5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte

5 idei de amenajare a unui spatiu de relaxare in curte

21 octombrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi zilele calduroase de vara s-au terminat, toamna este un anotimp care merita sa fie apreciat in toata splendoarea sa direct din curtea casei. Chiar daca amenajarea unei gradini nu este o sarcina usoara, pentru ca trebuie sa tii cont de mai multe aspecte, precum: dimensiune, stil de amenajare si pozitionare, iata in continuare un mini ghid care sa te ajute sa gasesti solutia de amenajare potrivita pentru curtea ta.

 

Amenajarea curtii in functie de dimensiune

 

Amenajarea unei curti de mici dimensiuni implica, fara dar si poate, mai multe provocari decat amenajarea unei curti de mari dimensiuni. Dar cu putina imaginatie poti beneficia de o amenajare ca in reviste chiar si daca suprafata este mai mica.

 

Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa amenajezi o curte de mici dimensiuni.

 

  1. Terasarea curtii sau amenajarea pe mai multe etaje este o solutie ideala pentru gradinile de mici dimensiuni. O astfel de amenajare te poate ajuta sa valorifici din plin spatiul disponibil si sa te bucuri de o curte de vis.
  2. Pentru a nu crea impresia unui spatiu aglomerat iti recomandam sa folosesti plante si obiecte de decor de mici dimensiuni.
  3. Foloseste zidurile sau suprafata gardurilor astfel incat sa poti beneficia din plin de spatiul disponibil.
  4. Planteaza cat mai mult gazon, astfel, in ciuda dimensiunilor, vei beneficia de un spatiu plin de verdeata.

Amenajarea unei curti de mari dimensiuni vine cu mai multe posibilitati de amenajare, insa nu trebuie sa pornesti lucrarile fara un plan bine stabilit. Un plan te va ajuta sa beneficiezi de o amenajare echilibrata, nici prea incarcata nici prea simpla. Un avantaj al curtilor de mari dimensiuni este acela ca iti permite sa imparti spatiu in mai multe zone: de luat masa, de joaca, de socializare si asa mai departe.

 

Stilul de amenajare

 

Alegerea stilului de amenajare trebuie sa tina cont atat de dimensiunea curtii, cat si de arhitectura casei. Dar iata cateva idei:

 

  • Daca iti doresti o gradina rustica, atunci lemnul, piatra si obiectele de mobilier din ratan ori rachita nu trebuie sa lipseasca.
  • Daca iti doresti o curte moderna, atunci poti opta pentru obiecte compozite moderne, fier si chiar beton.
  • Daca iti doresti o curte boema, atunci trebuie sa pui accent pe detalii si nu uita ca plantele, in special, trandafirii si bujorii, nu ar trebui sa lipseasca dintr-o amenajare romantica.

 

Iata si cateva idei pe care ar trebui sa le ai in vedere indiferent de dimensiunea curtii tale.

 

Terasa

 

Terasa e o zona in prelungirea casei ce o delimiteaza pe aceasta de gradina. Daca terasa nu este construita odata cu casa, poti construi una din lemn. Este bine ca fundatia terasei sa aiba o inclinatie abia perceptibila, dar importanta pentru ca apa de ploaie sa se poata scurge fara probleme.

 

Daca iti doresti atat intimidate, cat si protectie impotriva soarelui puternic sau a ploii atunci o pergola terasa poate fi destul de practica.

 

Alegerea mobilierului de pe terasa depinde, de asemenea, de stilul general al locuintei. Acesta trebuie sa fie neaparat special confectionat pentru exterior pentru a rezista la conditii mai aspre. Foloseste mobilier din materiale naturale – lemn, ratan, bambus – pentru a stabili legatura cu gradina. Decoreaza scaunele, sezlongurile si canapelele cu multe perne speciale pentru un plus de confort. Pentru zilele de toamna, lasa la indemana si cateva paturi groase cu care sa iti poti acoperi picioarele in timp ce iti savurezi ceaiul.

 

Foisorul reprezinta un spatiu ideal de relaxare ce poate fi construit in curte si poate fi folosit de la inceputul primaverii pana tarziu in toamna. In scurt timp, foisorul va deveni cel mai cautat loc al locuintei tale. Aici vei manca cu drag la micul dejun, pranz sau cina, vei invita prieteni sau te vei odihni in dupa-amiezile lenese si calduroase.

