Noutati

Obligatiuni pentru credite mai ieftine

Obligatiuni pentru credite mai ieftine

13 martie, 2006

Bancile care acorda credite pentru locuinte sau terenuri vor avea acces, conform uneia dintre legile care reglementeaza piata creditului ipotecar, la mai multe surse de finantare. Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, ne-a spus ca institutiile financiare respective pot emite emisiuni de obligatiuni pentru a atrage fonduri suplimentare, fonduri care apoi sunt folosite pentru acordarea de credite. Aceasta reglementare poate duce la o ieftinire a creditului ipotecar. Pe masura ce pe piata apar tot mai multe banci care recurg la finantarea prin obligatiuni, ofertele lor vor deveni mult mai diversificate. Iar pentru a-si atrage cat mai multi clienti, bancile vor umbla la comisioane si la dobanzi, in sensul scaderii acestora. "Legislatia nu poate stabili nivelul dobanzilor si al…

mai mult >
Materialele de constructii, in fierbere

Materialele de constructii, in fierbere

13 martie, 2006

Proiecte de sute de milioane de euro in constructia sau cumpararea de fabrici de BCA, caramizi, mortare, sticla, polistiren sau materiale de izolatii sunt in derulare, ceea ce arata un interes imens din partea investitorilor strategici pentru piata de materiale de constructii din Romania. Cimentul a avut parte in 2004 de o crestere de circa 10%, cea mai mare de la venirea celor trei grupuri internationale pe piata - Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia), HeidelbergCement (Germania). Obisnuita cu rate de crestere de 4 - 5% pe an, piata cimentului s-a umflat anul trecut peste dublu, tragand in sus cifra de afaceri a celor trei jucatori internationali, dar si importurile din Ucraina, ajunse la un nivel record. Vanzarile de ciment din Romania se apropie de 300 mil. euro. Carpatcement, divizia locala…

mai mult >
Subventii pentru casele \

Subventii pentru casele \"traditionale\"

11 martie, 2006

De anul viitor, locuitorii de la tara ar putea primi subventii de la stat pentru a-si consolida constructiile cu o arhitectura specifica Romaniei. Masura face parte dintr-un proiect de lege mai amplu al Ministerului Agriculturii, care vizeaza conservarea traditiilor si arhitecturii nationale. "Daca dorim sa intram in Uniunea Europeana cu o identitate nationala trebuie sa finantam aceste actiuni. Trebuie sa descurajam manelizarea satului", a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. Sursa: Evenimentul zilei

mai mult >
Scumpirea gazelor naturale - cel mult 4%

Scumpirea gazelor naturale - cel mult 4%

11 martie, 2006

"Tariful pentru gazele naturale va fi majorat in al doilea trimestru, adica de la 1 aprilie, cu un procent mult mai mic decat acel 9% anuntat initial. Probabil va fi vorba de 2-3-4%", a declarat, ieri, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres. Seres a precizat ca propunerea de majorare va fi facuta publica de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Gaze Naturale (ANRGN) pana la 15 martie. "Va fi anuntat un calendar al majorarilor pentru intregul an, dar acest lucru se va intampla dupa ce va fi discutat la nivelul coalitiei de guvernamant", a mai spus ministrul Economiei. Acesta a specificat ca solicitarea de obtinere a unei amanari din partea Uniunii Europene a termenului pana la care pretul gazelor din productia interna trebuie aliniat la cel al gazelor din import a fost…

mai mult >
Guvernul cere UE amanarea alinierii pretului la gaze

Guvernul cere UE amanarea alinierii pretului la gaze

10 martie, 2006

Guvernul a inaintat, prin Ministerul Integrarii Europene, o solicitare adresata Comisiei Europene pentru prelungirea cu doi ani a perioadei de aliniere, pana la sfarsitul anului 2008, a pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul costului gazelor din import, a declarat, ieri, vicepremierul Gheorghe Pogea. Comisia nu a dat inca un raspuns oficial, insa vicepremierul spera ca solicitarea va fi acceptata. El a adaugat ca pretul la gazele din productia interna ar trebui sa ramana nemodificat in trimestrul al doilea. Pogea estimeaza ca de la 1 aprilie preturile finale la consumatori s-ar putea majora cu pana la 3,8%, in functie de evolutia altor componente incluse in tarif, precum taxele de distributie, transport sau inmagazinare. ANRGN a prezentat un program de aliniere a pretului…

mai mult >