on

Sifoanele de pardoseala: cum poti scadea riscul de inundare a locuintei

01 februarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Spatiile prevazute cu instalatii de apa sunt, in general, supuse riscului de producere a inundatiilor. Este cazul bucatariilor, al bailor, al camerelor tehnice, al spalatoarelor sau al altor spatii mai mult sau mai putin casnice. In mod normal, acestea sunt prevazute cu instalatii de canalizare pentru deversarea apelor uzate. In functie de importanta acestor spatii si de marimea instalatiilor de alimentare cu apa, pot fi realizate trasee de scurgere dedicate pentru anumite obiecte sanitare sau cu sifoane de pardoseala.

Scopul amplasarii sifoanelor de pardoseala poate fi unul functional si dedicat unui anumit obiect sanitar (dus amenajat direct pe pardoseala sau dus de tip walk-in) sau unul de siguranta, pentru eliminarea cantitatilor de apa care ajung in mod curent pe pardoseala de la activitatile desfasurate ori pentru eliminarea apei scurse accidental, dupa spargerea unor furtune flexibile, a fisurarii robinetelor etc.

Sifoanele de pardoseala sunt prevazute in majoritatea cazurilor in spatiile din baie si in camerele tehnice. In bucatarii nu sunt la fel de des intalnite, dar asta nu inseamna ca nu pot fi amplasate inclusiv in aceste incaperi pentru un plus de siguranta.

CITESTE SI: Reconditionarea cazii de baie: sfaturi de refacere in regim DIY

Exista, de asemenea, si cazuri in care spatiile de baie nu sunt prevazute de catre constructor, dar acesta nu reprezinta un capat de tara. O instalatie sanitara bine realizata si care este verificata periodic pentru a nu exista avarii nedorite, nu are nevoie de sifon de pardoseala. Totusi, experienta recomanda ca riscurile trebuie reduse la minimum, fapt pentru care sifonul de pardoseala trebuie sa existe. Astfel, chiar si daca in 20 ani va fi folosit o singura data, va fi fost suficient pentru a-si demonstra utilitatea.

In caz contrar, orice cantitate de apa nedetectata la timp pret de cateva ore poate duce la acumulare si la inundarea locuintei. De aici pana la afectarea finisajelor din celelalte incaperi, cel putin la nivelul pardoselii, nu este decat un pas, iar costurile reparatiilor pot ajunge la cateva mii de lei.

Prin urmare, acolo unde nu exista un sifon de pardoseala in baie, ar trebui gasita o metoda de montare. Aceasta presupune identificarea celui mai scurt traseu spre canalizarea principala sau un traseu existent la nivelul pardoselii, pe care se poate face o ramificatie pentru sifonul nou, cu o inaltime de cativa centimetri. Apoi, poate fi taiat un canal lat de 5 cm in sapa de egalizare, amplasata o scurgere de 40/ 50 mm si racordat sifonul. Aceasta este prevazut cu un spatiu in care va exista o garda de apa care impiedica eliminarea mirosului din canalizare in camera respectiva. Pentru pardoseli mai calde exista pericolul de evaporare a acestei zone cu apa din sifon, caz in care este mai eficienta amplasarea sifonului pe un traseu spalat de apa in mod constant (de exemplu pe scurgerea de la lavoar/ chiuveta). De asemenea, sifonul trebuie montat astfel incat panta de la nivelul pardoselii sa canalizeze cu usurinta apa catre el si nu sa fie o panta inversa.

CITESTE SI: Bazinele de WC ingropate: sfaturi de montare si spulberarea unor prejudecati

In situatia in care un sifon de pardoseala nu poate fi montat, tehnologiile moderne se dovedesc de mare ajutor, mai ales ca pe piata exista anumite dispozitive care detecteaza pelicula de apa de la nivelul pardoselii si activeaza inchiderea circuitului de apa. In principiu, este vorba despre un dispozitiv alcatuit din 3 componente: senzorul de apa, o electrovalva si o componenta electronica.

Functional, senzorul este responsabil cu detectarea prezentei apei pe zona unde este amplasat, ceea ce inseamna ca este necesara o analiza atenta a zonei de amplasare, astfel incat detectarea apei sa fie facuta rapid. Senzorul transmite semnalul catre componenta electronica, care la randul ei va comanda o electrovalva montata pe circuitul de alimentare cu apa si va inchide efectiv circulatia apei. Astfel, vor fi oprite inclusiv scurgerile din sistem si vor fi evitate inundatiile. Este bine de stiut ca pretul dispozitivului este cuprins intre 50 si 100 EUR, iar aparatul necesita alimentare cu energie electrica.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghid de Identificare și Reparare a Țevii Sparte în Perete Ghid de Identificare și Reparare a Țevii Sparte în Perete
Importanța utilizării unor pompe apă murdară care să fie profesionale Importanța utilizării unor pompe apă murdară care să fie profesionale
7 Situatii frecvente pentru care bucurestenii cauta un instalator sanitar 7 Situatii frecvente pentru care bucurestenii cauta un instalator sanitar
Fosele septice Fosele septice
Cum reglez presiunea in vasul de expansiune al hidroforului? Cum reglez presiunea in vasul de expansiune al hidroforului?
Amorsarea hidroforului – Cum sa-i reglezi presiunea Amorsarea hidroforului – Cum sa-i reglezi presiunea

Vezi mai multe articole