Dupa ce v-am prezentat 5 sfaturi generale de pregatire a gradinii pentru toamna, ne-am gandit sa facem o discutie separata si despre una dintre plantele cele mai unanim apreciate: lavanda.
Cu toate ca imaginea standard cu care este asociata aceasta planta este cea a campurilor insorite ale Rivierei franceze, ultimii ani ne-au aratat ca se poate adapta la fel de bine si la clima din Romania. In tot mai multe gradini private sau publice, ori chiar pe marginea drumului, lavanda creste nestingherita si atrage trecatorii cu mirosul ei deosebit. Ce-i drept, specia pe care o intalnim in Romania este diferita de cea originala, din Provence, fiind supusa unui necesar proces de aclimatizare, fara de care nu ar putea rezista in climatul tarii noastre. De aceea, este indicat sa alegeti un soi multiplicat intr-o pepiniera din Romania, pentru a avea certitudinea adaptabilitatii.
Pentru mai multe detalii legate de plantarea si intretinerea lavandei am discutat cu Tudor Panait, reprezentantul firmei Lavanda de Romania.
“Este foarte important ca lavanda sa nu fie plantata in zonele in care balteste apa. O singura zi de baltire este fatala pentru lavanda. Un alt aspect foarte important este atentia acordata tunderii tufelor din gradina dvs. Desi traieste 60 de ani, tufa de lavanda are tendinta de a se despica odata cu trecerea anilor si o tundere o data la 1-2-3 ani este foarte benefica, daca este facuta corect. Lavanda se tunde primavara, in prima jumatate a lunii martie, atunci cand tufele au un aspect imbatranit. Tunderea se face la o adancime de 50% in planta sau chiar si mai adanc pana la 20% daca tufele sunt despicate puternic”.
Legat de locul in care este cel mai indicat sa plantati lavanda, este de dorit o amplasare sub cea mai insorita zona din gradina:
“Lavanda este o planta solara. De aceea, este indicat s-o plantati in acele zone din gradina in care bate soarele cel putin 6 ore pe zi. Lavanda prefera un sol bine drenat si se adapteaza foarte bine in orice sol de gradina. Daca aveti un sol cu o aciditate neutra sau usor alcalina insa, lavanda se va simti in mediul ei nativ, provencal si va produce si un ulei esential de foarte buna calitate.”
Lavanda de Romania ne-a oferit si cateva ponturi in sens decorativ:
“Lavanda este mica la plantare insa ajunge la dimensiunea maxima in a treia vara traita in gradina dvs. cand atinge un diametru de 50-70cm. O spatiere corecta a lavandei presupune o distanta de minim 30 cm intre tufe. Va puteti juca cu aceste doua cifre pentru a obtine diverse forme in gradina. Cateva exemple: pentru randuri paralele ca in Provence plantati butasii de lavanda la distanta de 30-40 cm pe rand si la 120-140 cm intre randuri; pentru o suprafata monobloc patrata plantati lavanda la 35 cm intre plante si tot 35cm intre randuri; pentru a inconjura un foisor cu lavanda plantati butasii de lavanda la 30 cm unul de altul sub forma circulara; pentru a obtine un careu de tufe individuale de lavanda, plantati butasii la o distanta de 120 cm intre plante si 120 cm intre randuri. Posibilitatile depind doar de creativitatea fiecaruia.”
(Seria “Amenajarea de toamna a gradinii” va cotinua cu 10 plante leguminoase care pot fi insamantate toamna)
Comentarii
Nu exista comentarii.