Noutati

bilete

bilete

18 august, 2005

Fostii proprietari au primit doar bilete in sala de asteptare Romanii care vor sa primeasca inapoi terenurile sau proprietatile pe care statul le-a nationalizat in perioada 1945-1989, conform Legii nr. 10 din 2001, trebuie sa obtina mai intii informatii exacte cu privire la ceea ce au detinut, dar si dovezi ale actelor de proprietate, pe care sa-si intemeieze cererea de retrocedare. Toate acestea se elibereaza de la Arhivele Nationale. In perioada urmatoare insa, ghiseele de relatii cu publicul din cadrul tuturor directiilor judetene si centrale ale Arhivelor Nationale vor fi inchise pentru revizia anuala necesara verificarii documentelor. Petitionarilor le ramine alternativa telefonului si a audientelor la directori, pentru consultatii, sau a trimiterii direct prin posta a cererilor. "Nu…

mai mult >
inchirieri

inchirieri

18 august, 2005

Inchirierea locuintei este de doua ori mai profitabila decit vinzarea Mai multi analisti din domeniul imobiliar au spus, in ultimul timp, ca pe segmentul vinzarilor de locuinte piata este aproape blocata. Preturile mari au facut ca oferta sa nu se mai intilneasca cu cererea si, ca atare, numarul tranzactiilor de vinzare-cumparare a apartamentelor de bloc a scazut dramatic. Vinzatorii au sesizat acest lucru si au inceput sa scada preturile care erau absurd de mari, cu sume care ajungeau si la 20% din pretul cerut acum sase luni. Totusi, vinzarile nu s-au "dezghetat". In aceste conditii, pentru proprietarii de apartamente varianta inchirierii trebuie luata si ea in calcul. In primul rind, pentru ca cine renunta sa mai cumpere un apartament de care avea nevoie pentru a locui se vede obligat sa…

mai mult >
vanzari

vanzari

12 august, 2005

Locuinte vandute la pret de centrala termica Un control efectuat de juristi din cadrul Prefecturii Ialomita a scos la iveala ca persoanele aflate in fruntea institutiei au incalcat grosolan prevederile legale, interpretand dupa bunul plac Legea nr. 61/1990, cea care le dadea dreptul celor care au avut repartitie pana in 1989 sa isi cumpere locuintele in care stateau cu chirie. Corpul de control a stabilit ca, in sapte cazuri, vanzarile de locuinte s-au facut fara ca dosarul depus sa contina toate actele necesare. In alte cinci situatii, primaria inchiriase locuinte intre anii 1999 si 2004 unor persoane aflate in situatii speciale, dupa care le-a instrainat la pretul de 24 de milioane de lei bucata, cu mult sub cel real la data tranzactiei. De una dintre tranzactii a beneficiat actualul vicepresedinte…

mai mult >
lei

lei

12 august, 2005

Vanzatorii de case au inceput sa ceara preturi in lei Dupa aproape 15 ani de suprematie clara pe piata imobiliara romaneasca, principalele valute au cazut in dizgratie. De cateva luni, proprietarii de case nici nu mai vor sa auda de euro sau dolar. Preturile cerute de vanzatori sunt exprimate in lei, ba chiar si in lei noi, dar calculate la cele mai avantajoase cursuri euro, de pana la 42.000 lei vechi, valoare devenita deja istorie. Doar bucurestenii fac nota discordanta, si cei mai multi dintre ei continua sa ceara preturi in euro. Cel dintai pas in exprimarea noilor preferinte ale vanzatorilor de case a fost facut in noiembrie 2004, moment care a marcat inceputul perioadei de declin a monedei europene. Moldovenii au fost primii care au reimpus pe piata imobiliara, dupa 15 ani, preturi in…

mai mult >
asig

asig

12 august, 2005

Asigurarea obligatorie pentru locuinte: 22 de euro pe an Incepind de anul viitor, romanii vor fi obligati sa-si asigure locuintele. Dat fiind ca prima de asigurare este, in general, de 1,5 la mie din valoarea locuintei, inseamna ca vom plati, anual, 20-22 de euro. Cladirile vor fi asigurate la valoarea de piata si, in functie de aceasta, se va stabili si valoarea primei pentru fiecare locuinta in parte. In cazul caselor mai vechi de 50 de ani sau al celor construite din materiale foarte proaste, valoarea primei de asigurare creste, ca procent. Valoarea de 15.000 de euro este cea standard, cei care au o locuinta cu o valoare de piata mai mare putind opta pentru o valoare de asigurare mai mare, la care va fi si prima mai mare. Daca nu o fac, in caz de dezastru vor primi doar 15.000 de euro.…

mai mult >