Compost in recipient

Ghidul gradinarului incepator: Cum preparam compostul in 3 pasi simpli

03 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum v-am promis, va prezentam 3 pasi usor de urmat pentru obtinerea compostului, cea mai simpla modalitate de a produce compost organic in gospodarie.

 

1. In functie de cantitatea de compost de care aveti nevoie, alegeti fie un loc ferit si partial insorit, pe pamant, unde sa depozitati resturile pentru compostare, fie un recipient de o marime corespunzatoare. Daca pregatiti compost pentru o gradina mica spre mijlocie, va recomandam sa folositi o lada de gunoi, o cutie de lemn, un butoi sau un alt recipient incapator din comert.

2. Incepeti prin a face un strat de cativa centimetri (max. 15 cm) din resturi uscate, de culoare maro, bogate in carbon. Puteti folosi frunze si tulpini uscate, crengi, paie, coceni, rumegus, samd. Mai departe, adaugati un strat putin mai subtire (max. 5 cm) de resturi vegetale verzi, pentru a asigura necesarul de azot. Adaugati liber coji de legume si fructe, coji de oua, iarba, flori si plante vestejite din gradina, dar si de interior, inclusiv buruieni tinere, fara seminte. Cei care cresc animale mici, precum pasari, iepuri si hamsteri, pot adauga excrementele in acest strat. Se continua cu un al treilea strat, de pamant, mai subtire, care se presara peste cele doua. Udati apoi cele trei straturi si continuati sa adaugati straturi succesive in aceeasi ordine. Pastrand proportiile straturilor si fara a uita de apa, adaugati noi straturi pana gramada atinge cel putin 1 metru inaltime. Posesorii de acvarii pot folosi fara probleme apa acestora ca substitut. La final, acoperiti gramada cu o prelata, pentru a pastra umezeala si caldura si ca protectie impotriva ploii.

 

3. Gramada de resturi trebuie rascolita la fiecare doua saptamani, dinspre interior spre exterior, de preferinta cu o furca. Puteti incepe cel mai devreme dupa doua zile, daca e cald afara. Daca veti observa ca amestecul degaja caldura si elimina vapori, e un semn ca sunteti pe calea cea buna. Adaugati apa, daca este prea uscata, dar nu exagerati, pentru a nu ingreuna fermentatia. La fiecare rascolire puteti adauga in continuare resturi, pastrand in minte proportia de 30:1. Exista ingrediente interzise? Da, feriti-va de resturi de origine animala, precum carne, oase si produse lactate, dar si de uleiuri, plante bolnave, excremente de caine, pisica si porc si plante tratate cu pesticide. Puteti adauga in cantitati mici textile din bumbac si hartie de ziar, dar in nici un caz reviste 'glossy', care contin metale. Desi este laudabil sa reciclam, pentru a mentine o gradina organica din care sa ne hranim sanatos impreuna cu familia, trebuie sa fim critici in selectia resturilor pe care le vom composta.

                                    Mostra compost

Cat dureaza? Pentru crearea unui centimetru de sol fertil, natura are nevoie de 300 de ani! Cu metoda de mai sus, veti obtine compost organic in gospodarie in minim 6-8 saptamani, in functie de efortul pe care il depuneti pentru mentinerea conditiilor propice. Cand este gata, acest ajutor nepretuit pentru plante are culoarea maro sau neagra, o consistenta sfaramicioasa si un miros placut.


Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi
Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto. Ce sa iei in calcul cand amenajezi o alee de acces auto.
Cum protejam culturile de temperaturile inalte? Cum protejam culturile de temperaturile inalte?
Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam Luna iulie in gradina - ce recoltam si ce plantam
Primavara in casa si in gradina Primavara in casa si in gradina
Recomandari pentru intretinerea rosturilor dintre pavele Recomandari pentru intretinerea rosturilor dintre pavele

Vezi mai multe articole