... tot de ce avem nevoie!

16 iunie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

O pardoseala bine realizata si intretinuta cu atentie ne asigura o stare de bine si confort. O alta caracteristica importanta este aspectul, dar acesta tine de latura noastra subiectiva. In alegerea tipului de pardoseala de care avem nevoie trebuie luate in calcul
mai multe lucruri: camera in care dorim sa o montam, asortarea cu celelate elemente prezente in incapere, eficienta economica, rezistenta la uzura, capacitatea de izolare termica si fonica, impermeabiliatea la apa si vapori, durabilitatea in timp, modurile de intretinere, elasticitatea, proprietatile antiderapante etc. De exemplu, pentru a fi comercializate, gresia si faianta trebuie sa fie rezistente la: principalii agenti chimici, modificari termice, loviri, greutati si absorbtia apei. 
 
Pentru camerele cu circulatie intensa sau supuse umezelii (holuri, bucatarii, bai), cele mai utilizate materiale pentru acoperirea podelelor sunt gresia, piatra naturalã si marmura. In cazul celorlalte spatii sunt preferate parchetul, mocheta, linoleumul si placile din PVC. Intr-o prima etapa, trebuie sa aveti in vedere suportul pardoselii, adica planseul, care trebuie sa fie suficient de rigid, orizontal si cat mai neted cu putinta.
 
Rigiditatea ne permite sa il putem placa cu elemente ceramice, marmura sau piatra naturala de diferite tipuri. Sapa, termoizolatia si adezivul pentru placare nu vor crapa, iar noi nu vom avea senzatia ca “ne fuge pamantul de sub picioare”.
 
Pardoseala inclinata ne avantajeaza cand avem nevoie de scurgerea apei in spatii ca bucataria sau baia. Totusi, vom avea grija sa nu exageram si, oricum, aceasta problema este rezolvata in momentul placarii suprafetei respective.
 
Cat despre planeitatea planseului, aceasta trebuie asigurata din timp, prin acoperirea lui cu o sapa, eventual auto-nivelanta. O suprafata cu denivelari presupune un consum suplimentar de adezivi, in cazul placarii cu gresie sau piatra. De asemenea, un suport lipsit de planeitate face dificila montarea parchetului, iar rezultatul este rareori satisfacator.
 
Pentru cei mai pretentiosi va recomandam marmura si granitul, care dau personalitate si stil oricarei incaperi, fiind, in acelasi timp, practice datorita intretinerii extrem de facile.
 
O alta varianta este parchetul laminat. Acesta este ecologic deoarece nu contine chlorine, plastifianti si conservanti. Impermeabil pentru mizerie si bacterii, este foarte igienic si de aceea recomandat persoanelor alergice. Parchetul stratificat poate fi montat pe hol, in bucatarie, dormitor, camera de zi sau de lucru, nu insa in baie, deoarece umiditatea ridicata il deterioreaza. Este ideal pentru incaperile cu sistem de incalzire prin pardoseala.
 
Din punct de vedere al izolatiei, pardoselile cu mocheta trebuie sa asigure: fonoizolatie (reducerea nivelului de zgomot), termoizolatie si hidroizolatie.
 
Asa ca este bine sa va ganditi de doua ori inainte de a monta pardoseala si sa tineti cont de toate elementele descrise mai sus. Nu de alta, dar nu credem ca doriti sa aveti surprize neplacute...

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I) Normele tehnice de clasificare a placilor ceramice (I)
Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare
Procesul de lacuire Procesul de lacuire
Gresia si problemele care pot aparea in timp Gresia si problemele care pot aparea in timp
Pardoseala: 3 variante pentru toate buzunarele Pardoseala: 3 variante pentru toate buzunarele
Pardoseala din lemn Pardoseala din lemn

Vezi mai multe articole