Livada cu pomi fructiferi

7 reguli de ingrijire a pomilor fructiferi

25 mai, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ingrijirea pomilor fructiferi presupune atentie si sincronizarea lucrarilor in functie de necesitatile fiecarui anotimp, dar si in functie de momentul de viata al pomilor. In materialul de astazi am pregatit un set de reguli universal valabile, pe care le poti aplica cu succes oricarui tip de pomi fructiferi.

Regula 1. De plantarea corecta depinde in mare masura prinderea pomului si cresterea sa

Citeste materialul nostru despre Cum plantezi corect un pom in 3 pasi simpli si ai grija sa nu faci vreuna dintre cele mai frecvente greseli de plantare, si anume sa nu plantezi prea adanc sau prea la suprafata,  sa nu adaugi balegar sau ingrasamant pe baza de azot.

Regula 2. Taierile de forma determina cantitatea de fructe

Prin taieri, pomii fructiferi trebuie directionati astfel incat sa dezvolte un trunchi principal puternic si o coroana proportionata si cu ramuri de grosimi egale, dependente de trunchiul principal. Este foarte important ca ramurile din partea superioara a coroanei sa nu le acopere si sa nu le sufoce pe cele din partea inferioara. In felul acesta, rodul de calitate va fi in toata coroana pomului, nu doar in varful acestuia. Specialistii recomanda realizarea unei coroane in forma conica inca din primul an de dupa plantare.

Regula 3. Cea mai eficienta polenizare este cea incrucisata

Majoritatea pomilor fructiferi vor produce fructe mai multe si de mai buna calitate daca vei recurge la polenizarea incrucisata. Astfel, polenul unei flori ajunge pe stigmatul altor flori ale aceluiasi pom sau ale altuia, crescand astfel rezistenta acesteia la mediu si ducand la dezvoltarea unor flori si fructe mai aromate si parfumate. Polenizarea incrucisata este realizata cel mai bine cu ajutorul insectelor si este recomandata in special ciresilor, caisilor, piersicilor si prunilor.

Regula 4. Ramurile neroditoare trebuie indepartate

Ramurile neroditoare consuma degeaba resursele ramurilor care produc rod, putand astfel spune ca ramurile neroditoare sunt ramuri parazite. Prin urmare, este indicat sa le tai inca din momentul in care acestea apar, deoarece se dezvolta si se intaresc foarte rapid.

Regula 5. Acorda culesului fructelor atentia cuvenita

Pentru ca fructul sa tina cat mai mult timp dupa ce a fost recoltat, trebuie sa fie cules inainte de a fi copt in intregime. Mai exact, trebuie cules in perioada in care inca se mai pastreaza nuanta de verde in coloritul acestuia. Tot pentru un plus de prospetime si rezistenta, este indicata culegerea fructului cu tot cu codita. Aceasta recomandare devine obligatorie in cazul cireselor, al visinelor si al merelor.

Regula 6. Fiecare taiere are rolul ei

In cazul pomilor fructiferi, taierile pot fi facute in fiecare anotimp, dar fiecare taiere are rolul ei.
Taierile din timpul iernii sunt realizate pentru a intari structura pomului si pentru a da un plus de vigoare in crestere.
Taierile din timpul infloririi sunt utile pentru a observa cu usurinta care sunt ramurile care produc rod si care sunt cele inutile care trebuie taiate.
Taierile de la sfarsitul primaverii, dupa ce fructele s-au format, sunt recomandate pentru corectarea pomilor pitici fara a reduce insa cantitatea de fructe produse.
Taierile realizate in perioada verii vor incuraja dezvoltarea pintenilor de fructe.

Regula 7. Un pom cu  coroana aerisita va produce fructe de dimensiuni egale

Merii, ciresii, perii si prunii dezvolta crengute subtiri si scurte, ce pornesc direct din ramurile de baza. In general, pe aceste crengute se formeaza adevarati ciorchini de flori si, ulterior, de fructe. Acesti ciorchini apar in cazul in care partea centrala a coroanei este prea umbrita, aspect ce va duce in final si la deteriorarea formatiunilor florale. De aceea sunt indicate taierile crengilor stufoase foarte inalte sau crescute razlet in lateral, pentru a permite luminii sa ajunga in intreaga coroana a pomului.

Daca respecti aceste 7 reguli universal valabile, pe care le poti aplica cu succes oricarui tip de pomi fructiferi, atunci pomii tai vor produce fructe multe si de calitate, cu siguranta mai gustoase, mai parfumate si mai savuroase decat ceea ce gasesti in hypermarket-urile de la noi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente Te-ai saturat de gratarul vechi din curte? Inlocuieste-l cu un gratar de gradina premium, ideal pentru preparate delicioase si suculente
Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit Arbusti vedeta – Azaleea. Un arbust incantator si usor de ingrijit
Gradina cu mozaic Gradina cu mozaic
WEBINAR | Totul despre ZEOLITI WEBINAR | Totul despre ZEOLITI
Proiecte DIY: Construieste-ti singur banca de gradina Proiecte DIY: Construieste-ti singur banca de gradina
Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau

Vezi mai multe articole