on

Cum congelezi corect alimentele

11 iunie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vara este anotimpul care ne ofera cele mai multe, mai gustoase si mai sanatoase alimente: fructele si legumele. Dar, daca vrem sa ne bucuram de aceste bunatati si in sezonul rece, suntem nevoiti sa congelam aceste alimente. Si, daca realizam aceasta operatiune in conditii optime, ne putem bucura de nutrientii fructelor si legumelor ca si cum ar fi proaspete, nu congelate. Iata cum congelezi corect alimentele.

1 Spala bine alimentele. Indiferent ca vorbim despre fructe, legume, verdeturi sau carne, alimentele contin microbi. Prin congelare, unii microbi sunt distrusi, altii doar “adorm” si se trezesc la viata dupa decongelare. Daca speli bine alimentele inainte sa le congelezi, acesti microbi sunt indepartati.

2 Opareste fructele si legumele. Scufunda fructele si legumele, timp de 5-10 minute, in apa fiarta. Apoi clateste-le bine sub jet de apa rece si lasa-le sa se scurga apa din ele. Prin oparire sunt distruse enzimele  care oxideaza in timpul congelarii.

3 Uda carnea. Daca este uda, la suprafata carnii se formeaza o pojghita de gheata care impiedica oxidarea substantelor nutritive.

4 Foloseste saculeti speciali. Deci majoritatea oamenilor procedeaza asa, NU este recomandat sa congelezi alimentele in pungile de plastic de la supermarket. Foloseste saculeti speciali, din polietilena, care se inchid ermetic.

5 Proportioneaza alimentele. Nu este bine ca alimentele sa treaca prin multe cicluri congelare/decongelare. Proportioneaza alimentele in cantitatile pe care le folosesti atunci cand gatesti. De exemplu, daca faci salata de vinete din aproximativ 1 kilogram de vinete tocate, atunci nu congela vinetele in portii de cate 3-5 kilograme.

6 Nu sara alimentele. Nu se vor pastra mai bine, ci din contra, se vor congela la o temperatura mai scazuta decat temperatura obisnuita.

7 Nu congela alimente care contin multa apa. Adica nu congela rosii, castraveti si dovlecei. De asemenea, nu congela alimente care periseaza repede, cum ar fi branza, laptele sau iaurtul.

Regulile sunt simple. Daca le respecti, te vei putea bucura de alimente congelate pana la 8 luni, in functie de specificul fiecarui tip de aliment.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cat timp poti sa depozitezi alimentele in congelator si in frigider Cat timp poti sa depozitezi alimentele in congelator si in frigider
Trucuri pe care nu le stiai despre conservarea fructelor si legumelor Trucuri pe care nu le stiai despre conservarea fructelor si legumelor
4 metode de a curata obiectele din argint 4 metode de a curata obiectele din argint
Vasul de gatit cu invelis ceramic Vasul de gatit cu invelis ceramic
Afla care sunt cele mai poluate orase ale lumii Afla care sunt cele mai poluate orase ale lumii
Pericolul care te pandeste din frigider si congelator Pericolul care te pandeste din frigider si congelator

Vezi mai multe articole