on

Achizitia panourilor fotovoltaice prin Programul Casa Verde

22 august, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incepand cu anul 2016, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a demarat programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, beneficiarii fiind persoanele fizice. Programul este cunoscut sub denumirea CASA VERDE CLASIC.

Programul este inca in desfasurare, fiind in faza de implementare a proiectelor. Ulterior implementarii, pentru obtinerea efectiva a sumelor pe care AFM le va restitui beneficiarilor, urmeaza sa se depuna cererile de rambursare conform ghidului si contractelor de finantare nerambursabila.
In acest moment, AFM isi propune lansarea unui nou tip de program, prin supunea dezbaterii publice a proiectul de Ordin de Ministru pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala.

Scopul programului il reprezinta imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national.
Obiectivul programului consta in producerea de energie electrica din surse regenerabile. Obiectul programului il reprezinta achizitionarea si instalarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante, prin finantarea nerambursabila acordata din Fondul pentru Mediu, din sumele obtinute In urma scoaterii la licitatie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (GES).

Finantarea programului se realizeaza din veniturile rezultate din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera Incasate la Fondul pentru Mediu, limita creditelor de angajament si creditelor bugetare prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Fondului pentru Mediu, aprobat conform legii. Finantarea programului nu constituie ajutor de stat in sensul prevazut in Comunicarea Comisiei privind notiunea de ajutor de stat astfel cum este mentionata la art. 107 alin. (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Finantarea nerambursabila se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de Autoritate se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Sunt eligibile in cadrul programului persoanele fizice care indeplinesc cumulativ criteriile de eligibilitate si depun la instalatorii validati documentele obligatorii prevazute in ghid. Este eligibil proiectul care are ca scop producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat de reteaua nationala, folosind sisteme de panouri fotovoltaice in conformitate cu prevederile prezentului ghid.

Prin program se finanteaza proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalata de minimum 3kW.

Sunt considerate eligibile urmatoarele cheltuieli efectuate in cadrul programului:

- Cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente:

a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicatie;
f) contor inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul de panouri fotovoltaice si care permite colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ.

- Cheltuieli cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentand maximum 15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice.

- TVA aferenta cheltuielilor eligibile.

Monitorizarea finantarii acordate in cadrul programului se face de catre structura de specialitate responsabila cu monitorizarea implementarii proiectelor, pe o perioada de 5 ani de la data obtinerii, de catre beneficiarul final, a certificatului de racordare.

Orice persoana interesata, cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, in termen de 10 zile de la data publicarii (20.08.2018), la Ministerul Mediului, Administratia Fondului Pentru Mediu. Pentru detalii despre modul de transmitere a solicitarilor sau pentru consultarea detaliata a prevederilor ghidului se poate accesa pagina specifica de la siteul AFM.

Adauga un comentariu


5 Comentarii

ion mitran

11 iunie, 02:23

pentru persone cu hadicap ce facilitati sunt in procurarea panourilor

firma instalatii

20 februarie, 12:09

Buna ziua,

lucrez la o firma de instalatii care comercializeaza si panouri fotovoltaice. Am achizitionat panouri solare prin programul casa verde, dar am inteles ca la panourile fotovoltaice e mai complicat. Este adevarat ca doar firmele acreditate de Electrica pot participa la acest program (achizitionare )? Precizez ca noi nu face punerea in functiune a acestor panouri

Specialistul Misiunea Casa

18 februarie, 11:25

Acel avas va fi returnat probabil dupa rambursarea sumei finantate de catre AFM. Avansul sau garantia solicitata de instalator nu are legatura cu ghidul si poate fi o politica proprie a instalatorului pentru a face fata programului de finantare. In mod normal nu ar trebui sa existe astfel de conditionari. Contractul cu instalatorul nu il incheiati acum ci dupa ce acestia sunt selectati in mod oficial. In acest moment nu poate fi decat un angajament.

liviu tusa

16 februarie, 18:10

Am contactat o societate care instaleaza panouri fotovoltaice si au spus ca participa la programul Ministerului insa pentru a icheia contract cu ei trbuie achitat de beneficiar un AVANS DE 50% DIN VALOAREA contractului de 20000 lei. Acest avans va ramane la societate care va fi si beneficiarul a 50% din acest program.

VICTOR

21 ianuarie, 19:36

am găsit un sistem de panouri fotovoltaice+ un generator eolian de 1,5 kw,care produce 17 kw pa zi,500 kw/lună costă35480 lei cum primesc cei 20000 lei cu dispozitiv de injectare în SEN. pentru recuperarea investiției.

Alte articole

Misiunea Casa - Cele mai cautate 10 topicuri de pe forum in 2016 Misiunea Casa - Cele mai cautate 10 topicuri de pe forum in 2016
Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare Afla cat de simplu e sa organizezi si sa planifici o mutare
Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate Programul "Casa Verde Plus" - Conditii de eligibilitate
Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov Pune-te la curent cu noutatile din industria lemnului la expoDESIGNwood 2017. Ce te asteapta la Brasov
BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei! BIFE-SIM 2017 si Misiunea Casa te invita sa descoperi fascinanta lume a mobilei!
Ramanem impreuna si dupa GDPR? Completeaza formularul! Ramanem impreuna si dupa GDPR? Completeaza formularul!

Vezi mai multe articole