Asa cum va promiteam saptamana trecuta revenim cu detalii despre cele mai importante tipuri de tevi folosite pentru instalatii.
Tevi din plumb. Plumbul este cel mai vechi material utilizat in instalatiile de apa. Exista tevi din plumb de presiune si tevi din plumb de scurgere (pentru canalizari). Imbinarile se executa prin lipire cu aliaj de cositor. Plumbul este utilizat pentru conductele de legatura la unele obiecte sanitare, pentru apele uzate radioactive sau in laboratoare, pentru evacuarea apelor uzate corozive. Este din ce in ce mai rar utilizat in instalatiile de canalizare, iar UE a interzis folosirea plumbului in instalatiile de apa, datorita pericolului pe care il prezinta asupra sanatatii (Pb face parte din categoria metalelor grele care provoaca in timp otravirea organismului)
Tevi din azbociment. Conductele din azbociment sunt realizate dintr-un amestec de ciment, fibre de azbest si apa. Au greutate redusa, rezista bine la presiune, indoire, inghet, temperaturi inalte, foc. Nu rezista la lovituri si socuri. Se utilizeaza la aductiunile de apa si la retelele de canalizare. Fibrele de azbest au o influenta negativa asupra sanatatii, pericolul fiind mortal daca sunt inspirate in plamani.
Tevi din sticla. Sunt fabricate dintr-o sticla speciala (borosilicat cu slab continut alcalin) cu coeficient de dilatare termica redus. Se utilizeaza in principal pentru canalizarea lichidelor corozive in industria chimica, farmaceutica si alimentara. Sticla este foarte casanta.
Tevi din plastic. Conductele din plastic sunt confectionate dintr-un material care contine ca ingredient esential una sau mai multe substante organice polimerice. Daca este supus la temperaturi ridicate si la presiune, materialul plastic curge si poate fi usor prelucrat sub forma de tevi. Avantaje: cost initial redus, greutate redusa, flexibilitate ridicata, rezistenta ridicata la coroziune. Dezavantajele tevilor din plastic: rezistenta redusa la foc, producere de gaze toxice in momentul combustiei; rezistenta redusa la solventi, nu pot suporta presiuni mari la temperaturi inalte; unele materiale plastice sunt susceptibile a-si modifica structura daca sunt expuse timp indelungat la razele solare. Acest tip de tevi trebuie sa fie protejate la socuri mecanice. Durata de viata depinde de temperatura de functionare. Cu cat temperatura este mai mica, rigiditatea mecanica este mai mare. De exemplu, daca durata estimata de viata este de 50 ani, tevile se vor putea folosi dupa cum urmeaza:
PN 10 - doar pentru instalatii de alimentare cu apa rece sau incalzire prin pardoseala;
PN 16 - pentru instalatii de alimentare cu apa calda, daca durata de viata proiectata nu este mai mare de 25 de ani;
PN 20 - pentru instalatii de alimentare cu apa calda si pentru sisteme de incalzire.
In raport cu presiunea nominala, pentru conductele din plastic se disting urmatoarele trepte de presiune: PN 10, PN 12,5, PN 16 si PN 20. Numerele reprezinta in acest context presiunea maxima admisa care ofera o durata de viata de maxim 50 de ani la temperatura 30oC.
In ultima perioada, in instalatii se utilizeaza din ce in ce mai mult tevile multistrat. Acestea combina avantajele tevilor din plastic cu avantajele tevilor metalice. Suprafata interioara a tubului (material plastic) prelungeste durata de viata a conductei, fiind neteda din punct de vedere hidraulic. Stratul de metal intermediar asigura rigiditatea necesara impotriva suprapresiunilor, uniformitatea profilului, elimina dilatarile termice importante pe care le prezinta materialul plastic. Stratul de plastic exterior are o functie de protectie. Imbinarile se realizeaza cu fitinguri din alama cu suprafata nichelata, care au o durata de viata lunga.
Teava multistrat are parametri tehnici foarte buni si se imbina cu usurinta. Imbunatateste parametrii acustici ai instalatiei (stratul exterior din material plastic are proprietati absorbante).
Problemele care apar in legatura cu conductele din plastic isi au originea in: combinarea si amestecarea produselor de la mai multi producatori diferiti, sau cu specificatii tehnice diferite (acelasi tip generic de teava prezinta diferente de la producator la producator); combinarea plasticului (tevi, fitinguri etc) cu alte materiale care au o durata de viata mai mica (de exemplu sistemul de distributie al apei se executa din plastic, iar distribuitorul din otel); nu se respecta prescriptiile de montaj stipulate de catre producator (de exemplu distanta dintre elementele de sustinere).
------------------
Ne-am gândit să vă propunem o variantă de Brief pentru Proiectarea Instalației la o Casă (ce informații trebuie să pregătim pentru Inginerul de Instalații):
Informații generale:
Numele proprietarului și adresa completă a locației proiectului.
Contactele de comunicare ale proprietarului sau ale reprezentantului său.
Instalația de apă potabilă:
Numărul de puncte de utilizare a apei (robinete, dușuri, toalete etc.).
Fluxul estimat de apă necesar în funcție de nevoile locuinței.
Specificații privind sursa de apă (puț, rețea publică etc.).
Tipurile de țevi preferate (cupru, PEX, PPR etc.).
Presiunea apei în sistemul de alimentare.
Instalație de evacuare a apelor menajere:
Numărul și tipurile de aparate sanitare (chiuvete, toalete, cada, mașină de spălat etc.).
Calea de evacuare a apelor menajere și poziționarea sistemului de canalizare.
Specificații privind tipurile de țevi pentru evacuare (PVC, PPE, PP etc.).
Necesități pentru ventilația corectă a sistemului de canalizare.
Referințe la standarde europene:
Instalația de apă potabilă: Respectarea standardului EN 806 pentru dimensionarea și execuția instalațiilor de apă potabilă în clădiri.
Instalația de evacuare a apelor menajere: Conform standardului EN 12056 pentru proiectarea sistemelor de canalizare interioară.
Materiale pentru țevi: Alegeți materiale conform standardelor relevante precum EN 12502 pentru țevi din PPR, EN 1057 pentru țevi din cupru etc.
Alte cerințe speciale:
Dacă sunt necesare sisteme de încălzire sau răcire a apei, menționați aceste cerințe speciale.
Pentru sistemele de încălzire centralizată, luați în considerare standardul EN 12831 pentru calculul necesarului de energie termică.
Termene și buget.
Data la care este necesar să fie finalizat proiectul.
Bugetul disponibil pentru proiectarea și implementarea instalației.
Asigurați-vă că toate datele sunt complete și clare pentru a asigura o proiectare precisă și conformă cu standardele europene în construcții. Consultarea cu un specialist în instalații sau inginer proiectant în timpul procesului de proiectare este, de asemenea, recomandată pentru a asigura un rezultat optim.
Comentarii
Nu exista comentarii.