Suprafata de pardoseala dura care reduce aparitia acarienilor

7 metode de a tine acarienii sub control

24 februarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna poate fi grea pentru persoanele care au alergii la acarieni, unii dintre cei mai mari vinovati atunci cand vine vorba de alergii. Conform unui studiu realizat de Colegiul American de Alergii, Astm si Imunologie, circa 10% din oameni sunt sensibili la acarieni, iar in anumite regiuni ale lumii ei reprezinta factorul declansator in 80% din cazurile de astm.

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt organisme mici, microscopice din clasa arahnidelor, cu dimensiuni de 0,08-1,0mm, impartiti in peste 50,000 de specii. Acestia sunt atat de mici incat pot pluti in aer si se “hranesc” cu celule umane. Un gram de piele poate hrani pana la 1 milion de acarieni.

Unde se gasesc acarienii?

Acarienii se gasesc peste tot, chiar si in cele mai curate case. Julie McNairn, imunologist american din Cincinnati spune ca nu se poate scapa de acarieni, insa numarul acestora poate fi diminuat dramatic. Ei se gasesc in mod normal pe lenjeria de pat, presuri, mobilier, covoare, practic orice obiect din locuinte – cu precadere cele din materiale textile.

Diagnosticul alergiei la acarieni

Simptomele rinitei alergice de la alergenii acarieni sunt exact ca cele cauzate de polen, par de animale si includ mancarimi ale ochilor si nasului, stranut, curgerea nasului. Asa cum am spus mai devreme, acarienii pot declansa, de asemenea, simptome de astm.

Daca cineva din familie are astm bronsic sau stranuta, ii curge nasul si are mancarimi ale ochilor in orice anotimp, trebuie consultat un alergolog pentru a afla daca acarianul de praf este cel care declanseaza simptomele.

Fara un test specific pentru alergie, va fi dificil de pus diagnosticul – reactia alergica poate fi la orice alta substanta – polen sau mucegai. Dar un indiciu esential este ca persoanele cu alergii la acarieni au tendinta de a avea cele mai severe simptome in primele ore ale diminetii. Motivul este simplu: aceste persoane dorm in dormitor cu acarienii de praf pe tot parcursul noptii. Iar dormitorul are cele mai mari nivele de praf.

Cum tinem acarienii sub control?

Medicatia antialergica si imunoterapia pot ajuta persoanele cu alergie la acarieni. Dar, in conditiile in care nu se poate scapa definitiv de acarieni, putem invata sa reducem expunerea zilnica. Sa vedem ce se poate face.

  • Pastrarea umiditatii relative in casa sub 50%. Acarienii traiesc foarte bine intr-un mediu umed
  • Inlocuirea mochetelor, covoarelor si presurilor cu suprafete de pardoseala dure, precum lemnul de esenta tare sau linoleumul
  • Spalarea lenjeriei de pat in apa fierbinte in mod regulat
  • Micsorarea numarului de obiecte moi care nu pot fi spalate (animalute de plus, impaiate sau pernele, de exemplu)
  • Curatenia trebuie facuta de o persoana care nu este alergica la acarieni
  • In cazul in care curatenia este facuta de persoana alergica, aceasta ar trebui sa poarte o masca si ochelari de protectie pentru a limita expunerea
  • Poate fi luata in considerare inlocuirea mobilierului tapitat cu mobilier din piele, care poate fi sters cu usurinta.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi Purificatorul de aer – De ce ai nevoie de unul si cum il alegi
Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta! Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta!
Sanatate pentru casa Sanatate pentru casa
Curatarea covoarelor – Sfaturi si trucuri Curatarea covoarelor – Sfaturi si trucuri
Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea I] Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea I]
Metode de combatere a igrasiei si a mucegaiului Metode de combatere a igrasiei si a mucegaiului

Vezi mai multe articole