20.000 de euro vor romanii sa investeasca pentru imbunatatirea situatiei locative

11 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Din ce in ce mai multi tineri romani incep sa se mute singuri mult mai devreme. Conform unui studiu al GE Money, varsta medie la care romanii incep sa locuiasca singuri, independent de parinti este 24 de ani. Aceeasi medie de varsta se intalneste si in Polonia, in timp ce in Republica Ceha, Ungaria si Rusia tinerii se muta singuri la 23 de ani.
 
Studiul realizat in tarile din regiune a relevat date despre situatia locativa a est-europenilor. Aproximativ 40% la suta dintre romani doreste sa isi imbunatateasca in urmatorii cinci ani conditiile de locuit. Situatia din Romania este similara cu cea din Ungaria, in vreme ce ponderea celor care se gandesc la acest lucru este de 76% in Cehia, respectiv 65% in Rusia.
 
Conform studiului, pentru imbunatatirea conditiilor de locuit romanii si rusii sunt dispusi sa investeasca, in medie, 20.000 de euro. Polonezii si cehii se gandesc la investitii mai mari, de circa 25.000 de euro, iar maghiarii nu ar investi mai mult de 18.000 de euro pentru schimbarea conditiilor de locuit. 
 
Motivul principal pentru schimbarea conditiilor de locuit in toate tarile incluse in studiu este dorinta de a locui mai bine, mai confortabil decat in prezent. Cu toate acestea, se observa diferente intre cele cinci tari: aproape 50% dintre polonezi vad imbunatatirea locuintei si ca pe o investitie pentru viitor. In cazul rusilor, in comparatie cu celelalte natiuni, sunt mai pronuntate motivele legate de familie, cum ar fi dorinta de a se muta singuri sau venirea pe lume a unui copil. In schimb, pentru maghiari principalul argument (pentru 20% dintre cei intervievati) este starea proasta a actualei locuinte.
 
Pentru 20% dintre romani, nevoia de a avea o locuinta in proprietate personala reprezinta al doilea motiv ca importanta pentru schimbarea conditiilor de locuit. "Romanii au un simt al proprietatii foarte bine conturat si isi propun sa investeasca in locuinta personala", a spus Cristian Dragos, Sales&Marketing Manager al GE Money in Romania
 
Studiul, realizat de compania de cercetare de piata TNA AISA la initiativa GE Money, a fost efectuat in perioada august-septembrie 2007 pe esantioane reprezentative din cinci tari din Europa Centrala si de Est: Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Rusia.
 
In toate cele 5 tari, populatia locuieste cu precadere in apartamente sau case proprietate personala. Aceasta tendinta se observa mai ales in Romania si Ungaria, unde 80% dintre respondenti au locuinte proprii. Cea mai mare pondere a persoanelor care locuiesc cu chirie se inregistreaza in Cehia, 25% si Rusia, 21%.
 
Datele au mai aratat ca doi din cinci romani locuiesc in case cu suprafete cuprinse intre 50 si 75 metri patrati, in timp ce numai unul din cinci detine o locuinta de 75 mp pana la 100 mp. In Ungaria situatia este asemanatoare, aproape jumatate din maghiari locuind in case de 50-75 mp. In Rusia insa, 48% dintre cei care au raspuns sondajului au un camin mai mic de 50 mp.
 
Sursa: Banii nostri

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Taxele scumpesc apartamentul cu 7% Taxele scumpesc apartamentul cu 7%
Un sfert de miliard de euro in imobiliare Un sfert de miliard de euro in imobiliare
Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010 Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010
Peste 50% din halele la cheie TeraSteel merg la export Peste 50% din halele la cheie TeraSteel merg la export
Preturile apartamentelor au inregistrat prima scadere din ultimii trei ani Preturile apartamentelor au inregistrat prima scadere din ultimii trei ani
Ritm mai lent la constructii Ritm mai lent la constructii

Vezi mai multe articole