60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010

08 martie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dezvoltatorii mizeaza pe programul „Prima casa 2” pentru a-si vinde garsonierele si apartamentele finalizate deja. Acolo unde suma depaseste valoarea garantata, au aparut si solutii noi.
 
Cei 60.000 de euro ga rantati de guvern prin programul „Prima casa” au devenit etalon pentru dezvoltatorii imobiliari, dar si pentru clienti, care sanctioneaza preturile ce depasesc aceasta suma. Intr-o perioada in care cei care au bani asteapta ca preturile sa mai scada, iar ceilalti se tem pentru locurile de munca, „Prima casa 2” atrage populatia catre targurile imobiliare si incinge con curenta intre banci.
 
Cu circa 60.000 de euro, un client isi poate cumpara o garsoniera sau un apartament cu doua camere in noile cartiere bu curestene. Chiar si in zona de nord, pe Bd. Apicultorilor, unde va plati 55.800 de euro, cu tot cu TVA. Ceva mai putin - respectiv 56.770 de euro, costa un apartament in comuna Jilava.
 
Cei care sunt incantati de vecinatatea Targului de Masini din Vitan vor achita, tot pentru doua camere, dar cu suprafete mai mici, chiar si 47.250 de euro. Preturile ajung insa pana la 65.100 de euro.
 
Varianta semifinisajelor
 
Chiar daca in Dumul Taberei preturile sunt ceva mai mari, cel mai modest tip de doua camere, de 52 mp utili, costa fix 60.000 de euro. Tot pentru a se apropia cat mai mult de cifra magica, unii dezvoltatori au lansat si varianta „cu semifinisaje”. Astfel, un apartament cu doua camere din Popesti costa 60.000 de euro sau 62.000 de euro, in loc de 66.000 de euro, „la cheie”.
 
De pragul psihologic se tem si dezvoltatorii de trei camere. Spre exemplu, in zona IMGB, apartamentele cu semifinisaje costa 69.000 de euro. „Noi am vandut cam 100 de apartamente prin «Prima casa». E adevarat ca, in unele cazuri, mai asteptam inca aprobarea bancii”, spun reprezentantii Confort City.
 
In acelasi timp, unii spera ca acum sa aiba si ei noroc. „Acceptam credite ipotecare si «Prima casa»”, spun cei de la Val Residence, din Ghencea. Romanii care isi doresc o locuinta pot obtine un credit garantat de stat de 57.000 de euro, cu 3.000 de euro avans, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari neincepute. Cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de 75.000 euro, tot pentru case noi.
 
CADOU DE 8 MARTIE
 
Programul este accesibil de astazi
 
Programul „Prima casa 2” este operabil de astazi, cand clientii pot depune cereri de finantare, a anuntat premierul Emil Boc. „Solicit bancilor sa elimine birocratia si sa dea dovada de eficacitate, astfel incat cetatenii sa poata avea cat mai rapid locuinte noi”, a declarat primul-ministru.
 
El a spus ca a fost deja semnata conventia-cadru cu 21 de banci, astfel ca totul depinde acum de „cat de repede se vor misca bancile, dar si clientii”. Pentru acest an, fondul de garantare este de 700 de milioane de euro.
Cele mai mari fonduri au fost alocate BCR si BRD. Programul a fost modificat dupa 15 februarie, pentru a se axa pe constructia de locuinte noi.
INDICE IMOBILIAR
 
Pretul real al locuintelor, facut public din vara
 
Ciprian Mailat
 
Institutul National de Statistica ar putea face public in iunie primul indice al pietei imobiliare, potrivit revistei „Capital”. Astfel, romanii vor cunoaste valoarea la care se vand casele si apartamentele. Indicele imobiliar oficial, avand in vedere ca in prezent doar compania Colliers si imobiliare.ro ofera astfel de date, va fi calculat in functie de preturile de tranzactionare inregistrate la notar si va fi realizat la nivel national. Exista insa si rezerve fata de noul indicator.
 
„Va fi un lucru benefic pentru noi, totusi nu se poate trece cu vederea ca exista riscul ca datele colectate de la vanzatori si cumparatori sa nu fie reale. Se stie ca acestia au uneori tendinta de a scadea pretul declarat, pentru a reduce taxele”, spune Nicolae Popa, directorul general al Uniunii Notarilor Publici.
 
Voci din randul agentilor imobiliari se tem ca, daca nu va fi corect, indicele ar putea provoca distorsionarea preturilor.
 
"Exista riscul ca datele colectate sa nu fie reale.“
NICOLAE POPA, directorul general al Uniunii Notarilor Publici
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Targul Prima Casa, doar la stadiul Targul Prima Casa, doar la stadiul "prima impresie" - 20 Iulie 2009
Rowenta Premium Care Silence AC, uscatorul pentru un par de poveste Rowenta Premium Care Silence AC, uscatorul pentru un par de poveste
Statul va garanta creditele Statul va garanta creditele
Greva pe piata imobiliara Greva pe piata imobiliara
Reduceri masive la electrocasnice Reduceri masive la electrocasnice
Datorii Datorii

Vezi mai multe articole