum indica un sondaj realizat de portalul specializat wall-street.ro. Astfel, mai bine de trei sferturi (81,4%) din repondentii la chestionar apreciaza ca pretul apartamentelor din blocurile construite in perioada comunista nu va scadea nici macar dupa primul an de la aderarea Romaniei la UE. "Aceasta este o atitudine tipic romaneasca, expresie a unei colectivitati care nu mai poate nici macar spera", explica Artur Silvestri, director general al Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania. In privinta termenului in care piata imobiliara autohtona va inregistra scaderi ale preturilor apartamentelor din cartierele-dormitor,…

mai mult >
Investitiile straine pe piata imobiliara, «maruntisuri de periferie»

Investitiile straine pe piata imobiliara, «maruntisuri de periferie»

31 iulie, 2006

In ultimii cinci ani, strainii au investit in Romania aproape 400 de milioane de dolari in proiecte imobiliare, potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Desi autoritatile prezinta acest bilant ca fiind unul favorabil, analistii imobiliari sunt mai sceptici si considera ca aceste invesitii nu reprezinta mare lucru pe piata imobiliara mondiala. Din 2001 si pana in prezent au fost inregistrate 26 de proiecte de investitii in domeniul imobiliar cu impact semnificativ asupra economiei, acestea totalizand 398,9 milioane de dolari, a declarat directorul in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Traian Iordanescu, citat de NewsIn. Cele mai importante proiecte dintre acestea sunt Rivium Mall, in Iasi, de circa 42 de milioane de dolari, Charles de Gaulle Plaza, in Bucuresti,…

mai mult >
\

\"Casa pasiva\" consuma de 30 de ori mai putina energie

31 iulie, 2006

O constructie izolata termic aproape complet, asa ar putea fi descrisa succint "casa pasiva", potrivit lui Attila Bileczki, reprezentantul unei firme maghiare care executa asemenea solutii constructive. Pe langa peretii izolati prin imbracarea unui strat de beton armat cu doua straturi de polistiren expandat, proiectul prevede triplarea ferestrelor de tip termopan si ventilatia aerului, printr-un sistem de schimbator de caldura, care recupereaza in proportie de peste 90% energia evacuata din interior. Aplicarea acestei tehnologii ridica cu 15% pretul constructiei, dar reduce cu pana la 30 de ori costurile de incalzire. De la 250-400 kwh/mp/an, pentru un imobil obisnuit, pentru o "casa pasiva" sunt necesare mai putin de 15 kwh/mp/an pentru incalzire. Prima "casa pasiva" a fost construita in…

mai mult >
Primarii de sector s-au apucat sa demoleze garajele dintre blocuri

Primarii de sector s-au apucat sa demoleze garajele dintre blocuri

31 iulie, 2006

Bucurestenii isi vor parca masinile pe trotuare Autoritatile locale ii ameninta cu demolarea pe proprietarii de garaje care nu si-au platit darile la stat si care nu detin autorizatii pentru constructiile care au aparut ca si ciupercile pe domeniul public. Posesorii de autoturisme contesta decizia edililor pe motiv ca primariile au fost cele care au dat liber la astfel de constructii. Edilii Capitalei s-au saturat de garajele de tabla sau beton amplasate pe spatiile verzi dintre blocuri si au pornit cruciada pentru protejarea domeniului public. Dupa ce ani de-a randul au acceptat astfel de constructii, primarii vor acum sa curete spatiile dintre blocuri de garajele locatarilor, amplasate abuziv. Potrivit edililor, majoritatea constructiilor vor disparea pentru ca proprietarii lor nu au platit…

mai mult >
Creditele pentru populatie vor continua sa creasca cu circa 37% anual

Creditele pentru populatie vor continua sa creasca cu circa 37% anual

28 iulie, 2006

Volumul creditarii va creste in urmatorii ani cu o medie anuala de 25% pe an, o dinamica mai accentuata fiind asteptata la nivelul creditului acordat populatiei, potrivit unui studiu elaborat de grupul UniCredit. Continuarea cresterii volumului creditarii va fi in mod necesar insotita de o crestere a depozitelor provenite de la clientela nonbancara, se arata in studiul Sistemul Bancar in Europa Centrala si de Est si rolul jucatorilor internationali, realizat de UniCredit. Potrivit Mihaelei Popescu, analist pe probleme de macroeconomie la UniCredit Romania, sectorul de creditare va consemna si in urmatorii ani o tendinta ascendenta, insa intr-un ritm inferior celui din anii anteriori. In intervalul 2000-2005, media anuala de cresere a creditelor de retail a fost de 119%, in timp ce pe sectorul…

mai mult >