gradina mica amenajata foarte frumos

5 reguli pentru amenajarea unei gradini de vis

20 aprilie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ce poate fi mai frumos, in cazul in care locuiesti la casa, decat sa ai o gradina pe care ti-ai imaginat-o, desenat-o si amenajat-o singur? Ce poate fi mai frumos seara, cand te intorci de la serviciu, decat sa iei masa cu familia ta, in gradina din spatele casei, sau pur si simplu sa bei o bere in foisorul pe care singur l-ai construit? Si nici nu este mare greutate sa-ti faci propria ta gradina, atata timp cat lucrezi organizat si planifici totul cu atentie. Iata, inainte de toate, ce ar trebuie sa ai in vedere cand decizi sa-ti amenajezi o gradina.

1 Traseaza liniile generale ale gradinii
Stabileste-i forma (patrata, dreptunghiulara sau, de ce nu, sub forma de inima), deseneaza-i aleile, decide unde vei amplasa rondurile cu flori, bancutele, fantana arteziana sau poate chiar piscina. Este important sa decizi tipul si inaltimea gardului. Va fi un gard din lemn sau din fier forjat? Aleile vor fi drepte sau vor serpui? Vei amplasa arbusti inalti imediat in spatele gardului? Oricum, gradina va trebui sa se impleteasca armonios cu stilul arhitectural al casei.

2 Decide culorile gradinii
Nu pune prea multe culori in gradina, 3 sunt suficiente. Culoarea dominanta va fi, evident, verdele, asta insemnand ca-ti mai raman 2 culori de ales. Exemple de combinatie de nuante la care poti apela: galben cu portocaliu, lila cu mov, portocaliu cu gri, rosu cu negru, rosu cu albastru.

3 Alege plantele
Florile pe care le alegi trebuie sa aiba florescenta in culorile stabilite la regula anterioara. Decide ce fel de pomi vei avea in curte? Fructiferi, cu coroana generoasa, care sa asigure multa umbra sau cu coroana inalta si subtire, precum plopii de zavoi? Cand alegi plantele, documenteaza-te si asupra caracteristicilor lor, la ce sunt sensibile, care le sunt daunatorii, daca au nevoie de ingrijiri si tratamente speciale.

4 Mobilierul
Cate piese de mobilier de gradina vrei sa ai? Vei avea foisor? Cat de mare va fi foisorul, pentru cate persoane? Masa si scaune din ratan? Unde le vei amplasa, in foisor sau pe veranda? Leagan? Casuta de gradina in care vei tine uneltele pentru gradinarit? Nu acum, dar poate peste 2 ani vei decide sa-ti faci si o piscina, vei avea loc unde sa o amplasezi?

5 Iluminatul gradinii
Evident ca va fi nevoie de iluminarea gradinii. Bec in foisor, bec in casuta de gradina, pe unde vei trage firele de curent electric? Vor fi ingropate in pamant sau suspendate prin aer? In apropierea locurilor in care vei sta dupa lasarea intunericului (scaun, leagan, etc) va trebui sa amplasezi dispozitive anti-insecte; nu vei vrea sa fii ciuruit de tantari. Aleile pot fi incadrate frumos intre lampi solare, sunt ieftine si se gasesc in orice magazin Do-It-Yourself.

Cu siguranta gradina ta va arata de vis, trebuie doar sa fii organizat, sa planifici, gandesti  si lucrezi eficient.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

10 sfaturi utile despre alegerea si ingrijirea arbustilor fructiferi 10 sfaturi utile despre alegerea si ingrijirea arbustilor fructiferi
Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor Orhideea – etalonul elegantei in lumea plantelor
Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste Sistemul de irigare prin picurare cu banda – Ce este si cum se foloseste
Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara Plantari de toamna, pentru o recolta bogata la primavara
Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine Sfaturi de amenajare a unei gradini alpine
Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie Trandafirii se planteaza in octombrie si noiembrie

Vezi mai multe articole