centrala electrica

Cum alegi centrala electrica ideala pentru locuinta ta?

18 decembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ne aflam in plin sezon al temperaturilor scazute si nu mai este mult pana atingem ceea ce romanii numesc traditional „gerul Bobotezei”. Toti suntem in cautarea celor mai rentabile surse de incalzire si majoritatea alegem incalzirea pe gaze, care este cea mai multumitoare din punct de vedere al confortului oferit si al tarifelor. Insa, ce este de facut daca nu te afli intr-o zona cu acces la o retea de gaze?

Exista mai multe solutii pentru situatia de mai sus, acestea depinzand in principiu de tipul de locuinta pe care il ai. Daca locuiesti la casa si nu te deranjeaza infruntarea iernii si taiatul lemnelor sau alura de cosar cauzata de carbuni, poti alege sa folosesti soba pe lemne. Daca insa locuiesti la bloc, aceasta se dovedeste intotdeauna a fi o alegere neinspirata.

Desi implica costuri mai ridicate decat o centrala pe gaze, centrala electrica pare a fi solutia ideala pentru locuintele din blocuri. In principiu, centrala electrica este recomandata locuintelor cu suprafete reduse sau care nu necesita incalzire permanenta, precum si celor care sunt folosite drept case de vacanta. Daca insa nu se poate opta pentru varianta mai rentabila, acest tip de centrala devine solutia ideala.

Aceasta se remarca prin faptul ca are un randament ridicat ce atinge 99,5%, ceea ce inseamna ca produce 1kW de energie termica pentru 1 kWh de curent consumat, implica un cost destul de redus de instalare si asigura confortul proprietarului. Nu sunt necesare cosuri pentru evacuarea gazelor de ardere, nu produce noxe si poate fi folosita in orice mediu. Daca nu ar exista marele dezavantaj al costului ridicat, acestea ar fi sursa de incalzire perfecta pentru o locuinta.

In momentul in care alegi o centrala electrica va trebui sa tii cont de mai multi factori. In principiu trebuie sa iei in considerare suprafata pe care doresti sa o incalzesti. Recomandat este sa iti instalezi o centrala electrica care sa aiba o putere suplimentara de maxim 10% fata de necesarul de incalzire al locuintei. De asemenea, trebuie sa tii cont de puterea aprobata de compania furnizoare a curentului electric. O putere mai mare decat cea aprobata poate duce la supraincarcarea retelei si inevitabil la defectarea instalatiei.
In momentul in care alegi puterea pe care doresti sa o aiba centrala ta, trebuie sa tii cont si de numarul persoanelor care locuiesc in spatiul pe care vrei sa il incalzesti, precum si de temperatura pe care o consideri optima pentru confortul tau si al familiei.

De asemenea, trebuie sa iei in calcul si regiunea in care locuiesti, precum si izolatia cu care este prevazuta cladirea in care locuiesti. Sunt zone din tara unde temperaturile scazute se fac simtite o perioada mai indelungata de timp decat in alte regiuni. De asemenea, in cazul locuintelor neizolate pierderile de caldura sunt mult mai semnificative decat in cazul locuintelor care au izolatie, balcoane inchise si ferestre din geam termopan. Automat, in aceste cazuri coeficientul de corectie va fi mai mare si va implica necesitatea unei centrale cu putere de incalzire mai mare, ceea ce va duce din pacate la costuri mai ridicate.

Pentru a afla puterea aproximativa de care ai nevoie trebuie sa calculezi initial volumul locuintei tale. Acesta poate fi aflat rapid daca sa folosesti urmatoarea formula:  S (suprafata utila) x H (inaltimea camerei) = V (volumul).

De asemenea, va trebui sa stii sarcina termica volumica a locuintei tale care difera in functie de vechimea locuintei si de izolatia acesteia. Mai jos sunt prezentate doar valori orientative, astfel ca pentru determinarea cu acuratete a sarcinii termice volumice este recomandat sa apelezi la un specialist.

  • constructii vechi neizolate: 60 W/mc
  • constructii vechi izolate: 45 W/mc
  • constructii noi izolate: 30 W/mc

Puterea centralei se va afla prin formula V (volumul) x Q (sarcina termica volumica) = P (puterea termica a centralei).

In cazul in care s-ar face un calcul orientativ, pentru incalzirea unui apartament de aproximativ 70mp, necesarul de caldura ar fi situat undeva intre 5.5 kW si 9 kW. In functie de aceasta estimare, se presupune ca o centrala cu o putere de 6 kW ar consuma aproximativ 850 kW/luna, o centrala cu o putere de 9 kW ar ajunge la 1200 kW/luna, iar o centrala de 21 kW ar consuma in medie 2650 kW/luna. La calcul estimativ al costului lunar implicat de folosirea unei centrale electrice va trebui sa tii cont de tariful companiei furnizoarea de curent electric.

Pentru a reduce costurile poti apela la montoarea unui termostat automat care sa regleze temperatura dorita si sa mentina valoarea facturii la curent electric la un nivel rezonabil pentru bugetul tau.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Becuri LED cu filament Becuri LED cu filament
Cum sa alegi generatorul electric potrivit pentru gospodaria ta: Ghid complet Cum sa alegi generatorul electric potrivit pentru gospodaria ta: Ghid complet
Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI Cum se realizeaza extinderea semnalului unei retele WI-FI
Cum functioneaza un boiler termoelectric? Cum functioneaza un boiler termoelectric?
Tot ce trebuie sa stim despre luminitele de sarbatori Tot ce trebuie sa stim despre luminitele de sarbatori
Eficienta si siguranta sporita pentru sistemele fotovoltaice cu invertoare de calitate Eficienta si siguranta sporita pentru sistemele fotovoltaice cu invertoare de calitate

Vezi mai multe articole