Noutati

Panourile solare

Panourile solare

13 iunie, 2006

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE In fiecare an, numarul persoanelor care folosesc panouri solare pentru incalzirea apei menajere se tripleaza. In ceea ce priveste panourile fotovoltaice, pretul de achizitionare a acestora va scadea pana in 2013 de la 5 $/W pana la 2 $/W. Aceasta evolutie se contureaza in contextul in care folosirea resurselor clasice de energie devine tot mai costisitoare Atat factura la energie electrica, cat si factura la gaze naturale vin luna de luna tot mai scumpe. Nicolae Vasile, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie din Bucuresti, ne-a declarat ca in urmatorul an pretul gazelor naturale va creste cu aproximativ 100 de euro la o mie de metri cubi normali. Nici pretul la electricitate nu va stagna, numai ca acesta va inregistra o crestere mai usoara de aproximativ…

mai mult >
Cartierele muncitoresti din Iasi asteapta investitiile

Cartierele muncitoresti din Iasi asteapta investitiile

13 iunie, 2006

80% din populatia Iasiului locuieste la bloc. "Nu vad nimic, decat negru in fata ochilor in ce priveste viitorul cladirilor, mai ales ca in cartierele muncitoresti nu a investit nimeni", spune Ioan Samoila, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari Moldova, filialaIasi. Abandonate sunt cartierele Dacia, dar si Metalurgiei si Nicolina. "Iasiul este un oras in viata, dar in cartierele muncitoresti nu s-au facut investitii. Ne e ciuda ca Primaria si Birourile de relatii cu asociatiile de proprietari nu au demarat proiecte care sa ii impinga pe proprietari de la spate", sustine Ioan Samoila. Oamenii se muta la case, pe care le construiesc la marginea orasului; blocurile raman. "Romania se va confrunta cu perspectiva unor ghetouri cu familii sarace, prinse in capcana unor proprietati…

mai mult >
Platiti intretinere si cand lipsiti din tara

Platiti intretinere si cand lipsiti din tara

13 iunie, 2006

Victoria Eremia (Bucuresti): Daca o persoana este plecata din tara este corect sa i se pretinda sa contribuie la cheltuielile blocului in care locuieste? Eu stiu ca daca nu consumi nu platesti. La bloc este altfel? Da, pe perioada absentei mai mari de o luna de zile detinatorii de spatii de locuit pot fi scutiti de la plata cheltuielilor de intretinere calculate in functie de numarul de persoane. Chiar si daca nu sunteti in tara, de pretins vi se pretind cheltuielile ce va revin in functie de spatiul si cotele-parti indivize ce va apartin. Daniela Feraru (Bucuresti): Fiica mea locuieste in cartierul Vitan, unde merg de doua-trei ori pe saptamana pentru a o ajuta la treburile gospodaresti sau la plimbatul nepotelului care are 9 luni. Este corecta pretentia administratorului din blocul in care…

mai mult >
Romania vs Ungaria: Ce se va intampla cu piata imobiliara dupa aderare?

Romania vs Ungaria: Ce se va intampla cu piata imobiliara dupa aderare?

12 iunie, 2006

Ce ne asteapta pe piata imobiliara din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana prin comparatie cu experienta Ungariei? Nimic spectaculos. O crestere relativ linistita pe finalul acestui an si o continuare a trendurilor deja existente, cel putin aceasta este experienta pietei vecinilor de la vest. "Asemanarile dintre piata imobiliara din Ungaria si cea din Romania vin in primul rand din faptul ca majoritatea apartamentelor sunt proprietate privata, nu inchiriate, ca o consecinta directa a privatizarii rapide care a urmat schimbarii de regim politic. In Ungaria la mijlocul anilor \'\'90 a existat un trend ascendent de a ajunge din urma nivelul preturilor europene, dar acest fenomen s-a stabilizat cu cativa ani in urma, iar din acel moment ascensiunea preturilor este redusa", a declarat Laszlo…

mai mult >
Casele la cheie, mai convenabile decat cele construite in regie proprie

Casele la cheie, mai convenabile decat cele construite in regie proprie

12 iunie, 2006

Cei care isi doresc sa locuiasca intr-unul din cartierele private din marile orase au posibilitatea sa opteze fie pentru cumpararea unei case, fie pentru achizitionarea terenului pe care urmeaza sa-si cladeasca singuri locuinta. Desi construirea unei case in regie proprie dureaza mai multsi poate fi mai costisitoare, nu sunt putini cei care apeleaza la aceasta varianta. Singura conditie este sa respecte regulile urbanistice stabilite pentru acel cartier. La Timisoara, spre exemplu, dezvoltatorii imobiliari nu prea si-au indreptat atentia spre proiecte rezidentiale de mari dimensiuni, concentrandu-se pe construirea de blocuri private in interiorul orasului. "Casele timisorenilor se construiesc mai ales in regie proprie, in cadrul unor zone rezidentiale noi de la periferia orasului", spune Anca…

mai mult >