Lalele bicolore roz si alb

10 lucruri pe care nu le stiati despre lalea, regina incontestabila a primaverii

05 mai, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Din numeroasele flori pe care primavara ni le ofera, nici una nu a reusit sa dobandeasca o popularitate mai mare decat lalelele.

Odata cu venirea caldurii, lalelele apar peste tot, sunt primite, oferite si iubite de toata lumea pentru darul lor de a inveseli orice chip sau incapere.

Cu toate astea, stim foarte putine lucruri despre lalele. Motiv pentru care ne-am decis sa va prezentam 10 lucruri surprinzatoare cu care puteti deschide orice conversatie despre lalele!

1. Exista mai mult de 3000 de varietati de lalele.

2. Cele mai iubite (si des cumparate) sunt lalelele rosii, in toate nuantele.

3. Pentru a inflori, bulbii de lalea trebuie sa petreaca o perioada la temperaturi reci. De aceea lalelele se planteaza in gradina toamna. Exista insa o metoda de a 'pacali' bulbii de lalea sa infloreasca inainte de vreme. Pentru a avea lalele inflorite atunci cand va doriti, trebuie doar sa tineti bulbii o perioada de 12-16 saptamani ... in frigider!

 

4. Marimea florilor este direct proportionala cu cea a bulbilor, asadar feriti-va de bulbii de dimensiuni reduse.

                   Lalele roz

5. Desi este originara din Asia Centrala, laleaua a fost raspandita in Europa de catre olandezi. Botanistul Carolus Clusius si-a dedicat mare parte din activitate creeri de noi hibrizi si popularizarii lalelelor.

6. Cel mai scump bulb de lalea, din specia 'Viceroy', a fost vandut in Olanda, in secolul al 17-lea. Contravaloarea lui? Dupa targuiala de rigoare, cumparatorul a oferit nu mai putin de treizeci si sase de banite de grau, saptezeci si doua de orez, patru boi, douasprezece oi, opt porci, doua butoaie cu vin, patru de bere, doua tone de unt, o mie de kilograme de branza, un pat, un set complet de haine si o cupa de argint! Si tot i s-a parut ca face o afacere buna!

 

7. Dupa unii cercetatori, laleaua a provocat prima criza economica din era moderna. Atunci cand preturile lalelelor a atins un nivel nesustenabil, in Olanda secolului al 17-lea, multi oameni au pierdut intr-o clipita agoniseala de-o viata.

8. Lalelele sunt comestibile! Petalele lor pot fi consumate, precum si parti din bulb. Tot in 'tara lalelelor', Olanda, in timpul foametei cauzate de al doilea razboi mondial, oamenii se hraneau cu 'paine de lalele'. Dupa spusele unui supravietuitor al foametei, un fermier olandez, aceasta nu avea un gust prea placut, pe care l-a descris ca fiind similar cu acela de ... “rumegus umed”.

                   Lalele ciclame

9. Vinul de lalele insa, se pare ca este o bautura extrem de delicioasa. Poate tocmai de aceea este atat de greu de procurat?

 

10. Laleaua este floarea nationala a Turciei si a Iranului.

Faptul ca cel mai mare parc in aer liber unde sunt plantati anual mii de bulbi de lalea, Keukenhof, (link articol Keukenhof) se gaseste in Olanda, deja nu mai este un secret pentru cititorii nostri!

 

sursa foto: www.flickr.com

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arbusti vedeta - Lagerstroemia indica Arbusti vedeta - Lagerstroemia indica
Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara
Violeta africana - protejata oficial in toata lumea Violeta africana - protejata oficial in toata lumea
5 Sfaturi pentru a te bucura cât mai mult timp de amenajarea ta cu pavele 5 Sfaturi pentru a te bucura cât mai mult timp de amenajarea ta cu pavele
Caderea plantutelor dupa repicare Caderea plantutelor dupa repicare
Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare Pavajele ecologice – Sfaturi de pregatire a terenului si de montare

Vezi mai multe articole