31 de salarii nemtesti pe un apartament romanesc

05 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele din Romania costa mult. Nu e vorba despre preturile in sine, ci despre raportul dintre ele si nivelul de salarizare.
 
In Romania, un apartament cu doua camere intr-un cartier bucurestean, cu o suprafata utila de 50 de metri patrati, costa 45.000 de euro. Se ajunge la un pret de 900 de euro/metru patrat util. In ceea ce priveste salariul, conform unui studiu realizat in februarie de Federatia Angajatorilor Europeni, salariul mediu orar brut in tara noastra ajunge la 1,62 euro. Cum intr-o luna sint aproximativ 160 de ore lucratoare, atunci se ajunge, pentru Romania, la un salariu mediu lunar brut de 259,2 euro. Asadar, un apartament mediu de doua camere poate fi achizitionat cu aproximativ 173 de salarii medii lunare brute. Mult mai multe decit in alte tari europene, unde in general pretul pentru metrul patrat util dintr-un apartament este mai mare.
 
Norocosii slovaci
 
Cei mai avantajati sint slovacii. In Bratislava, pretul locuintelor este de aproape 850 de euro/mp util, iar salariul brut ajunge la 432 de euro/luna. Un calcul simplu arata ca un apartament de 50 mp costa 98,3 salarii. In Ungaria si Polonia, preturile sint ceva mai mari. Astfel, in Budapesta se ajunge la 1.200 de euro/mp. Salariul mediu brut lunar este de 518,4 euro. Pentru apartamentul cu suprafata de mai sus sint necesare 115,7 salarii. Si in Varsovia pretul este de 1.200 de euro/mp, insa salariul ajunge la 561,6 euro, iar un apartament costa 106,8 lefuri brute.
 
Preturi de Occident
 
In tarile Uniunii Europene preturile sint mari pentru un apartament in cartier. Astfel, in Paris, oras considerat printre cele mai scumpe in ceea ce priveste preturile locuintelor, costul pentru un metru patrat util intr-un apartament ajunge la 2.700 de euro. Si salariul este insa pe masura: 2.030 de euro. Astfel, un apartament de 50 mp utili ar fi cumparat cu aproximativ 66,5 salarii. In Germania, pretul este mai mic, iar salariul mai mare. In Berlin se ajunge la 1.700 de euro/mp, in vreme ce salariul lunar mediu brut este de 2.720 de euro. Un apartament costa doar 31 de salarii.
 
Motive logice
 
Evident, primul reflex este acela de a spune ca pretul mare este dat de oferta mult prea mica, in raport cu cererea. Nu este insa singura explicatie. Este o situatie ciudata in care veniturile sint mai mici, iar cererea mai mare. Creditul imobiliar si cel ipotecar au jucat un rol important. „Sint piete diferite si creditul imobiliar a modificat structura pietei. Este vorba despre banii imaginari, proveniti din credite, care conditioneaza piata imobiliara“, spune dr. Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universite Francophone Internationale-Bruxelles.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Materialele de constructii, in fierbere Materialele de constructii, in fierbere
strazi strazi
Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania Simptomele crizei imobiliare americane apar si in Romania
Cartierele muncitoresti din Iasi asteapta investitiile Cartierele muncitoresti din Iasi asteapta investitiile
Cele mai ieftine case se afla in Bulgaria Cele mai ieftine case se afla in Bulgaria
Noi reglementari privind evacuarea fortata in caz de refuz la consolidarea locuintelor Noi reglementari privind evacuarea fortata in caz de refuz la consolidarea locuintelor

Vezi mai multe articole