10 cifre pe care trebuie sa le ai in vedere pentru a-ti vinde casa pe timp de criza - 06 Ianuarie 2010

06 ianuarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Suntem experti la fotbal, politica si de cativa ani, in imobiliare. Insa, niciuna nu merge bine acum. Citeste 10 cele mai importante cifre, identificate de consultantii existrealestate.com, de care trebuie sa tii cont daca vrei sa iti vinzi casa pe timp de criza.
 
1. Pretul mediu de vanzare
 
Care este pretul mediu la care s-au vandut locuintele din zona in ultimele luni? Dar din cartier? Daca s-au vandut pe strada ta sau chiar in blocul tau, afla la cat s-a cifrat tranzactia. Pentru a le afla, apeleaza la un agent imobiliar care cunoaste bine istoricul imobiliar al zonei.
 
Este important sa listezi locuinta la un pret cat mai apropiat de cel la care va fi vanduta. Altfel, cumparatorii motivati, care obisnuiesc sa ia pulsul pietei, nu se vor arata interesati de oferta ta. Daca vrei 60.000 de euro pentru un apartament, listeaza-l la cel mult 65.000 de euro, nu la 80.000 de euro!
 
2. Perioada medie de asteptat pe piata
 
Aceasta statistica ofera o priveliste asupra numarului de zile care trebuie sa treaca de la punerea la vanzarea a unei locuinte pana la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare. In America, de exemplu, aceasta perioada este de aproximativ 168 de zile.
 
Daca esti constrans sa te muti pentru un job sau inainte de inceperea scolilor, atunci aceasta statistica este vitala. In Romania, poti gasi aceste date pe siteurile cu anunturi imobiliare.
 
3. Pretul mediu de strigare
 
Daca te-ai hotarat sa iti pui casa la vanzare, este important sa iti cunosti competitia. Daca nu o vei lista cu cel putin 5% mai ieftina decat preturile medii practicate la acel moment, proprietatea ta nu va capta interesul potentialilor cumparatori.
 
Acestia nu au de unde sa stie de imbunatatirile pe care le-ai facut daca nu vor vrea sa viziteze casa. Atrage-i cu un pret bun si vei avea avantajul de a incheia tranzactia.
 
4. Oferte de cumparare
 
Acum ca ai aflat preturile medii de listare si pe cele de vanzare pentru proprietati similare poti sa estimezi ce oferte urmeaza sa primesti. Este momentul in care vei decide daca vrei sau nu sa vinzi.
 
5. Inventarul
 
Acesta este una din cifrele de baza pe care trebuie sa le cunosti. Cate locuinte sunt in oras, zona, cartier si chiar pe strada ta la momentul in care vrei sa vinzi? Iti va lua doar cateva zeci de minute sa iti intocmesti propria statistica, accesand portalurile imobiliare. Sa ai aceste statistici te ajuta in primul rand la identificare urmatoarei cifre importante.
 
6. Rata de absorbtie
 
Este cifra care ne spune in cat timp piata va putea sa absoarba oferta curenta. De cele mai multe ori, la ea se ajunge folosindu-ne de numarul proprietatilor vandute in ultima luna si de cel al locuintelor listate in acel moment.
 
Cautand aceste cifre te intereseaza sa identifici trendul pietei (scade, stagneaza sau creste), astfel ca inainte de a-ti scoate locuinta la vanzare, acorda-ti trei luni pentru acest lucru.
 
7. Rata de interes
 
Indiferent daca esti cumparator sau vanzator, rata de interes este o cifra esentiala ce iti va usura demersurile. Pentru vanzatori este important sa stie perioadele in care cumparatorii ies “la vanatoare”.
 
Sfarsitul primaverii si vara sunt de obicei cele mai potrivite momente pentru a scoate o casa pe piata. Vanzarile incep sa scada odata cu inrautatirea vremii, moment ce coincide cu inceperea scolilor. Insa, pentru 2010, expertii imobiliari din America estimeaza ca tranzactiile vor debuta in luna februarie.
 
8. Impozitul pe proprietate
 
De obicei aceasta cifra este ignorata, insa ea exista. Daca taxele pe proprietatea pe care incerci sa o vinzi sunt mari, atunci scoate in evidenta toate beneficiile pe care un viitor proprietar le-ar avea de la zona: parcuri, scoli, infrastructura.
 
In calitate de cumparator, tine cont de acest lucru. Este o cheltuiala in plus fata de rata lunara bancara.
 
9. Comisionul agentului
 
Iata un alt cost suplimentar. De obicei, comisionul agentiei imobiliare care intermediaza vanzarea este de 6% din pretul de vanzare al locuintei. Atat vanzatorul, cat si cumparatorul platesc cate 3 procente. Intreaba ce primesti pentru acesti bani si unde va fi publicat anuntul tau de vanzare.
 
Nu uita ca poti negocia cu agentia pentru a un procent mai mic sau o suma fixa, indiferent de valoarea tranzactiei. In ultima vreme, cand vanzarile din rezidential sunt mai putine, poti obtine chiar comision 0%. Agentiile vor fi multimite cu cei 3% platiti de cumparator.
 
Cand vei afla si ce comision trebuie sa platesti, esti la numai un pas de ceea ce te intereseaza, adica ultima cifra esentiala.
 
10. Cati bani iti intra in cont
 
In definitiv, vrei sa stii cu cati bani vei ramane din aceasta afacere. Daca toate cifrele de mai sus sunt cat mai apropiate de cele din piata, atunci esti in masura sa aproximezi aceasta suma.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Retrocedarile se plimba intre primariile Capitalei Retrocedarile se plimba intre primariile Capitalei
Dezvoltatorii ofera reduceri de pana la 30% si locul de parcare pentru a-si vinde locuintele - 10 Februarie 2009 Dezvoltatorii ofera reduceri de pana la 30% si locul de parcare pentru a-si vinde locuintele - 10 Februarie 2009
Preturi... Preturi...
TeraSteel lanseaza Lead, o solutie inovatoare pentru cladirile viitorului TeraSteel lanseaza Lead, o solutie inovatoare pentru cladirile viitorului
Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti Speculatiile au scumpit terenurile din Zona Metropolitana Bucuresti
Tefal Ingenio – Ingenios de schimbator Tefal Ingenio – Ingenios de schimbator

Vezi mai multe articole