Masina de spalat rufe este o adevarata necesitate in orice locuinta, dar de multe ori din graba facem greseli care duc la deteriorarea ei, dar si a hainelor.
Care sunt cele mai intalnite greseli?
1. Setarea unei temperaturi prea ridicate
Este indicat ca inainte de a spala o haina pentru prima data, sa citeste eticheta. Acolo vei gasi toate informatiile despre modul in care acel obiect vestimentar trebuie curatat.
Imbracamintea isi va pastra mai bine forma, culoarea si isi va mentine aspectul o perioada mai indelungata de timp, daca este spalata la o temperatura mai scazuta. In plus, apa rece poate face fata murdariei la fel de bine, mai ales daca ai o masina de spalat buna si folosesti un detergent de calitate.
Cum setam corect temperatura de spalare?
- 20°C – este temperatura potrivita pentru spalari rapide, a unei cantitati mici de haine, cu un grad redus de murdarie;
- 30°C – este temperatura potrivita pentru rufe cu un grad redus de murdarie, haine colorate sau delicate;
- 40°C – este temperatura recomandata pentru o varietate de tesaturi: bumbac, viscoza, sintetice etc.;
Atentie, unele articole au cerinte speciale de curatare, citeste eticheta inainte de prima spalare. Articolele din lana sau matase este indicat sa fie spalate la temperaturi sub 30°C, uneori chiar si cu apa rece.
- 50°C – este temperatura indicata pentru articolele din amestec poliester/bumbac;
- 60 - 90°C – aceste temperaturi sunt potrivite pentru rufele foarte murdare sau pentru cele care trebuie dezinfectate, precum: hainele bebelusilor, lenjeria de corp, lenjeria de pat si prosoapele.
2. Sortarea incorecta
Hainele trebuie sortate in functie de culoare, dar si in functie de materialul din care sunt confectionate.
3. Nu esti atent la fermoare si nasturi
Daca nu doresti sa iti distrugi hainele, inchide mereu fermoarul hainelor. Nasturii nu trebuie sa fie inchisi, altfel risti sa se rupa.
4. Prea multe haine in cuva masinii
Nu supraincarca masina de spalat, acest lucru poate duce la defectarea acesteia si hainele nu se vor curata in mod corespunzator. Citeste intructiunile producatorului si vezi care este greutatea pe care masina o suporta la un ciclu de spalare.
5. Prea mult detergent sau balsam
Surplusul de detergent poate bloca recipientul destinat acestuia, iar in timp va provoca un miros neplacut. Citeste cu atentie instructiunile si utilizeaza recipientul de masurare. Daca rufele sunt foarte murdare poti utiliza modul de prespalare.
6. Nu lasa hainele ude in masina de spalat
Dupa finalizarea ciclului de spalare, scoate hainele din cuva si pune-le la uscat. Astfel, vei evita dezvoltarea bacteriilor, dar si aparitia mirosurilor neplacute si chiar mucegai.
7. Nu ii oferi masinii o curatare corespunzatoare
Mizeria si reziduurile din detergent se vor acumula in interiorul masinii de spalat, iar in timp vei sesiza atat mirosuri neplacute, dar si pete albe pe haine. Pentru a preveni acest lucru urmeaza urmatoarele reguli simple de intretinere:
- Aeriseste masina de spalat dupa fiecare spalare;
- Curata garnitura de cauciuc de pe usa, este posibil ca dupa spalare acolo sa se acumuleze urme de detergent, fire de par sau scame;
- Clateste regulat recipientul pentru detergent si balsam;
- Curata o data pe luna masina cu detergent si otet.
Comentarii
Nu exista comentarii.