VELUX, unul dintre principalii producători de ferestre de mansardă, ce comercializează produse și soluții pentru case inteligente, cu o istorie de peste 80 de ani în care a creat condiții mai bune de locuit în întreaga lume, a realizat un studiu global[1] prin care analizează noul fenomen al muncii de acasă sau în afara biroului, o tendință în creștere și în era post-pandemie. Ne-am acomodat din ce în ce mai mult cu acest mod de lucru și, deși este plăcut să ne întâlnim și în persoană cu colegii sau este mai ușor să discutăm anumite subiecte față în față, există destul de multe lucruri cărora nu le vom duce dorul. Iată câteva dintre ele:
Naveta zilnică
Lucratul de la birou are multe avantaje, iar atmosfera specifică deține farmecul ei, așa că este de înțeles de ce ne place să mergem la birou, cu toate acestea, naveta până acolo nu este cu siguranță partea preferată a zilei. Zeci de minute prețioase sau chiar ore petrecute pe drum și în trafic sunt ceva de care ne putem lipsi cu ușurință în viitor. Ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă nu folosești mașina sau autobuzul în fiecare zi, poți contribui și la reducerea poluării aerului, pentru că trebuie să recunoaștem, sustenabilitatea este una dintre cele mai prețioase valori în zilele noastre.
Mese rapide și nesănătoase
O porție de paste ambalate într-o cutie de carton și mâncate în fața monitorului par să facă parte din scenariul tipic al unei zile de luni la birou, însă nu așa ar trebui să arate un prânz sănătos și echilibrat. Deși nu este imposibil să mănânci sănătos când mergi la birou, cu siguranță însă este mai ușor să ai o dietă echilibrată când lucrezi de acasă. În locul preparatelor în cutii și caserole și al meniului banal de la cantină, ai acces la propria bucătărie zilnic, așa că este mult mai simplu să îți pregătești ceva bun și sănătos, folosind propriile farfurii, boluri și tacâmuri în locul celor de unică folosință, astfel că mâncatul de acasă este bun pentru tine și Planetă deopotrivă.
Spații anoste și întunecate
Este plăcut să ai acces la toate echipamentele IT și să poți interacționa din când în când cu colegul de lângă tine, însă, din păcate, spațiile de birouri sunt adesea aglomerate și întunecate, așa că întreaga zi petrecută sub lumină artificială poate duce la pierderea motivației, la senzația de mai puțină energie și la o stare generală de amorțelă. Cea mai rea parte? Nu e nimic ce poți face în privința asta! Amplasarea unor fotografii frumoase cu cei dragi sau decorarea cu plante pot face spațiul de la birou să arate mai primitor, însă opțiunile pe care le ai acasă sunt nelimitate. Spațiile dedicate zonei de lucru pot fi transformate așa cum îți dorești, de la colorarea cu un nou strat de vopsea și până la montarea unei noi ferestre de mansardă, care asigură mai mult aer proaspăt și lumină naturală în locuință, oferindu-ți mai multă energie și motivare întreaga zi. Acasă poți avea cât de multe plante dorești, poți deschide ferestrele și te poți bucura de aerul proaspăt în timp ce lucrezi!
Lipsa de flexibilitate
Simpla nevoie de a fi prezent fizic la birou îți poate limita opțiunile din timpul zilei: nu poți beneficia de o scurtă pauză pentru a face câteva exerciții fizice, nu poți răspunde unui curier când trebuie să primești o livrare și nu poți întâmpina, de exemplu, un instalator de care ai nevoie pentru a repara ceva în casă. Orele fixe de lucru și mersul la birou nu îți lasă prea mult spațiu pentru nevoile tale personale, spre deosebire de lucratul de acasă care îți oferă mult mai multă flexibilitate în gestionarea timpului. În plus, te poți bucura de lumina zilei, de priveliștea din grădină sau de pe balcon și de aerul curat oricând dorești, fără să ai nevoie de aprobarea unui coleg pentru a deschide fereastra. Toate acestea fac parte din libertatea pe care o apreciem atât de mult atunci când lucrăm de acasă.
Situații incomode legate de interacțiunea socială
Lipsa interacțiunii cu ceilalți a avut un impact asupra noastră în ultimii doi ani, însă introvertiții pot să găsească o latură pozitivă în această situație. În timp ce unii sunt nerăbdători să ia o pauză și să poarte o conversație lângă aparatul de cafea, cei introvertiți resimt mai puțină anxietate, se simt mai încrezători, mai apreciați și mai strâns conectați cu colegii atunci când lucrează de acasă.
[1] VELUX a colaborat cu Ipsos pentru un sondaj la care au participat 15.504 de respondenți din Germania, Austria, Elveția, Belgia, Țările de Jos, Marea Britanie, Irlanda, Danemarca, Suedia, Franța, Spania, Italia, Cehia, Polonia, SUA și Australia într-o cercetare intitulată “Experiența lucratului de acasă, 2021” (titlu original: “The Work from Home Experience, 2021”)
Comentarii
Nu exista comentarii.