on

9 lucruri mai putin stiute la care oamenii nu se uita cand cumpara o saltea

03 septembrie, 2024

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Arheologii au descoperit că rădăcinile existenţei saltelelor sunt undeva acum 77.000 de ani. Între timp, saltelele au trecut prin transformări uimitoare, fiind complet diferite de ceea ce foloseau odată primii oameni pentru somnul de noapte. Cu toate acestea, în continuare oamenii continuă să-şi aleagă greşit salteaua de pat, iar asta pentru că trec cu vederea mai multe lucruri.

 

cum aleg o saltea

 

Realitatea arată că salteaua poate face un somn odihnitor şi o viaţă mai bună, sau din contră un somn precar, cu o viaţă de zi lipsită de vlagă, energie şi vitalitate. Conform Expert-saltele.ro, cea mai potrivită saltea de pat poate preveni durerile de spate, nopţile agitate şi alte probleme. În schimb, saltelele nepotrivite pot declanşa dureri de mijloc sau spate ori pot acutiza anumite afecţiuni.

 

La ce nu prea se uită oamenii când cumpără saltele?

 

1. Unele saltele reţin căldură, iar altele sunt răcoroase

Problema cu saltelele care reţin căldură este că încing şi astfel compromit somnul. Cele respirabile şi care reglează temperatura sunt fabricate cu tehnologii speciale de răcire, din materiale respirabile sau cu spume infuzate cu gel care stimulează fluxul de aer şi disipă căldura. De asemenea, saltelele cu spumă tind să fie mai fierbinţi în comparaţie cu cele pe arcuri sau hibrid.

 

2. Susţinerea marginilor crează o suprafaţă utilă mai mare pe saltea

Acest aspect este foarte des trecut cu vederea, dar poate avea un impact semnificativ asupra calităţii somnului. Saltelele cu suport robust al marginilor oferă o suprafaţă utilă mai mare şi în plus facilitează urcatul şi coborâtul din pat. Acest lucru este deosebit de important pentru cuplurile care pot avea nevoie de întreaga suprafaţă a saltelei. De aceea, recomandarea este de a ţine cont de suportul marginilor în alegerea celei mai bune saltele de pat 160x200, 180x200, 140x190 sau orice alte dimensiuni.

 

3. Husa saltelei nu este sigur detaşabilă

Există saltele cu husă detaşabilă care se poate igieniza uşor în mașina de spălat. Însă există şi saltele care nu au husă cu fermoar, ci sunt îmbrăcate în protecţie detașabilă. Dezavantajul acestora este că îngreunează igienizarea.

 

4. Există huse de saltea pat cu aloe vera

Unele saltele vin cu husă de saltea tratate cu extract din aloe vera. Această plantă este renumită pentru proprietăţile sale benefice pentru piele şi are efecte hidratante, calmante şi antiinflamatorii. Aceste saltele inhibă dezvoltarea bacteriilor şi sunt ideale pentru persoanele predispuse la alergii. Aloe hidratează şi oferă o moliciunea anume husei, ceea ce oferă o senzaţie plăcută la atingere. De asemenea, în cazul persoanelor care se confruntă cu iritaţii sau roşeaţa pielii, aceste huse de saltele sunt mai delicate şi protective. Per total, o husă cu aloe vera protejează salteaua de transpiraţie, pete şi uzură, ceea ce ajută la extinderea duratei de utilizare.

 

5. O saltea perfectă pentru cineva ar putea fi groaznică pentru alta

Chiar dacă atunci când cumpără o saltea mulţi caută din prima "cea mai bună saltea de pe piaţă", în realitate o saltea excelentă pentru o persoană, poate fi dezastruoasă pentru alta. Asta pentru că alegerea unei saltele este un proces foarte personal, care ţine de mulţi factori individuali. De exemplu, o persoană mai corpolentă are nevoie de o saltea mai fermă pentru o mai bună susţinere a coloanei vertebrale. Dar, aceeaşi saltea ar putea fi total inconfortabilă pentru o persoană slabă. Cei care dorm pe o parte pot prefera o saltea cu spumă, însă cei care dorm pe spate se vor simţi mai bine pe o saltea mai fermă. Chiar şi vârsta poate determina nevoia pentru o anumită saltea. De exemplu, seniorii se simt mai bine pe o saltea mai moale care le reduce presiunea asupra articulaţiilor.

 

6. Nu contează doar lungimea şi lăţimea unei saltele, dar şi înălţimea

Saltele pat de 160x200, 180x190, 200x200… Stop. Nu conteaza doar asta. Și înălțimea este importantă - influenţează confortul, suportul şi rezistenţa saltelei în timp. O saltea mai înaltă are de obicei mai multe straturi în ea (exemplu saltele din spumă cu memorie, gel, straturi de latex), iar asta poate să însemne un confort mai bun. Pe saltelele mai înalte, urcatul şi coborâtul pot fi mai dificile, detaliu care le face mai puţin preferate pentru persoanele în vârstă.