 

Ca materiale poti folosi lemn, sticla, fier forjat, PVC etc.. Pentru un plus de versatilitate, pavilionul poate avea un sistem de inchidere sau de invelire pentru a te proteja de frig. Fie ca il acoperi cu perdele din panza, geamuri de sticla sau alte materiale, foisorul iti va permite sa iei masa, sa dai o petrecere sau doar sa te relaxezi mai aproape de natura. In interior pot fi plasate scaune, sezlonguri sau canapele, o masa si chiar o mini bucatarie. In ceea ce priveste decorul, ai libertatea de a crea o atmosfera pe gustul tau, folosindu-te de lampi, ghivece cu flori, perne etc. Cele mai utile foisoare au forma hexagonala sau octogonala, beneficiind de mai mult spatiu si mai multe intrari. Intreaga constructie ar trebui ridicata pe o fundatie solida pentru a rezista la intemperii si pentru a evita infiltrarea apei. In apropierea foisorului poti amenaja o zona pentru gratar, astfel incat sa iti fie usor sa prepari si sa transporti mancarea.

 

Balansoarul este o piesa de mobilier ideala pentru gradina, de care se bucura in egala masura atat copiii, cat si adultii. El poate fi amplasat fie pe terasa sau veranda casei, fie agatat de un copac robust al gradinii. Poate fi confectionat din lemn sau alte materiale, insa ceea ce conteaza cel mai mult la un balansoar este gradul de confort pe care ti-l ofera. Alege leagane sau balansoare captusite din plin sau aseaza multe perne ca suprafata pe care te asezi sa fie moale.

Cea mai buna configuratie a balansoarului este cea in care spatarul nu formeaza unghi de 90 de grade, oferindu-ti posibilitatea de a te aseza confortabil intr-o pozitie inclinata. Poti alege balansoare care sunt prevazute cu acoperis sau copertina din material textil, care sa te fereasca atat de soare, cat si de ploaie sau vant.

 

Zona de gratar poate fi de doua tipuri, in functie de tipul gratarului pe care il folosesti: mobil sau permanent. Gratarul in aer liber poate fi o activitate foarte placuta pentru familie si prieteni, daca esti genul ce prefera sa fie gazda si sa primeasca musafiri.

 

Gratarul trebuie sa fie amplasat intr-o zona in care ai acces la apa, gaze si electricitate. Daca alegi sa fie pozitionat aproape de bucataria casei, ai grija sa nu o umpli de fum, miros si mare atentie la incendii. Este ideal ca materialele folosite la construirea zonei de gratar sa fie potrivite pentru a face fata atat intemperiilor, dar si focului si grasimii, precum: piatra, beton, caramida, lemn ori aluminiu. Asigura-te ca pregatesti un dulap special in care sa depozitezi toate ustensilele necesare gatitului.

 

Piscina

 

In zilele calduroase cu totii cautam modalitati prin care sa ne racorim, piscina din propria curte poate fi o solutie mai mult decat perfecta intr-o astfel de situatie. Daca ai o curte de mici dimensiuni poti opta pentru piscina supraterana. Aceasta se instaleaza rapid, direct pe sol si nu necesita sapaturi.

 

Citeste si articolul Totul despre alegerea si montarea pavelelor si descopera cum te poate ajuta platforma Mesteri Locali sa gasesti cel mai priceput meserias pentru lucrarea ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Intretinerea gazonului in sezonul cald Intretinerea gazonului in sezonul cald
Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara Sfaturi privind pregatirea gradinii pentru primavara
Tendinte in amenajari exterioare Tendinte in amenajari exterioare
10 lucruri pe care nu le stiati despre lalea, regina incontestabila a primaverii 10 lucruri pe care nu le stiati despre lalea, regina incontestabila a primaverii
Amenajarea de toamna a gradinii (IV) - Fertilizarea organica si fertilizarea chimica Amenajarea de toamna a gradinii (IV) - Fertilizarea organica si fertilizarea chimica
Intretinerea gazonului Intretinerea gazonului

Vezi mai multe articole