Panou solar nepresurizat pus pe o alee pentru a fi expus publicului.

Panouri solare nepresurizate pentru apa calda menajera

06 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Energia solara constituie o fantastica sursa de energie regenerabila. Cu ajutorul ei poti produce energie electrica folosind celule solare fotovoltaice sau centrale termice solare, poti sa incalzesti o locuinta folosind pompe de caldura sau poti sa produci apa calda menajera folosind panouri solare termice.

Da, poti obtine apa calda menajera cu ajutorul panourilor solare montate pe acoperisul casei. Exista 3 tipuri de panouri solare pentru producerea apei calde:
- Panorui solane nepresurizate;
- Panouri solare presurizate
- Panouri solare plane.

Panourile solare nepresurizate se monteaza  pe partea sudica a acoperisului casei si folosesc panta acoperisului pentru a obtine o inclinatie de 45 grade, astfel incat razele soarelui sa “cada” perpendicular pe tuburile panoului. Panourile solare nepresurizate nu se pot monta pe sol deoarece ele trebuie sa se situeze deasupra oricarui consumator casnic.

Presiunea minima a coloanei de apa calda este data doar de inaltimea la care este montat panoul.

Daca panourile solare nepresurizate nu sunt montate pe partea acoperisului orientata catre sud, atunci soarele nu va putea sa le ofere energie pe tot parcursul zilei. Dezavantajul panourilor solane nepresurizate este dat de faptul ca ele nu pot produce apa calda menajera pe tot parcursul anului, ci doar din luna martie si pana in luna octombrie. Ele au avantajul de a fi mai ieftine decat celelalte tipuri de panouri solare.

Principiul de functionare al panourilor solare nepresurizate

Panourile solare nepresurizate functioneaza prin termosifonare. Principiul de functionare este unul simplu. Panoul solar este construit din tuburi vidate individuale ce transfera radiatia solara catre apa. Deasupra panoului solar este montat un rezervor colector. Radiatia solara captata de  tuburile vidate este transformata in energie termica, astfel ca apa din tuburi se incalzeste. Pe masura ce apa se incalzeste, densitatea ei scade, astfel ca apa calda din tuburi se ridica si ajunge in rezervor. Pe masura ce apa calda ajunge in rezervor, ea este inlocuita de un volum echivalent de apa rece. Din acel bazin suspendat pe casa , apa calda coboara, prin cadere libera, in reteaua de conducte a casei tale, fara a fi impinsa de presiune. Astfel presiunea se formeaza doar datorita inaltimii la care acest panou solar este montat.

Avantajele si dezavantajele panourilor solare nepresurizate

Avantaje:
- Sunt cele mai ieftine dispozitive pentru captarea energie solare termice;
- Nu sunt dependente de reteaua electrica, deoarece utilizarea apei calde se face numai prin cadere libera de la inaltime, de aceea panourile solare nepresurizate trebuie sa fie amplasate deasupra celui mai de sus consumator casnic;
- Vara acopera 100% necesarul de apa calda menajera, iar primvara si toamna acopera aproximativ 60% din necesar.
- Amortizarea investitiei se face in aproximativ 2-3 ani. Dupa ce ai amortizat, panourile solare nepresurizate iti produc gratuit apa calda.

Dezavantaje :
- Panourile solare nepresurizate pot fi montate doar pe acoperisul casei;
- Apa calda va avea presiune mica daca diferenta de nivel dintre panoul solar si cel mai inalt consumator din casa nu este de minimum 5 metri;
- Nu iti ofera apa calda pe toata durata anului, ci doar in perioada martie-octombrie.

Un panou solar nepresurizat cu capacitatea de 100 litri, care poate asigura necesarul de apa calda pentru 2 persoane, costa aproximativ 1000 lei, iar durata de viata poate ajunge si la 20 de ani, in functie de calitatea apei. Avand in vedere avantajele si dezavantajele acestui panou, ramane la latitudinea fiecaruia sa considere daca un astfel de panou merita investitia.

 

Sursa imagine: panourisolare-pes.ro

Adauga un comentariu


1 Comentariu

ion stancu

12 iunie, 16:06

instalatia aceasta poate fi utila ptr.un apartament 2camere aflat la etj.1?

Alte articole

EVOHOME | Cel mai inteligent sistem de control al temperaturii EVOHOME | Cel mai inteligent sistem de control al temperaturii
Confort termic fara lemne sau gaze? Confort termic fara lemne sau gaze?
Instalarea centralei termice Instalarea centralei termice
Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne Sfaturi pentru alegerea centralei pe lemne
Cum utilizam centrala termica in mod sustenabil Cum utilizam centrala termica in mod sustenabil
Economiseste energie si bani cu robinetul termostat, solutia inteligenta pentru calorifere Economiseste energie si bani cu robinetul termostat, solutia inteligenta pentru calorifere

Vezi mai multe articole