Noutati

Apartamente noi abia in 2007

Apartamente noi abia in 2007

19 ianuarie, 2006

Pretul apartamentelor vechi va incepe sa scada abia de anul viitor, cand primele constructii de locuinte pentru clasa medie vor fi finalizate. In 2006, nu se asteapta scaderi, insa nici cresteri mai mari de 8%-10%. Developerii (administratorii de proiecte) isi vor muta sfera de interes de la segmentul apartamentelor de lux cu preturi de vanzare de peste 1.800 de euro/mp spre zone semicentrale, cu preturi de 1.000-1.400 de euro/mp, abia dupa ce nu va mai exista cerere pentru segmentul de lux, considera reprezentantii agentiei imobiliare ASCO Properties. "Termenul cel mai optimist pentru finalizarea unui astfel de bloc de apartamente este de un an si jumatate, din pacate, abia dupa momentul integrarii in UE, aceste tipuri de investitii vor deveni vizibile", spune Vlad Sabadus, directorul executiv…

mai mult >
Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10%

Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10%

19 ianuarie, 2006

O noua taxa de mediu de 3% ii pune pe jar pe agentii economici din industria lemnului si mobilei. Prima taxa, de 3%, este perceputa pe lemnul pe picior vandut de Romsilva, dar Ministerul Mediului a hotarat, printr-o HG din decembrie 2005, sa punainca o taxa de mediu de 3% pentru cherestea. Ministerul Mediului suprataxeaza, astfel, o industrie care, de bine, de rau, aduce valutain Romania. Aceasta, in timp ce siderurgia lui Mittal, ingrasamintele si cimentul ne polueazaintr-o veselie, dar pentru investitii in mediu termenele sunt amanate cu complicitatea autoritatilor. Prima reactie a producatorilor de mobilasi produse din lemn vor fi scumpirile si trimiterea in somaj a salariatilor. 2006, an negru pentru industria lemnului Prima taxa de mediu, de 3%, se ia pentru lemnul pe picior vandut de…

mai mult >
A inceput razboiul preturilor la mobila

A inceput razboiul preturilor la mobila

13 ianuarie, 2006

Ieftinirile ajung pana la 40% Pentru ca doresc sa scape de stocurile acumulate la final de an, comerciantii de mobila au trecut in aceasta perioada la importante reduceri de preturi. Fie ca desfac produse de lux, fie ca se adreseaza consumatorului cu venituri medii, in marea majoritate a magazinelor de profil preturile sunt si cu pana la 40% mai mici decat la finele anului trecut. Batalia pe preturi mici Compania care a dat anul acesta tonul ieftinirilor la mobilier, printr-o campanie publicitara sustinuta, este Mobexpert. In vederea lichidarii stocurilor, compania a redus preturile cu pana la 40%, cele mai ieftine produse fiind la ora actuala bucatariile, dormitoarele sau bibliotecile. In paralel cu lichidarile, au loc si promotii, in cazul acestora preturile diminuandu-se cu 10%. De ieftiniri…

mai mult >
Nicolae Opris, presedintele ANRE: Scumpirea gigacaloriei va fi suportata de consumatori

Nicolae Opris, presedintele ANRE: Scumpirea gigacaloriei va fi suportata de consumatori

13 ianuarie, 2006

Gigacaloria se va scumpi in aproape toata tara. Producatorii de energie termica solicita Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei Electrice o crestere a pretului gigacaloriei de 20-25% datorita cresterii pretului gazelor si a pacurii. O parte din acestia au primit avizul primariilor, ceea ce inseamna ca scumpirea va fi subventionata de autoritatile locale. In cazul Electrocentrale Bucuresti - ELCEN, unde Primaria Bucuresti a refuzat o majorare de 56%, scumpirea se va face la ANRE si va fi suportata suta la suta de cumparatori. Daca municipalitatea ar fi acceptat scumpirea, subventia pe care primaria o plateste pentru caldura ar fi crescut de la 3.000 la 6.500 miliarde de lei. Nicolae Opris, presedintele ANRE, da explicatii in ce conditii ar putea creste pretul local al gigacaloriei.…

mai mult >
Jumatate din energia termocentralelor incalzeste aerul patriei

Jumatate din energia termocentralelor incalzeste aerul patriei

13 ianuarie, 2006

Caldura se pierde prin conductele distribuitorilor, ferestrele si peretii consumatorilor Centralele termice produc energia termica cu 30% mai scump decat in Germania. Distribuitorii de agent termic au pierderi de 25% in retea, comparativ cu 5% in Germania. In plus, locuitorii din blocuri pierd 60% din caldura prin ferestre, usi si plansee, comparativ cu aproape zero in Germania. Gigacaloria se va scumpi in toata Romania, chiar daca pretul acesteia va fi suportat total sau partial de populatie. Pretul acesteia nu se va opri, ci va creste concomitent cu scumpirea combustibililor. Oamenii trebuie sa stie ca ar putea exista unele solutii care vin sa diminueze efectul scumpirii: "Sa isi puna repartitoare. Factura pentru caldura le va scadea la jumatate", ne spune Virgil Ramba, presedintele RADET.…

mai mult >