Noutati

Apartamente supraevaluate

Apartamente supraevaluate

31 martie, 2005

Motivul pentru care o garsoniera, de pilda, poate costa si 60.000 de euro (zona Unirii) consta in faptul ca preturile apartamentelor sunt supraevaluate. Iar asta se intampla pentru ca proprietarii au tendinta sa astepte o eventuala crestere a preturilor pentru a obtine venituri cat mai mari, a declarat Adrian Nicolescu, expert evaluator in cadrul companiei imobiliare Eurisko. "In Romania exista, la apartamente si in general la proprietati, o tendinta ca proprietarii sa doreasca sa incheie afacerea vietii lor. Exista o inertie, la vanzare, pentru a obtine cel mai bun pret. Preturile apartamentelor sufera o supraevaluare, date fiind si caracteristicile tehnice, de exemplu instalatiile de apa sau de caldura. Nu se constientizeaza ce inseamna sa se sparga o teava intr-un apartament recent zugravit",…

mai mult >
Se scumpesc terenurile

Se scumpesc terenurile

31 martie, 2005

Anul acesta, terenurile din Romania, indiferent de locatia sau destinatia lor, se vor scumpi cu cel putin 20%, iar in anumite zone isi vor dubla chiar pretul, reiese dintr-un raport imobiliar prezentat ieri. Motivele? In primul rind, cererea care depaseste cu mult oferta. Apoi, mai sint doar doi ani pina la data la care este programata aderarea Romaniei la UE, moment in care strainii vor putea deveni proprietari de terenuri. In Romania, in ultimii trei ani, profiturile obtinute din afaceri imobiliare au depasit media europeana, sustin expertii imobiliari. Iar cei mai multi bani au venit mai ales din tranzactiile cu terenuri, unele dintre acestea ajungind sa coste chiar si cu 300% mai mult. Statisticile oficiale arata ca anul trecut pretul terenurilor situate in intravilan s-a triplat, fata…

mai mult >
Subventie pentru locuinte

Subventie pentru locuinte

31 martie, 2005

Persoanele care au un venit net lunar pe membru de familie mai mic de 4,8 milioane lei vor beneficia in anul 2005 de o subventie de 30% din cumpararea unei locuinte, conform unui proiect de lege aprobat ieri de guvern. Subventia de 30% se va calcula din valoarea finala a locuintei si va fi acordata in special tinerilor casatoriti cu virsta pina in 35 de ani, profesorilor, doctorilor, agricultorilor, licentiati... sau functionarilor publici care se stabilesc in mediul rural, precum si persoanelor care beneficiaza de facilitati conform Legii 42/1990 (revolutionari). (Evenimentul Zilei)

mai mult >
Apartamentele din Bucuresti

Apartamentele din Bucuresti

18 martie, 2005

In ultimele doua luni, in Capitala, dar si in multe alte orase ale tarii, nivelul tranzactiilor imobiliare a scazut foarte mult. Cauza o constituie nivelul la care a ajuns pretul locuintelor (cu 50% mai mare decat cel din toamna anului trecut), facand astfel locuintele inaccesibile chiar si romanilor cu venituri mari. "Preturile au crescut in mod artificial pentru ca s-a mers pe principiul lacomiei. Agentiile imobiliare au avut o mare influenta practicand un comision dublu, atat la vanzare, cat si la cumparare. Era vorba astfel de o dubla reprezentare, dar si de o contradictie pentru ca nu poti reprezenta ambele parti la acelasi pret. Comisionul este parte din pret, astfel incat agentul tinea partea vanzatorului", ne-a declarat Dan Ioan Popp, directorul firmei Impact. Cresterea preturilor…

mai mult >
Case noi de 3,29 miliarde euro

Case noi de 3,29 miliarde euro

18 martie, 2005

In Romania s-au finalizat anul trecut aproape 30.000 de locuinte, dintre care circa 5.000 au fost realizate din subventii bugetare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Numarul locuintelor realizate din fondurile populatiei a fost cu 2.142 mai mare decat in anul precedent. Aceasta categorie continua sa detina ponderea cea mai mare, reprezentand 82,8% din totalul locuintelor terminate. La sfarsitul anului trecut, aproape 83.000 de case si apartamente se aflau in diferite stadii de executie in regia agentilor economici si a populatiei, dintre care 35,7% erau in stadiu avansat de finalizare. Valoarea lucrarilor de constructii in anul 2004 a fost de 213.900,4 miliarde de lei (circa 5,27 miliarde de euro - la valoarea medie din 2004 de 40.532 de lei pentru un euro), in crestere…

mai mult >