- 60% din achizitiile de produse smart pentru securizarea locuintei sunt in mediul urban
- Bucuresti si Constanta, orasele cu cele mai securizate locuinte din tara
- 5% din proiectele rezidentiale ofera locuinte dotate cu cel putin un sistem smart de siguranta
ASSA ABLOY Romania, filiala a grupului suedezo – finlandez cu acelasi nume si reprezentantul brandului Yale pe plan local, dar si unul dintre jucatorii de top ai pietei de solutii de acces, estimeaza ca cca. 70% din achizitiile de sisteme smart pentru siguranta casei sunt destinate locuintelor noi, in timp ce restul, de 30%, se adreseaza locuintelor vechi.
„In contextul in care, de cele mai multe ori, cumparatorii de sisteme smart de securitate sunt din categoria familiilor tinere, interesate de tehnologie, care tocmai si-au cumparat o noua proprietate, numarul achizitiilor de astfel de produse este de doua ori mai mare in cazul locuintelor noi”, a declarat Florin Tihulca, Managing Director ASSA ABLOY Romania.
De asemenea, reprezentantul companiei a mai subliniat ca, atunci cand vine vorba de principalele zone geografice in care sunt achizitionate astfel de produse, cca. 60% merg catre urban, in timp ce 40% ajung in mediul rural. Raportat la principalele orase din tara unde romanii au cele mai securizate locuinte, Bucuresti conduce in top, urmat de Constanta. Pe locurile urmatoare de afla Brasov si Cluj-Napoca.
„Toate orasele aflate in topul achizitiilor de sisteme smart de siguranta a locuintei sunt si zone turistice din Romania. Astfel, observam un interes in crestere din partea pensiunilor sau a apartamentelor in sistem hotelier. Proprietarii de astfel de locatii instaleaza din ce in ce mai des sisteme smart de securitate, compania noastra inregistrand o cerere in crestere pentru incuietori inteligente cu conectivitate pentru proiectele de inchiriere a apartamentelor in regim hotelier”, a mai spus Florin Tihulca.
O alta tendinta importanta pe piata de profil este dorinta tot mai mare a dezvoltatorilor imobiliari de a echipa apartamentele noi cu cel putin un sistem smart de securitate. Astfel, potrivit datelor ASSA ABLOY Romania, daca in urma cu 3 ani doar cca. 1% din locuintele noi erau dotate inca inainte de achizitie cu un astfel de sistem, anul acesta procentul va ajunge la aproximativ 5%.
Principalele motive pentru care romanii aleg securizarea locuintelor
„Daca ne gandim la motivele principale pentru care romanii isi doresc un sistem smart de siguranta a locuintei, pe primul loc se afla nevoia de a nu trece pentru a doua oara prin experienta unui jaf la domiciliu. O alta categorie de cumparatori este a celor care aleg un astfel de produs ca masura de precautie suplimentara atunci cand sunt plecati de acasa pentru o perioada mai lunga de timp. Un al treilea motiv important de mentionat este dorinta acestora de a adopta noi tehnologii si de a fi in pas cu cele mai noi sisteme pentru o casa inteligenta”, a subliniat reprezentantul companiei.
Cum trebuie ales un sistem inteligent pentru securitatea casei
Potrivit specialistilor ASSA ABLOY, primul pas inainte de alegerea unui sistem smart de siguranta a locuintei este analizarea punctelor de acces in locatie. De asemenea, este important de luat in calcul care sunt spatiile in care sunt depozitate bunuri de valoare si vizibilitatea acestora din exterior, dar si evaluarea nivelului de siguranta oferit implicit de sistemele de inchidere existente deja pe usi si ferestre. Estimarea frecventei cu care locuinta va fi expusa nesupravegheat unui potential atac, respectiv cat timp si cat de des lipsesc proprietarii de acasa si stabilirea unor trasee in locuinta (pe unde se intra, unde se ajunge, pe unde se iese), sunt alte aspecte foarte importante de luat in seama.
In ceea ce priveste principalele zone ce trebuie securizate, in cazul apartamentelor de la bloc usa de la intrare este punctul de acces cel mai des tintit de hoti pentru patrunderea intr-o locuinta, fiind urmat indeaproape de ferestrele usor accesibile, uitate deschise sau intredeschise.
In cazul caselor cu mai multe usi care dau spre curte usa cea mai usor accesibila din afara proprietatii poate fi o tinta sigura. Ferestrele, de asemenea, pot fi un punct vulnerabil.
Alte elemente care ar trebui securizate sunt boxa de depozitare a lucrurilor personale sau garajul in care se pot afla bunuri de valoare precum un automobil, biciclete, echipamente si unelte profesionale pentru gradina, sau pur si simplu, obiecte care reprezinta amintiri de familie.
„Chiar si asa, in cazul in care hotii reusesc totusi sa patrunda in locuinta, este important sa fie supravegheat si interiorul acesteia si asigurate bunurile de valoare din casa”, a subliniat Florin Tihulca.
