on

Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont

27 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Taierile anuale ale pomilor fructiferi sunt lucrari extrem de importante pentru sanatatea acestora si pentru obtinerea unor recolte bune an de an. Acestea pot fi efectuate atat primavara, cat si toamna, insa exista cateva reguli de care trebuie tinut cont, pentru a nu afecta aparitia fructelor, cat si longevitatea pomilor.

In general, taierile ar trebui sa aiba loc dupa scurgerea primei jumatati a lunii ianuarie, insa cum in acea perioada sunt geruri destul de puternice in tara noastra, este de preferat ca lucrarile sa inceapa toamna. O conditie importanta pentru aceasta operatiune este aceea ca temperaturile sa nu scada sub 0 grade.

Toamna, taierile trebuie aplicate dupa ce coroanele au fost dezbracate complet de frunze si doar pomilor care produc fructe cu seminte. In timpul toaletarii, trebuie eliminate ramurile uscate sau rupte, dupa care se va trece la toaletarea efectiva a celor care se intrepatrund sau care cresc in directii gresite, adica nu spre exterior.

Cum se efectueaza corect taierea?

Taierea trebuie facuta intotdeauna la o ramificatie, acolo unde lastarii noi vor ramane, in timp ce crengile mai vechi vor fi indepartate. Daca nu exista o ramificatie, ramura va fi taiata oblic in apropierea unui mugure orientat inspre exterior. Eventualele rani semnificative de pe ramuri, produse in timpul taierilor sau nu, trebuie acoperite cu o solutie speciala pentru a nu ramane expuse in sezonul rece.

De ce trebuie efectuata taierea?

In cazul in care pomii nu au parte de o toaletare de manual, recolta din anii urmatori va fi una modesta. Crengile vor fi pline de fructe, insa acestea vor fi mici, iar in anii urmatori se poate ajunge chiar la absenta absoluta a roadelor. Practic, dupa 5 sau 7 productii mari, pomii vor inceta sa mai produca roade si se vor usca.

Asadar, pomii fructiferi samburosi trebuie toaletati cu atentie toamna, pentru a face fata cu succes iernilor lungi si geroase, specifice tarii noastre, si pentru ca in anul urmator sa ofere rasplata sub forma unor roade bogate si de calitate.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

DAN MUNTEANU

29 septembrie, 12:45

Taieri se fac in toamna , DAR DOAR PANA LA 15 SEPTEMBRIE si IN NICI un CAZ dupa desfrunzit !!!! Cicatrizarea ranilor se va face foarte greu sau DELOC iar portiuni importante din ramura SE VOR USCA !
Totul tine de CIRCULATIA SEVEI- daca este foarte mult incetinita nu va face pelicula peste rana lasand "poarta deschisa" pentru uscarea ramurii sau, si mai grav, pentru CANCERUL RAMURILOR ! Si ADIO POM !

Alte articole

Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina Solutii ecologice de combatere a melcilor de gradina
Aleea din gradina! Aleea din gradina!
Rigola si drenajul liniar Rigola si drenajul liniar
Trucuri pentru a amenaja o gradina cocheta Trucuri pentru a amenaja o gradina cocheta
Targurile de flori ale lunii martie Targurile de flori ale lunii martie
Cum protejam culturile de temperaturile inalte? Cum protejam culturile de temperaturile inalte?

Vezi mai multe articole