Sanatatea casei

Locuinta a devenit refugiul nostru pentru poluarea la care suntem expusi in fiecare zi, de aceea trebuie sa stim ce avem de facut pentru a ne asigura ca sanatatea casei este la valori maxime.

alergii in casa

Sanatatea casei: Intrebari si raspunsuri cheie despre alergii (Partea I)

28 martie, 2014

Ce este o alergie? O alergie este sensibilitatea excesiva a sistemului imunitar si supra-reactia la un agent strain inofensiv in organism, cum ar fi polenul plantelor, un anumit aliment, un medicament sau oricare dintre multe alte substante. Oricare ar fi substanta straina, "alergenul" in sine, sistemul imunitar raspunde ca in cazul unei amenintari reale declansata de un raspuns imun, care, in aceste cazuri, este cunoscut ca o reactie alergica. Ce se intampla in timpul unei reactii alergice? Intr-o reactie alergica, sistemul imunitar raspunde la alergen prin producerea unui anticorp cu specificitate numit imunoglobulina E (IgE). In timp ce toata lumea are anticorpi IgE, o persoana care este alergica detine anticorpi lgE in abundenta. Cand anticorpii IgE ataca alergenii, ei declanseaza globulele…

mai mult >
Pahar cu apa proaspata

Imbunatatirea calitatii apei – avem nevoie de un purificator?

20 martie, 2014

Multi oameni preocupati de calitatea apei de la robinet apeleaza la sisteme de filtrare a apei pentru imbunatatirea gustului si proprietatilor. Insa chiar este necesara purificarea apei? Sa aflam in continuare. Esti preocupat de calitatea apei din casa ta sau doar tanjesti dupa un gust mai bun al apei de la robinet in bucataria ta? In primul rand, ia in considerare daca ai intr-adevar nevoie de un sistem de purificare a apei in casa ta. Unii oameni cumpara si folosesc numai apa imbuteliata, altii folosesc apa de la robinet. Medicii spun ca apa de la robinet contine fluor care protejeaza dintii, iar alte stiri recente afirma ca apa imbuteliata contine mai multe bacterii decat cea din urma. Pe cine sa mai credem? Cu toate acestea, unele persoane au nevoie sa ia in considerare un sistem de purificare…

mai mult >
Suprafata de pardoseala dura care reduce aparitia acarienilor

7 metode de a tine acarienii sub control

24 februarie, 2014

Iarna poate fi grea pentru persoanele care au alergii la acarieni, unii dintre cei mai mari vinovati atunci cand vine vorba de alergii. Conform unui studiu realizat de Colegiul American de Alergii, Astm si Imunologie, circa 10% din oameni sunt sensibili la acarieni, iar in anumite regiuni ale lumii ei reprezinta factorul declansator in 80% din cazurile de astm. Ce sunt acarienii? Acarienii sunt organisme mici, microscopice din clasa arahnidelor, cu dimensiuni de 0,08-1,0mm, impartiti in peste 50,000 de specii. Acestia sunt atat de mici incat pot pluti in aer si se “hranesc” cu celule umane. Un gram de piele poate hrani pana la 1 milion de acarieni. Unde se gasesc acarienii? Acarienii se gasesc peste tot, chiar si in cele mai curate case. Julie McNairn, imunologist american din Cincinnati…

mai mult >
Locuinta lipsita de alergeni

Sfaturi pentru imunitatea locuintei impotriva alergenilor

24 februarie, 2014

Desi nu putem intotdeauna controla factorii declansatori de alergii care pandesc la usa locuintei noastre, putem lua masuri preventive impotriva alergiilor. Un studiu publicat in Jurnalul de Alergii si Imunologie Clinica din Statele Unite arata ca cercetatorii au gasit in mai mult de 50% din case cel putin 6 alergeni detectabili. Vestea buna este ca noi am facut un mic ghid cu modalitatile prin care se poate scadea expunerea la factorii declansatori de alergii. Ceea ce e afara, trebuie tinut afara. Ferestrele si usile ar trebui sa fie tinute inchise in marea majoritate a timpului (exceptand momentele in care aerisim) pentru a preveni patrunderea in casa a alergenilor si elementelor poluante. Cel mai bine ar fi sa setam aerul conditionat sa recircule aerul (filtrele trebuie schimbate regulat).…

mai mult >
Laveta pentru stergerea prafului

Alergie la praf? Metode de diminuare a prafului din casa

20 februarie, 2014

Mai mult de 90% din praful de uz casnic vine de la oameni si diverse materiale textile: particule si fibre abia vizibile care plutesc pe cei mai mici curentii de aer si care ajung pe orice suprafata din casa. Intr-un loc ferit de miscarea aerului, particulele raman pe loc. In alte locatii ale casei, ele se ridica in mod constant din cauza usilor si a ferestrelor care genereaza curenti de aer, dar si a oamenilor. Chiar daca lupta impotriva prafului este una care nu poate fi niciodata castigata complet, avem posibilitatea de a-l elimina cat mai mult posibil, evitand astfel declansarea unor reactii alergice. Organizeaza dulapurile pentru a mentine praful la minimum. Dulapurile sunt un paradis al prafului, pline de fibre mici de pe haine, prosoape si lenjeria de pat. Si de fiecare data cand deschizi…

mai mult >