on

Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi

06 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna se numara bobocii si roadele anului ce urmeaza sa se incheie. In ceea ce priveste fructele, ultimele care se recolteaza in aceasta perioada sunt strugurii, merele si gutuile. Pastrarea strugurilor va fi un subiect separat, in acest material iti spunem cum trebuie sa procedezi pentru a putea consuma mere si gutui toata iarna

Merele

Cand le culegi
Culesul merelor se realizeaza intre 15 septembrie si 15 octombrie, ceea ce inseamna ca acum suntem in plin proces de recoltare. Soiurile dulci trebuie culese mai devreme, pentru ca au deja dulceata, iar soiurile mai acrisoare trebuie culese cat mai tarziu posibil, pentru a le da timp sa se mai coaca.

Cum le culegi

Un mar care este copt se desprinde de pe ramura printr-o simpla rasucire, fara sa tragi de el. Daca trebuie sa-l smulgi, inseamna ca nu-i copt suficient si trebuie sa-l mai lasi.

Cum le pastrezi

Dupa ce le-ai cules, merele trebuie triate. Cele vatamate sau pe cale sa se strice trebuie eliminate. In ladite sau pe rafturi trebuie sa ajunga doar merele de talie mijlocie, care nu prezinta urme de lovituri sau stricaciuni. Merele mici si cele mari trebuie consumate sau valorificate mai repede (poti face din ele compot, gem sau marmelada).

Daca sunt pastrate in spatii cu ventilatie buna, umiditate medie si sunt ferite de inghet, merele pot rezista pana la 6, maximum 8 luni.

Daca nu-i vorba de o cantitate mare de mere puse la pastrare, o idee foarte buna este sa invelesti in hartie fiecare fruct.

Gutuile

Cand le culegi
Gutuile nu trebuie lasate in copac sa ajunga la maturitate, deoarece se intaresc si isi pierd din gust. Momentul propice pentru recoltarea gutuilor este finalul lunii octombrie.

Cum le culegi

Mare atentie, atunci cand culegi gutuile, sub nicio forma sa nu rupi varful ramurilor de care sunt prinse deoarece vei distruge mugurii de rod.

Cum le pastrezi

Gutuile nu rezista prea mult timp, chiar daca le pastrezi intr-un loc racoros si uscat precum odaia bunicii. Ele rezista cam pana in decembrie-ianuarie, asa ca trebuie consumate pana atunci.

Sfaturile acestea referitoare la culesul si pastrarea merelor si a gutuilor sunt foarte simple si usor de urmat chiar si de catre un nespecialist sau novice in ale pomiculturii.

Sursa poza: blog.papaorder.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Afla ce trebuie sa faci ca sa scapi de limacsi (melcii fara cochilie) Afla ce trebuie sa faci ca sa scapi de limacsi (melcii fara cochilie)
Ingrijirea gladiolelor – plantarea, mediul, intretinerea si taierea Ingrijirea gladiolelor – plantarea, mediul, intretinerea si taierea
Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor Amenajarea curtii: ghid de montare a pavelelor
De ce crapa boabele de struguri? De ce crapa boabele de struguri?
5 reguli pentru amenajarea unei gradini de vis 5 reguli pentru amenajarea unei gradini de vis
5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta 5 plante medicinale care nu trebuie sa lipseasca din gradina ta

Vezi mai multe articole