on

Scarile pentru pod - Cum sa faci alegerea potrivita pentru casa ta

24 februarie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amenajarea mansardelor cu prevederea unor mini-poduri in structura ramasa in sarpanta sau amenajarea podului clasic necesita asigurarea unor cai de acces catre aceste zone. Dar nu intotdeauna este posibila rezervarea unui spaţiu semnificativ pentru a amenaja o cale facilă de acces catre pod, mai ales cand amprenta casei nu este foarte generoasa. Pentru a compensa lipsa spatiului, dar si pentru a realiza o solutie care sa se poate integra atat din punct de vedere functional si estetic, exista posibilitatea de a utiliza scari dedicate (modulare) pentru accesul in pod.

Scarile modulare de acces la pod permit accesul usor si sigur catre pod prin solutii constructive cu un gabarit redus si, mai ales, simplu de utilizat.

Avantajele scarilor modulare sunt urmatoarele:

  • economisirea spatiului, nu necesita spatiu alocat la nivelul etajului de unde se urca in pod;
  • sunt solutii pliabile, se inchid la nivelul tavanului si se integreaza perfect in structura planseului catre pod;
  • se monteaza rapid si usor, cu un minim de ajutor, si sunt livrate deja asamblate, pregatite pentru montaj;
  • sunt deja adaptate, pentru a fi utilizate la inaltimea incaperii respective;
  • sunt usor de utilizat, cu actionare prin intermediul unei tije care permite deschiderea si inchiderea usii.

La o simpla cautare, se pot identifica usor doua tipuri de variante constructive, din punct de vedere al materialului din care este realizata scara efectiva:

  • scari de pod din lemn, cu trepte metalice;
  • scari de pod din lemn, cu trepte din lemn.

Daca pentru variantele de executie a treptelor din lemn exista tipul de scara realizata din 3 sau 4 module pliabile, pentru varianta metalica exista atat versiune pliabila, cat si versiune pantograf.

Pantograful prezinta un mecanism de deschidere - inchidere cu resorturi, lucru care permite deschiderea si inchiderea usoară a treptelor scarii. O astfel de scara poate fi prelungita cu 1-2 module, ceea ce poate permite lungimi ale scarii care sa acopere inaltimi de urcare de pana la 3,3 m. O particularitate a acestor tipuri de scari este data de mecanismul de protectie la deschidere, care elimina necesitatea incuietorii la nivelul panoului de inchidere pe planseu.

Celelalte tipuri de scari modulare metalice sunt prevazute ca si variantele realizate total din lemn, cu toc si usa din lemn de pin sau alte tipuri. Usile acestor scari sunt livrate standard, intr-o singura culoare (maro sau alb), dar pot fi personalizate, astfel incat sa se integreze cat mai bine in designul interior al casei. Scarile realizate din parti metalice sunt vopsite in camp electrostatic, in diferite nuante RAL.

Partile componente principale ale unei scari modulare sunt tocul, usa si modulele cu scari, toate acestea fiind legate intre ele prin feronerie specifica. Din punct de vedere al montajului, etapele sunt relativ simple si necesita un minimum de efort pentru pozitionarea si fixarea scarii. Pentru montaj vor trebui avute in vedere dimensiunile de gabarit si prevederea golului necesar la nivelul planseului.

Odata avut golul in planseu si scara achizitionata, nu mai ramane decat montajul, iar acest pas incepe cu demontarea scarii. Este usor de demontat partea cu trepte, cea modulara, pentru a putea monta apoi in pozitie tocul cu usa. Acesta va fi fixat in structura planseului, cu ajutorul elementelor mecanice de fixare si a feroneriei. Se aseaza tocul in pozitia finala, il vom centra si vom avea grija sa fie in planurile corecte, ca usa sa se inchida usor si sa nu ramana lufturi. Eventualul spatiu dintre toc si tavan poate fi acoperit ulterior, in functie de tipul finisajului tavanului sau poate fi mascat cu sipci si ornamente specifice scarilor modulare. Dupa fixarea tocului cu usa, se pot remonta modulele cu trepte si se poate realiza reglajul/ ajustarea scarii la inaltimea camerei.

La nivel de usa, exista variante realizate doar din lemn, dar si variante realizate din panouri tip sandwich, care ofera o izolare termica superioara si care pot impiedica aparitia condensului pe tavan, cand intre pod si camera exista o diferenta considerabila de temperatura si o umiditate interioara mare. De asemenea, producatorii consacrati au dezvoltat scari rezistente la foc, care asigura o rezistenta marita la combustie (30 sau 60 de minute), ceea ce poate fi sinonim cu salvarea vietii in caz de incendiu.

Constructiv, pot fi anumite diferente intre tipurile de scari modulare, la nivelul sistemului de garnituri de etansare, a sipcilor-ornament si al celorlalte accesorii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum construim corect o scara – partea 2 Cum construim corect o scara – partea 2
Dippanels.ro ne dezvaluie secretele scarilor interioare din lemn Dippanels.ro ne dezvaluie secretele scarilor interioare din lemn
Materiale utilizate la scari Materiale utilizate la scari
Cum utilizam spatiul de sub scara? Cum utilizam spatiul de sub scara?
Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara Scara interioara - cerinte minime si tipuri de scara
Scara si balustrada... Scara si balustrada...

Vezi mai multe articole