Din 2007, externalizarea evaluarilor de proprietati imobiliare pentru creditele ipotecare se accelereaza. Clientii vor putea alege dintre evaluatorii propusi de banca pe cel mai ieftin.
Conformarea sistemului bancar (sub supravegherea BNR) la acordul Basel II presupune ca fiecare banca sa-si evalueze in detaliu toate riscurile care pot conduce la pierderi financiare si sa-si calibreze ca atare capitalul. Pentru a se putea pune la punct cu cerintele europene, bancile comerciale din Romania vor trebui sa cheltuiasca bani multi pe sisteme informatice si pregatirea personalului. Multe dintre acestea au optat si vor opta pentru externalizarea unor servicii care sint specifice societatilor de consultanta sau evaluatorilor profesionisti. Printre acestea se numara deja si evaluarea proprietatilor, etapa absolut necesara in obtinerea unui credit ipotecar sau imobiliar.
Prestatori de servicii independenti
La 1 ianuarie 2007, o data cu intrarea in vigoare a acordului Basel II, doritorii de credite ipotecare isi pot alege singuri evaluatorul proprietatii respective. Astfel, daca la ora actuala evaluarea imobilului in cazul unui credit ipotecar se face de specialisti angajati de banca, de anul viitor acest serviciu va fi prestat de evaluatori independenti. Fiecare banca isi va alege anumiti evaluatori independenti pe care ii agreeaza si cu care va alege sa lucreze. Doritorul de credit ipotecar poate opta pentru unul dintre acestia. De altfel, specialistii preconizeaza ca pretul evaluarii va fi mai mic. „Fiecare banca agreeaza anumiti evaluatori, dintre care clientul respectiv va putea alege. O data cu externalizarea acestor servicii, concurenta va fi mai mare si, in mod normal, pretul perceput pe o astfel de evaluare va fi mai mic“, spune Adrian Crinii, Managing Partner la firma Darian, una dintre cele mai mari societati de evaluare. Prin introducerea acestei reglementari se incearca preintimpinarea unei evaluari gresite sau eronate, practica intilnita la ora actuala. „Daca evaluarea unui imobil se face de angajatul bancii, exista riscuri. Asta deoarece bancile au targeturi si primeaza vinderea creditului in fata riscului acoperit“, mai spune Adrian Crinii.
Avem din ce alege
Sursa: Cotidianul
Comentarii
Nu exista comentarii.