Apoi, o saltea mai înaltă poate să confere un aspect mai rafinat şi complet patului, iar asta poate face ca dormitorul să fie mai atrăgător şi primitor.

Totuşi, înălţimea saltelei trebuie să fie compatibilă cu cadrul patului pentru a nu permite alunecarea sau disconfortul în timpul somnului.

 

7. O saltea se poate face şi pe comandă

Persoanele cu probleme de sănătate precum scolioză, hernie de disc, artrită sau alte afecţiuni ortopedice sau alergii pot avea nevoie de anumite tipuri de saltele pentru minimizarea disconfortului în timpul somnului şi oferirea unui suport adecvat.

Dar există şi persoane care au preferinţe speciale de confort. Unii pot prefera o anumită fermitate sau un anumit tip de material, o saltea rotundă sau de dimensiuni atipice. Apoi sunt cuplurile care pot dori saltele pe comandă, pensiunile şi hotelurile, persoanele foarte înalte sau cu greutatea peste medie.

 

8. Saltelele pot avea suprafeţe cu niveluri diferite de fermitate

El vrea o saltea mai tare, ea nu se poate odihni pe o astfel de saltea şi caută plus de moliciune. Din fericire, există varianta saltelelor cu zone diferite de fermitate. Cele mai multe se pot realiaza pe comandă, în mod personalizat. Avantajul în cazul cuplurilor este că cei doi parteneri cu preferinţe diferite vor putea împărţi patul, fiecare odihnindu-se perfect pe partea lui de pat.

 

9. Fiecare saltea este formată din diferite straturi care dau gradul de confort şi fermitate

Acestea funcţionează împreună pentru a crea o anumită fermitate şi o anumită senzaţie de confort. Fiecare strat are un scop diferit şi poate fi realizat din mai multe materiale. Ce se află în interiorul unei saltele poate oferi un indiciu dacă patul este sau nu potrivit pentru cineva.

Straturile de confort se află în partea superioară, aproape de corp. Oferă o senzaţie de pluş la suprafaţa patului pentru prevenirea rigidităţii. În plus, adaugă saltelei un anumit grad de amortizare, ajuta la reducerea presiunii, izolează mişcările, oferă aerisire şi respirabilitate, atenuează zgomotul dacă mai jos se află serpentine cu arcuri interioare care scârţâie un pic.

 

Câteva tipuri uzuale de straturi din saltea:

 

• Husa în care vine îmbrăcată salteaua

• Strat moale (padding) sub husă

• Suport extra care împiedică lăsarea

• Strat de confort care poate fi din: spumă la saltelele cu spumă cu memorie, latex, arcuri interioare, hibride

• Strat de tranziţie dintre zona pluşată de confort şi zona de suport, aproape de baza saltelei

• Strat miez de suport care poate fi din spumă cu densitate mare, arcuri (bonnel, offset, pocket sau continue)

• Strat de bază

 

Aceste straturi nu sunt dispuse fix în această ordine, ci depinde mult de modelul de saltea, cum sunt cele de pe site-ul Expert-saltele.ro. Un exemplu ar fi saltelele cu două fețe - suprafeţe având grade diferite de fermitate.

În concluzie, având în vedere că o saltea nepotrivită poate ruina real somnul din fiecare noapte merită luarea în calcul a tuturor factorilor care pot fi de ajutor pentru o alegere cât mai inspirată.

 

Bibliografie:

https://sleepopolis.com/guides/mattress-layers-guide/

https://casper.com/blog/what-thickness-of-memory-foam-is-best/

https://www.nestbedding.com/blogs/news/7-common-mattress-shopping-mistakes-and-how-to-avoid-them

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Decorarea dormitorului: 3 sugestii complete pentru un dormitor de catalog Decorarea dormitorului: 3 sugestii complete pentru un dormitor de catalog
Idei de reamenajare a dormitorului tau cu un buget redus Idei de reamenajare a dormitorului tau cu un buget redus
3 sfaturi de care sa tii cont in achizitionarea unei saltele 3 sfaturi de care sa tii cont in achizitionarea unei saltele
Alegerea saltelei: recomandari pentru o investitie inteleapta Alegerea saltelei: recomandari pentru o investitie inteleapta
Sarbatoarea dragostei in casa ta - amenajare dormitor Sarbatoarea dragostei in casa ta - amenajare dormitor
Ergonomia somnului – saltele si perne Ergonomia somnului – saltele si perne

Vezi mai multe articole