1,4 milioane de apartamente au nevoie urgent de reabilitare termica - 01 Iunie 2009

01 iunie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pana in prezent, prin programele autoritatilor au fost finalizate lucrarile la doar 89 de blocuri.
 
Starea fondului locativ din Romania este destul de proasta. In primul rand, inainte de 1989, la construirea blocurilor nu se urmarea eficienta energetica, astfel ca nu se poate vorbi despre izolare termica. Faptul ca pana acum nu s-a investit in imbunatatirea conditiilor de locuit face ca o astfel de interventie sa fie binevenita. Conform Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat, in Romania sunt 83.800 de blocuri de locuit, in care traiesc aproape sapte milioane de oameni. Romania are cele mai multe blocuri construite din prefabricate din Europa Centrala. La circa 58% din blocurile existente, adica la 1,4 milioane de apartamente din totalul de 2,4 milioane construite inainte de anul 1985, sunt necesare investitii urgente de reabilitare si modernizare termotehnica.
 
Suma necesara pentru reabilitarea termica nu este deloc de neglijat.
 
„Apreciind o medie de cheltuieli de 3.600 de euro pentru un apartament pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, necesarul de investitii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenta este de circa 5 miliarde de euro“, apreciaza Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat. Acesta mai spune ca pana acum, in programul derulat de autoritati au fost cuprinse 145 de blocuri, dintre care la 89 au fost finalizate lucrarile, in vreme ce restul se afla in diverse faze de executie.
 
Decizia de a reabilita termic blocul aduce proprietarilor apartamentelor din imobil nu numai o crestere a confortului din locuinte, dar si o crestere a valorii de piata. Pe de alta parte, cheltuielile cu utilitatile vor scadea. Numai din factura de utilitati investitia proprietarilor se recupereaza intr-un timp foarte scurt. „Lucrarile de reabilitare termica a cladirilor vor avea ca rezultat cresterea temperaturii cu patru grade in locuinte, scaderea consumului de energie termica in timpul iernii si, implicit, reducerea facturii cu 15-20%“, spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat. Energia termica pentru incalzire si apa calda in gospodarii reprezinta circa 80% din consumul de energie al cladirilor, astfel ca, in cazul blocurilor cu pierderi mari, factura poate scadea cu 40-60%.
 
Pe de alta parte, aceasta operatiune poate creste valoarea de piata a apartamentului cu 5-10%, apreciaza agentii imobiliari. Reabilitarea termica se va vedea, in cazul unei tranzactii imobiliare, in certificatul energetic, act care va deveni foarte important in negocieri. In ciuda acestor avantaje, sunt foarte putine blocuri care au fost reabilitate termic, chiar daca asociatia de proprietari plateste doar o mica parte din lucrari. „Asociatia de proprietari suporta 20% din costul lucrarii, Consiliul Local - 30%, iar Guvernul - 50%. Inventarierea, auditul si proiectul le face Consiliul Local“, spune Mihai Mereuta.
 
Primul pas trebuie sa-l faca asociatia de proprietari, care trebuie sa solicite includerea in programul derulat de autoritati. Dupa ce asociatia respectiva de locatari a facut solicitarea de includere in program catre coordonatorii locali, derularea programului de actiuni privind reabilitarea termica a cladirilor cuprinde cinci etape de interventie. Mai intai se face auditul energetic al cladirilor, urmeaza prima etapa a proiectarii, ce presupune elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic, dupa care se intra in etapa urmatoare, adica se elibereaza proiectul tehnic si detaliile de executie. La final urmeaza obtinerea autorizatiei de constructie, precum si executarea si receptia lucrarilor de reabilitare termica. Masurile care se iau in principal la reabilitarea termica a unui bloc sunt: termoizolarea peretilor exteriori, termoizolarea planseului peste subsol, transformarea terasei in sarpanta, contorizarea utilitatilor termice, termoizolarea conductelor si inlocuirea armaturilor cu pierderi. Trebuie sa se stie ca reabilitarea termica nu este o investitie complexa. Pentru izolarea termica a peretilor interiori ai apartamentelor se curata peretele, apoi se pune vata minerala, iar peste aceasta se plaseaza placa din rigips. Tamplaria reprezinta un alt punct sensibil al imobilelor vechi. Solutia optima este termopanul. Sunt indicate inlocuirea instalatiilor de incalzire si chiar montarea repartitoarelor de costuri.
 
Promisiuni de la minister
Cei de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei spun ca s-au aprobat sumele cu care se va contribui la reabilitarea fondului locativ si ca zeci de mii de locuinte vor fi incluse in programul de reabilitare. „In acest an, fondurile alocate programului national privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte sunt in valoare de 360 de milioane de lei. In programul de reabilitare pentru 2009 vor intra 43.160 de apartamente“, spun cei de la MDRL.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Praktiker deschide sezonul reducerilor de pana la 40% la mii de produse pentru camping si gradina Praktiker deschide sezonul reducerilor de pana la 40% la mii de produse pentru camping si gradina
Pentru a depasi socul interzicerii subventiei la caldura, Pentru a depasi socul interzicerii subventiei la caldura,
Locuinte moderne construite in copaci Locuinte moderne construite in copaci
Ai un produs defect care trebuie reparat urgent? Iata cum poti evita deplasarile la service in plina pandemie! Ai un produs defect care trebuie reparat urgent? Iata cum poti evita deplasarile la service in plina pandemie!
Bucurestiul va primi in 2007 locuinte noi in valoare de peste jumatate de miliard de euro Bucurestiul va primi in 2007 locuinte noi in valoare de peste jumatate de miliard de euro
Impozite Impozite

Vezi mai multe articole