on

4 motive pentru care sa utilizezi folia profesionala pentru invelirea solarului

17 noiembrie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Solarul reprezinta solutia ideala pentru cultivarea fructelor si legumelor si in extrasezon. Indiferent de spatiul pe care il ai la dispozitie, alegand materialele potrivite poti construi un solar care sa reziste in timp, sa fie eficient si sa ofere plantelor protectia de care au nevoie pentru a asigura o productie bogata.

 

Chiar daca tindem sa credem ca plantele sunt mult mai protejate atunci cand sunt cultivate in solar, in cazul in care elementele care compun solarul nu sunt alese corect, probabilitatea ca plantele sa fie afectate de boli sau daunatori este una foarte mare. Una din cele mai agresive boli la cultura de rosii sau castraveti este mana.

 

Mana este una din cele mai frecvente boli intalnite la plante, aceasta poate afecta mai multe soiuri si poate avea efecte devastatoare. Iar in cazul in care, intr-o sera sau intr-un solar sunt indeplinite conditiile optime pentru initierea infectiilor (temperatura cuprinsa intre 18 si 22 de grade Celsius, umiditatea aerului cuprinsa intre 80 si 100%) atunci atacul ciupercilor Phytophthora infestans sau a agentului patogen Pseudoperonospora cubensis poate fi extrem de agresiv. Mai multe informatii despre prevenirea si combaterea manei in culturile de legume vei gasi aici.

 

 

Pentru prevenirea manei in culturile de castraveti si tomate, specialistii recomanda aerisirea corespunzatoare a serelor si solariilor, utilizarea mulcirii totale a suprafetei serei/solarului, folosirea unor sisteme de irigare prin picurare, dar si folosirea unei folii profesionale pentru invelirea serei ori a solarului.

 

Un rol extrem de important in construirea unui solar eficient il joaca folia destinata acoperirii acestuia. Prin urmare, alegerea foliei nu trebuie luata la intamplare. Iata in continuare care sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi folia pentru invelirea solarului, dar si beneficiile pe care aceasta le aduce culturilor.

 

4 motive pentru care sa alegi o folie profesionala pentru invelirea solarului

 

Atunci cand alegi o folie pentru solarul tau trebuie sa te asiguri ca aceasta are toate proprietatile necesare pentru a asigura o cultura sanatoasa si o recolta bogata, chiar si in extrasezon. Spre exemplu: folia profesionala de acoperire pentru solar comercializata de Marcoser, Partener de Incredere Misiunea Casa, are o grosime de 170 de microni, este aditivata UV, IR, EVA, LD, are o garantie de 48 de luni si durata de viata de 6 - 7 ani.

 

 

  1. Prezenta aditivilor de ultima generatie

O buna parte din avantajele aduse de aceasta folie de acoperire de 170 microni sunt oferite de aditivii de ultima generatie pe care ii regasim in structura fizica a foliei. Prin urmare, atunci cand alegi o folie profesionala trebuie sa urmaresti prezenta lor. Iata si de ce!

 

UV – stabilizarea UV a foliei

 

O folie aditivata UV este rezistenta la razelor soarelui pentru o durata de timp cel putin egala cu garantia oferita de producator.

 

De ce este important ca o folie de acoperire pentru solar sa contina aditivi UV? Ei bine, prezenta aditivilor UV de stabilizare ii vor oferi foliei protectie impotriva degradarii fotooxidante, prin absorbtia radiatiilor UV specifice. Spre deosebire de aditivii UV de origine organica, pe care ii regasim in foliile comune si ieftine, aditivii UV de stabilizare de ultima generatie (oxizi metalici) asigura foliei profesionale o durata de viata de pana la 6 – 7 ani.

 

EVA – rezistenta mecanica si elasticitate

 

Aditivul EVA ii asigura foliei o rezistenta mai mare la actiunile mecanice elastice. Mai precis, folia profesionala aditivata EVA va avea o rezistenta mai mare la dilatarea la caldura, la contractarea la ger, la incarcatura de zapada, la grindina si asa mai departe.

