Piata europeana de acoperisuri are nevoie de profesionisti

14 octombrie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Organizarea în România a celei de-a XXV-a ediții a Campionatului Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri a relansat discuția formării profesionale pe această disciplină, ca și în alte segmente ale domeniului construcțiilor care necesită o specializare de nivel ridicat. Meseriile legate de realizarea acoperișurilor sunt foarte căutate pe piața muncii din Europa, unde există un deficit de tineri dornici să îmbrățișeze aceste profesiuni care presupun și mai multe riscuri în exercitarea lor (lucru la înălțime, în aer liber, indiferent de vreme și climă, lucrul cu focul etc.). Conform specialiștilor, în prezent și piața românească are nevoie de un număr mult mai mare de profesioniști, lucrările fiind deseori nesatisfăcătoare, fără un sistem clar de evaluare a calității execuției.

”Piața de acoperișuri, deși pare un segment de nișă, presupune de fapt o multitudine de produse și discipline legate de zona superioară a unei construcții. Astfel, nu vorbim doar de învelitoarea propriu-zisă, ci și de termoizolații, hidroizolații, structuri, șarpante, mansardări, ferestre de mansardă, terase peste spații locuite, coșuri de fum, sisteme de drenaj și de evacuare a apelor pluviale și încă multe altele. În plus, putem vorbi de clădirile industriale, un alt domeniu vast, ori de restaurări, unde acoperișurile nu sunt abordate cu materiale de înaltă calitate, iar metodele specifice tradiționale de punere în operă sunt învechite sau inaplicabile pentru noile produse apărute pe piața învelitorilor. Aceasta implică o multitudine de meserii cu un grad ridicat de specializare, foarte căutate pe piața europeană.

Trebuie remarcat faptul că există și în țările occidentale o criză legată de faptul că tinerii nu se mai îndreaptă către aceste meserii, dar acolo reușesc să creeze un flux continuu de profesioniști prin susținerea unor școli (de arte și meserii și/sau postliceale) bine dotate, promovate intens în rândul tinerilor”, arată domnul Silviu Dumitrescu, Președintele Asociației Naționale a Montatorilor de Acoperișuri din România. ”Companiile producătoare, care investesc în cercetare, dezvoltă noi materiale și tehnologii de execuție, organizează cursuri de specializare și training-uri, dar se pare că acestea nu sunt suficiente; o pregătire în rândul viitorilor specialiști ar trebui începută mult mai devreme, pentru a avea timpul necesar să asimileze toate aceste informații”, continuă dumnealui.

Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperișuri, care va avea loc la București în zilele de 19, 20 și 21 noiembrie 2014, are, printre altele, rolul de a populariza în rândul tinerilor aceste meserii. Mulți dintre concurenți provin din țări occidentale care au un sistem de învățământ bine pus la punct, rezultat al colaborării dintre stat și mediul privat, un sistem care ar putea fi replicat și în România. Ei sunt angajați ai unor firme care îi ajută, prin diferite mijloace (materiale, program flexibil etc.) să își ridice nivelul de pregătire. 

Competiția, cu o tradiție de peste un sfert de secol, este cel mai important eveniment al acestei branșe la nivel internațional, la care participă un număr mare de aplicatori, constructori, arhitecți și producători din Europa și de pe alte continente. Evenimentul din România va fi un adevărat festival al roofer-ilor, incluzând concursul propriu-zis, Congresul IFD (International Federation for the Roofing Trade), expoziția specializată Best Roofs & Facades, un program de conferințe pentru arhitecți și pentru toți cei interesați de acest domeniu, demonstrații ale unor echipe de montatori profesioniști, seri festive dedicate participanților și sponsorilor, programe turistice în București și împrejurimi pentru invitații de peste hotare. Toate acestea se desfășoară sub patronajul IFD, forul internațional al branșei înființat în 1952, având ca organizator și partener strategic în țara noastră Asociația Națională a Montatorilor de Acoperișuri din România (ANMAR), membru IFD.

Concursul se desfășoară în Pavilionul C3 al Complexului Expozițional Romexpo, pe o suprafață de peste 3.000 mp, unde sunt instalate stative de dimensiuni și forme standard, pe care concurenții aplică materialele și sistemele prevăzute de organizatori, cu acceptul IFD.
Numărul țărilor participante este în creștere față de edițiile anterioare, ceea ce arată interesul tot mai mare pentru acțiunile organizate sub sigla IFD, dar și față de România, în contextul în care țara noastră este o punte de legătură între țările occidentale și Estul european. Așadar, la competiție participă circa 30 de echipe din Austria, Belgia, Cehia, China, Elveția, Estonia, Germania, Letonia, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, România, dar sunt așteptați și reprezentanți ai altor țări care și-au arătat interesul în calitate de observatori sau aspiranți la o participare în anii următori. Intrarea pe durata concursului este gratuită.

Mai multe detalii despre concurs, parteneri și organizatori:
www.acoperismagazin.ro/campionat
www.ifd-roof.eu

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Taxe noi la vinzarile de case si de terenuri Taxe noi la vinzarile de case si de terenuri
Erste: Deficitul de locuinte este de 3,3 milioane mp Erste: Deficitul de locuinte este de 3,3 milioane mp
Mihai Leu si Piotr Cinski jurizeaza cel mai mare concurs de colantari auto din Romania Mihai Leu si Piotr Cinski jurizeaza cel mai mare concurs de colantari auto din Romania
Explozia de proiecte de retail va micsora chiriile cu 10-25% Explozia de proiecte de retail va micsora chiriile cu 10-25%
Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum - 08 aprilie 2010 Cinci motive pentru care sa cumperi sau nu o casa acum - 08 aprilie 2010
Distrigaz Sud intra pe piata caloriferelor Distrigaz Sud intra pe piata caloriferelor

Vezi mai multe articole