Astfel, pentru securizarea usilor de acces in locuinta, ASSA ABLOY recomanda instalarea unui sistem format din incuietoare inteligenta si camere de supraveghere inteligente, in timp ce pentru spatiile de depozitare unul alcatuit din lacat cu nivel inalt de siguranta si camere de supraveghere smart. Pentru ferestre, propune senzori de miscare alaturi de o alarma inteligenta cu sirena si, de asemenea, camere de supraveghere smart. Totodata, monitorizarea locuintei la exterior poate fi facuta cu un sistem CCTV de camere, iar la interior cu camere de supraveghere WiFi inteligente, senzori de miscare si alarma smart cu sirena. Protectia bunurilor de valoare la interior se poate face prin montarea unor seifuri cu amprenta/alarma, incuietori de dulap inteligente si lacate cu nivel inalt de siguranta.
„Adiacent acestora, un sistem smart de siguranta a locuintei poate cuprinde si vizoare digitale, sisteme de lumini automatizate, senzori de inundatie si detectoare de fum inteligente. In oferta noastra dispunem de o larga varietate de produse smart pentru siguranta locuintei precum camera Yale Wi-Fi pentru interior si exterior, sistem Yale CCTV, alarma Yale Sync Smart, incuietori smart si chiar incuietoare inteligenta pentru dulapuri, seifuri smart sau lacate cu amprenta / sau prin sistem Bluetooth”, a adaugat Florin Tihulca.
Potrivit acestuia, de multe ori clientii isi pun problema sigurantei sistemul inteligent din punct de vedere al protectiei datelor. Astfel, pentru o functionare sigura a dispozitivelor smart care necesita conexiune la Internet, utilizatorii ar trebui in primul rand sa-si securizeze reteaua Wi-Fi de acasa sau din locul unde instaleaza echipamente si la care se conecteaza cu smartphone-ul pentru a avea acces de la distanta. Totodata, sa foloseasca un furnizor garantat si echipamente omologate si sa seteze o parola complexa sau autentificare dublu-factor pentru conectarea la aceasta retea, pe care sa o impartaseasca doar cu persoanele de incredere sau alti utilizatori agreati ai produselor smart home. Specialistii in domeniul securitatii cibernetice pot recomanda si alti pasi suplimentari in acest sens, precum instalarea unui program antivirus sau folosirea unei retele VPN.
###
Despre Yale
Yale, unul dintre cele mai vechi branduri internationale din lume, este cel mai cunoscut nume din industria incuietorilor. Yale este o afacere de familie inceputa in America de catre Linus Yale Jr. care a realizat primele produse avand ca punct de plecare o incuietoare bazata pe un mecanism folosit pentru prima data de vechii egipteni in urma cu peste 4.000 de ani. Acesta a fost modul in care a ajuns sa inventeze celebrul cilindru cu mecanism de inchidere cu pini, care este inca utilizat pe scara larga in industria securitatii astazi.
La inceputul secolului al XX-lea, compania s-a extins la nivel mondial si are astazi peste 12.000 de angajati. In august 2000, Yale a fost achizitionata de grupul ASSA ABLOY.
Despre ASSA ABLOY
ASSA ABLOY, companie suedezo - finlandeza, este liderul global in solutii de acces, dedicat satisfacerii nevoilor utilizatorilor finali de securitate, siguranta si confort. De la infiintarea sa, in 1994, ASSA ABLOY a crescut dintr-o companie regionala intr-un grup international cu aproximativ 47.000 de angajati, operatiuni in peste 70 de tari si vanzari de aproape 71 miliarde coronae suedeze. Pe segmentul de securitate electromecanica, Grupul are o pozitie de lider in domenii precum controlul accesului, tehnologia de identificare, automatizarea intrarilor si securitatea hoteliera.
ASSA ABLOY a intrat pe piata din Romania in 1994, prin preluarea Urbis - marca recunoscuta a produselor de securitate din Romania. Cu o expertiza de peste 45 de ani, ASSA ABLOY Romania activeaza cu succes pe piata sistemelor de inchidere din Romania, oferind produse la standarde de calitate si durabilitate ASSA ABLOY. Forta ASSA ABLOY consta in portofoliul de marci divers, care include unele din cele mai cunoscute si mai de incredere nume din industria sistemelor de inchidere: Yale, ABLOY, effeff, FAB, HID, Mercor, Mul-T-Lock, TESA, dar si altele.
Pe plan local, ASSA ABLOY Romania comercializeaza solutii de acces prin divizia Opening Solutions. Grupul ASSA ABLOY detine, de asemenea, o unitate de productie la Bucuresti - centru de excelenta regional in Europa de Est pentru fabricarea broastelor. Grupul mai este prezent, in Romania, prin inca doua divizii – ASSA ABLOY Entrance Systems si ASSA ABLOY Global Solutions.
Comentarii
Nu exista comentarii.