10% pe tranzactiile imobiliare

19 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ministerul Finantelor a modificat din nou modul de impozitare a tranzactiilor imobiliare, introducind in proiectul Codului fiscal, care va intra in vigoare in a doua parte a anului, o taxa de 10%.
 
Finantele au modificat din nou, radical, modul in care vor fi impozitate tranzactiile imobiliare. De la un impozit de 2% pe tranzactie, asa cum spunea ultima forma cunoscuta a Codului fiscal pentru 2006, la 10% pe diferenta dintre valoarea de vinzare si cea de baza. Astfel, potrivit noii forme a proiectului, disponibil de la 1 ianuarie, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil. Acesta reprezinta diferenta favorabila dintre valoarea de vinzare a proprietatilor imobiliare, terenuri si/sau constructii, si valoarea de baza a acestora.
 
Valoarea plus 5%
 
Valoarea de baza a imobilului se stabileste in functie de modul in care imobilul a intrat in proprietatea vinzatorului. Astfel, valoarea de baza poate fi pretul de achizitie pentru bunurile imobile dobindite prin cumparare, majorat cu 5%. Totodata, poate fi calculata la valoarea imobilului mentionata in act, daca acesta a fost dobindit prin donatie, schimb, renta viagera, dare in plata, adjudecare, contract de intretinere sau hotarire judecatoreasca. Si la aceasta valoare statul va adauga 5% inainte sa impoziteze tranzactia.
 
Valoarea reala a imobilului se stabileste in baza expertizelor contabile utilizate de catre camerele notarilor publici, la data dobindirii imobilelor. Daca la data dobindirii nu erau intocmite expertize de catre camerele notarilor publici, pentru terenurile situate in intravilan si extravilan, valoarea e actualizata cu rata inflatiei pe economie din ultima luna pentru care exista date oficiale comunicate de catre Institutul National de Statistica. Pentru terenurile si constructiile de orice fel, dobindite de contribuabili intr-o modalitate din care nu rezulta valoarea la care acestea au fost dobindite, valoarea de baza este valoarea minima stabilita in prima expertiza utilizata de camera notarilor publici sub jurisdictia careia se afla terenul. Pentru constructiile noi, se ia in calcul costul acestora la data realizarii, dovedit prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat, in conditiile legii, la care se adauga valoarea terenului aferent.
 
Se adauga si costul lucrarilor
 
La valoarea de baza se adauga si costul lucrarilor si serviciilor de natura sa creasca valoarea imobilului, la data efectuarii acestora, dovedite prin raport de expertiza intocmit de un expert autorizat. Similar formei din noiembrie a proiectului, sub impozitare intra numai veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de care se instraineaza in termen de pina la 3 ani de la data dobindirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobindite dupa 1 ianuarie 1990. Nu se vor impozita aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale, precum si veniturile realizate din instrainarea constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravi-lan dobindite prin reconstituirea dreptului de proprietate, mostenire sau donatie intre rude pina la gradul al patrulea inclusiv sau schimb imobiliar. In forma proiectului de Cod fiscal, din noiembrie 2005, impozitul se calcula prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului impozabil, reprezentind valoarea transferului.
Sursa: Cotidianul
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bugetul programului Casa Verde, redus cu 40% Bugetul programului Casa Verde, redus cu 40%
Un apartament cu trei camere costa acum cat unul cu doua in 2008 - 13 Februarie 2009 Un apartament cu trei camere costa acum cat unul cu doua in 2008 - 13 Februarie 2009
Gateste usor alaturi de masterchefii OptiGrill® Gateste usor alaturi de masterchefii OptiGrill®
Casele americane ocolesc Capitala Casele americane ocolesc Capitala
Praktiker a premiat creativitatea în cadrul concursului “DIY Practic” Praktiker a premiat creativitatea în cadrul concursului “DIY Practic”
Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open Miele Romania lanseaza prima masina de spalat vase cu tehnologia patentata Knock2Open

Vezi mai multe articole