plante apartament

6 plante de apartament pentru salatele de vara

08 iulie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In zilele inabusitoare de vara, o salata proaspata savurata cu o limonada cu menta te fac sa simti o clipa aerul mediteranean la tine pe balcon. Dar doar daca pentru prepararea salatei folsesti cateva frunze de busuioc sau alte plante aromatice proaspete. E timpul sa le plantezi la indemana, in ghiveci, chiar pe pervazul bucatariei tale!

Busiocul
Nelipsit din salatele si pastele italienesti, busuiocul proaspat este mai accesibil decat ai crede. Planteaza semintele intr-o ladita acoperita cu o folie de plastic si un strat de hartie de ziar si 4-5 centimetri de pamant. Cel mai fertil sol este mranita din padure. Dupa ce ai imprastiat semintele unifor, mai adauga cateva straturi de ziar si lasa ladita la intuneric, la o temperatura de 21 de grade. Dupa 4-5 zile, indeparteaza straturile de ziar si uda rasadurile dimineata si seara cu apa nu foarte rece. Aseaza plantele intr-un loc cu lumina abundenta.

Oregano
Acest condiment versatil se planteaza cel mai usor daca tai un butas dintr-o planta mai mare de exterior. Puneti ramurica intr-un ghiveci, pe pervaz, orientat spre sud.

Rozmarinul
Ideal alaturi de cartofii la cuptor, rozmarinul nu este deloc pretentios. Tineti o crenguta de rozmarin intr-un pahar cu apa pana face radacina si apoi plantati-l intr-un ghiveci la lumina.

Salvia
Pentru a da o nota sofisticata mancarurilor, trebuie doar sa rupi cateva frunzulite de salvie si sa le arunci in tigaie. Poti sa o tii si in bucatarie, la indemana, pentru ca se preteaza la aerul de interior. Dar nu uita sa ii oferi lumina solara din abundenta.

Hasmatuchi
Acest condiment excentric creste bine si cu mai putina lumina, dar este important ca temperatura sa se mentina la peste 18 grade, asa ca nu il uitati afara in anotimpurile reci. Se planteaza la sfarsitul verii.

Patrunjelul
Prietenosul condiment autohton contine mai multa vitamina C decat multe fructe si legume. Cel mai usor e sa dezgropati o planta din gradina cu tot cu radacina la final de sezon si sa o aduceti in casa.

Truc: Infige in fiecare ghiveci un betisor de lemn cu o eticheta pe care sa scrii numele plantei sau vopseste ghivecele cu vopsea-tabla de scris si noteaza denumirile ca sa nu incurci condimentele si sa obtii un aspect simpatic, a la Provence.

Deoarece provin de pe taramuri insorite, toate plantele mediteraneene iubesc lumina si caldura. Cel mai bine se simt pe pervazul ferestrei si, daca ai grija sa le rasfeti in ghivece asortate, se pot transforma si intr-un decor fresh pentru bucataria ta.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Mirela Vladoiu

09 august, 14:19

Multumesc foarte mult pentru informatiile oferite. Daca se poate, as dori sa aflu despre mai multe plantute-condiment cum as putea sa le cultiv si sa le pastrez in bucatarie: marar, menta, cimbru, levantica (asta contra moliilor), ardei iuti... tot ce se poate. Va multumesc frumos!

Alte articole

Importanta luminii din gradina Importanta luminii din gradina
Crinul (lilium) (I) Crinul (lilium) (I)
Luna martie in gradina si livada Luna martie in gradina si livada
Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde
Deszapezirea curtii Deszapezirea curtii
Cateva date interesante despre zeoliti Cateva date interesante despre zeoliti

Vezi mai multe articole