Noutati

Impozite mai mari pentru locuintele de lux

Impozite mai mari pentru locuintele de lux

01 iunie, 2006

Codul Fiscal a trecut ieri in guvern in forma dorita de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu: fara exceptii si cu deductibilitati minime. Principalele taxe au fost mentinute, cota unica la 16% si TVA-ul la 19%, au crescut impozitele pe proprietate, dar mai mult pentru bogatasi, este extinsa baza de impozitare. Dupa o prima lectura saptamana trecuta, ministrii nu au mai avut acum decat minime solicitari de modificare: premierul a vrut o mai buna corelare a impozitarii vehiculelor pentru ca pentru motociclete era prevazut un impozit de 350.000 lei iar pentru Dacia se plateau 450.000, Ministerul Mediului a vrut o definitie schimbata etc. Potrivit ministrului finantelor, desi e perfectibil, noul Cod Fiscal poate fi mentinut neschimbat in urmatorii 3 ani. Vladescu isi rezerva totusi dreptul…

mai mult >
Creditul imobiliar s-a blocat in lift

Creditul imobiliar s-a blocat in lift

29 mai, 2006

Romanii apeleaza intr-un procent foarte scazut la credite ipotecare sau imobiliare pentru a-si cumpara casa. Dezvoltarea creditului neguvernamental din Romania este asimetrica. Ultimele date ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca in primele trei luni din acest an creditul ipotecar a crescut cu doar 1%, in contrast puternic cu evolutia imprumuturilor de retail, care au cunoscut un ritm de crestere de 45%. Doar 23% credite ipotecare Creditul de consum reprezinta peste 77% din totalul celui contractat de romani anul trecut, in vreme ce imprumutul destinat cumpararii unei locuinte pare sa nu aiba cautare. Structura creditului este astfel inversa fata de ceea ce se-ntimpla in statele din zona euro, unde peste 70% dintre imprumuturi sint credite imobiliare si ipotecare. Situatia pare paradoxala…

mai mult >
Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti

Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti

29 mai, 2006

Preturile terenurilor in vecinatatea Capitalei au crescut foarte mult in ultimul an, mai ales in urma informatiilor privind posibilitatea constituirii Zonei Metropolitane Bucuresti (ZMB). Unele terenuri au inregistrat o dublare a pretului pe o raza de 30 de kilometri in jurul orasului, de la linia de centura, ne-a declarat Lucian Racaru, directorul general al Centrului Imobiliar Roman (CIR). Asa s-a ajuns ca terenuri de cativa euro metrul patrat, fara utilitati si fara posibilitati de dezvoltare, sa coste chiar si zece euro, de vina fiind speculatiile imobiliare generate de proiectul privind infiintarea ZMB. "S-au cumparat terenuri de toate felurile, agricole sau intravilane, in parcele mici sau mari", spune Racaru. In acelasi timp, analistul imobiliar Radu Zilisteanu este de parere ca infiintarea…

mai mult >
Zece milioane de euro pentru 11 blocuri din Otopeni

Zece milioane de euro pentru 11 blocuri din Otopeni

29 mai, 2006

Localitatea Otopeni continua sa fie atractiva pentru investitiile rezidentiale. Un ansamblu de 11 blocuri de locuinte va fi construit de o companie de dezvoltare imobiliara detinuta de oameni de afaceri din Israel. Complexul va fi construit pe un teren de aproximativ 12.000 de metri patrati si va ficompus din 154 de apartamente, investitia ridicandu-se la aproximativ zece milioane euro, au declarat reprezentantii firmei. Lucrarile au inceput in luna aprilie, iar primele doua blocuri vor fi predate in luna decembrie. Conform estimarilor companiei, proiectul va fi finalizat in intregime cel tarziu in 2008. Cladirile vor fi structurate pe parter, doua etaje si mansarda, iar apartamentele vor avea suprafete construite cuprinse intre 88 si 200 de metri patrati. Totodata, viitorii locatari vor avea…

mai mult >
Exista un risc de prabusire a preturilor imobiliare

Exista un risc de prabusire a preturilor imobiliare

27 mai, 2006

Preturile pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, data de jocul convergentei cu Uniunea Europeana, a declarat vineri economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea. "Exista un risc ca aceste preturi sa se prabuseasca. In Romania, cresterea preturilor este mai degraba un joc al convergentei. Cei care investesc asteapta ca preturile sa creasca si mai mult odata cu intrarea Romaniei in UE", a explicat Lazea. Problema preturilor la imobiliare a fost abordata, joi, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar privind inflatia, dupa o prezentare a directorului Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, care a sugerat ca bancile centrale…

mai mult >