9,2 miliarde euro - piata constructiilor din Romania

23 iunie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apartamentele din Bucuresti sunt prea scumpe pentru straini
 
» Zona Europei Centrale va atrage in continuare investitii imobiliare datorita deficitului ridicat de locuinte noi.
 
» Suprafata spatiilor comerciale din Romania raportata la numarul de locuitori este printre cele mai mici din regiune.
 
Cu o valoare a pietei constructiilor de 9,2 miliarde euro inregistrata anul trecut, Romania se afla pe locul al treilea in Europa Centrala, dupa Polonia (35,3 miliarde euro) si Cehia (17,8 miliarde euro). Potrivit unui studiu al companiei de consultanta si audit Deloitte, in urma Romaniei se afla Ungaria (7,8 miliarde euro), Bulgaria (5,3 miliarde euro), Slovacia (4,6 miliarde euro) si Croatia (2,7 miliarde euro). Analistii de la Deloitte apreciaza ca Europa Centrala va continua sa fie o zona de interes pentru investitorii in imobiliare, aici inregistrandu-se un deficit mare de locuinte noi, mai ales in tari precum Polonia, Romania si Bulgaria.
 
Proiectele publice cresc piata constructiilor
Piata locuintelor, cea a birourilor si cea a spatiilor de retail vor oferi in continuare oportunitati de dezvoltare companiilor de constructii din regiunea Europei Centrale. De asemenea, implicarea in proiecte publice va fi un factor ce va determina cresterea segmentului de constructii din zona.
"Companiile de constructii care se focalizeaza pe segmentul rezidential vor continua sa beneficieze din deficitul de locuinte din zona, precum si din dezvoltarea pietei creditelor ipotecare. In Europa Centrala se inregistreaza un deficit mare de locuinte noi, mai ales in tari precum Polonia, Romania si Bulgaria. In regiune au fost dezvoltate foarte putine locuinte dupa 1989, cele mai multe apartamente dinainte de aceasta perioada avand o calitate inferioara", se arata in studiul Deloitte.
Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), considera ca numarul locuintelor noi date in folosinta este inca mic: "In 2007, in Bucuresti au fost date in folosinta doar 1.000 de locuinte. Este foarte putin, daca raportam la cerere. Este evident ca pe aceasta piata se manifesta oarecum o lipsa a concurentei care, deocamdata, este la un nivel moderat. In plus, statisticile arata ca pe fiecare locuitor revin doar 14 metri patrati suprafata locuibila, mult sub nivelul altor tari din Uniunea Europeana".
 
Pretul locuintelor, la saturatie
Cat priveste dezvoltarea pietei rezidentiale, autorii studiului apreciaza ca preturile locuintelor din noile tari membre UE au ajuns la niveluri relativ ridicate, conditii in care investitorii straini care au achizitionat apartamente in Romania si Bulgaria ar putea sa-si indrepte atentia spre piete noi, cum ar fi Serbia, Moldova si Muntenegru.
"Daca ne raportam la valoarea pietei constructiilor, chiar daca studiile arata ca suntem pe locul trei, constatam, daca luam in considerare populatia, ca Romania nu a atins inca un potential bun. Cehia are o populatie de circa 4 ori mai mica decat Romania, insa valoarea pietei constructiilor din aceasta tara este dubla, ceea ce arata ca mai exista loc suficient de dezvoltare".
O cerere ridicata, considera analistii Deloitte, se va inregistra in continuare si pe piata spatiilor de birouri si comerciale, iar cresterea numarului de turisti in regiune va determina un avans al solicitarilor pe segmentul hotelier, se precizeaza in studiu. "Se constata un procent foarte redus al spatiilor de birouri, de retail, hoteliere in multe state din Europa Centrala. De exemplu, in Romania, Bulgaria si Lituania, acesta este de 5% in capitale. In ceea ce priveste spatiile de retail, nivelul la 1.000 de locuitori din zona este mult sub media europeana", se precizeaza in studiu.
Spatiile comerciale raportate la mia de locuitori in Romania se ridica la 25 de metri patrati, printre cele mai mici din regiune, iar in Polonia la 142 de metri patrati, in timp ce media UE este de 205 metri patrati.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum iti alegi designerul? Cum iti alegi designerul?
Aeven si Schneider Electric colaboreaza pentru a oferi o solutie complexa de stabilitate pentru reteaua daneza Aeven si Schneider Electric colaboreaza pentru a oferi o solutie complexa de stabilitate pentru reteaua daneza
Un apartament cu trei camere costa acum cat unul cu doua in 2008 - 13 Februarie 2009 Un apartament cu trei camere costa acum cat unul cu doua in 2008 - 13 Februarie 2009
Guardian lanseaza Student Design Challenge, care se axeaza pe aplicatiile de interior ale sticlei anti-reflexive Clarity Guardian lanseaza Student Design Challenge, care se axeaza pe aplicatiile de interior ale sticlei anti-reflexive Clarity
Pretul terenurilor pentru constructia de locuinte va creste cu 10% Pretul terenurilor pentru constructia de locuinte va creste cu 10%
SYMMETRICA: De unde aleg clientii finali sa cumpere pavajul SYMMETRICA: De unde aleg clientii finali sa cumpere pavajul

Vezi mai multe articole