 

IR – efect termic

 

Aditivul IR are rolul de a impiedica pierderile de caldura acumulate in timpul zilei. Mai precis, o folie pentru solar cu aditivi IR va reflecta o parte importanta din radiatia de caldura inapoi in sera sau solar. In cazul in care folia nu contine acesti aditivi, temperatura din solar va fi mai ridicata decat afara, iar in timpul noptii caldura acumulata pe timpul zilei se va pierde foarte repede, iar plantele cultivate vor suferi un soc termic.

 

Beneficiile foliei aditivata IR:

  • Pastreaza o temperatura optima pentru dezvoltarea armonioasa a plantelor;
  • Asigura o temperatura constanta, de cel putin 2-4°C in plus in sera sau solar, fata de temperatura de afara pe timpul noptii – in conditiile in care nu este utilizata nici o alta sursa de incalzire;
  • Reduce condensul;
  • Contribuie la reducerea costurilor de incalzire cu 25 – 30%.

 

 

 

LD – Difuzia luminii

 

LD este aditivul care asigura difuzia luminii, reducand umbrele si asigurand o distributie uniforma a acesteia. De asemenea, acest aditiv asigura un efect de racire moderat, prevenind arderile de pe frunze si fructe.

 

O folie de pereti aditivata LD este absolut necesara pentru acoperirea solariilor cu structura de lemn.

 

Cu toate ca o folie profesionala ce contine aditivul LD are un aspect neclar, pentru ochiul uman, acest lucru nu inseamna ca aceasta folie este mai putin transparenta PAR.

 

 

  1. Rezistenta Ridicata

O folie de acoperire pentru solar profesionala este mult mai rezistenta decat o folie obisnuita (ce contine aditivii UV de origine organica). Iar de-a lungul timpului, Marcoser a dezvoltat o noua generatie de folie de acoperire pentru solar cu rezistenta ridicata, folosind polimeri speciali de inalta rezistenta.

 

Foliile profesionale, ce contin polimeri speciali si aditivi de ultima generatie, pot fi folosite cu brio in zonele cu vanturi foarte puternice, deoarece pot fi produse la grosimi mai mici decat foliile obisnuite, pastrand in acelasi timp aceeasi rezistenta sau chiar mai mare.

 

  1. Transparenta in zona PAR (photosynthetically active range)

 

Transparenta in zona activa fotosintetizanta a razelor solare este cea mai importanta componenta in dezvoltarea armonioasa a plantelor cultivate si garantarea unei recolte bogate. Mai mult decat atat, o folie care impiedica sau reduce razele luminoase responsabile de activitatea fotosintetizatoare sa ajunga la plante, afecteaza extrem de mult timpurietatea, productia si implicit calitatea culturilor din sere si solarii.

 

Ei bine, o folie profesionala ofera un nivel optim de difuzie a luminii in functie de nevoile specifice intalnite in Romania.

 

  1. Proprietati optionale

 

O folie profesionala pentru solar poate avea si proprietati optionale, in plus fata de cele principale. Mai precis, putem discuta de:

  • Anti-picurare (anti-drip) – aditivii anticondens vor forma pelicule pe suprafata foliei, lucru care va permite scurgerea apei pe peretii laterali ai serei sau a solarului.
  • Anti-ceata (anti-fogging) – prevenirea formarii cetii in sere si solarii;
  • Anti-praf (anti-dust) – prevenirea depunerii de praf pe suprafata exterioara a foliei.

 

Ai nevoie de mai multe informatii? Urmareste clipul de mai jos si vei descoperi toate specificatiile foliei profesionala pentru acoperirea serelor si a solariilor comercializata de Marcoser.

 

Structura solarului este foarte importanta in timpurietatea, productia si implicit calitatea culturilor din sere si solarii. Mai multe informatii despre structura unui solar vei gasi in clipul de mai jos.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Iedera - estetica si utila Iedera - estetica si utila
Care sunt beneficiile folosirii masinii de tuns iarba? Care sunt beneficiile folosirii masinii de tuns iarba?
Pregateste-ti gazonul pentru toamna Pregateste-ti gazonul pentru toamna
Cum sa obtii capsune mari si dulci Cum sa obtii capsune mari si dulci
Pregatirea pentru iernare a vitei-de-vie Pregatirea pentru iernare a vitei-de-vie
Cum poti construi un foisor de gradina Cum poti construi un foisor de gradina

Vezi mai multe articole