Acoperirea caselor si cladirilor anexe ale acestora, sau, in termeni mai cunoscuti, acoperisul acestora, se defineste ca partea superioara a imobilului ce are rolul de a proteja interiorul de agentii atmosferici. Din 1977, un sistem de acoperis a primit imbunatatiri masive, ajungand sa fie garantat ca si intreg si fiind considerat chiar si astazi tehnologie eficienta si usor de aplicat: acoperisul ventilat Tegola. Imbunatatirea lui cu pastila termoadeziva, lansata la inceputului lui 2020 adauga puncte in plus pentru durabilitate. Exploram, in cele ce urmeaza, punct cu punct avantajele combinarii celor doua sisteme.
Rolul esential al acoperisului
Compus din doua elemente principale: invelitoarea (stratul extern al acoperisului ce asigura etanseitatea la apa) si structura portanta (compus din straturi care sustin si izoleaza invelitoarea), acoperisul are rol eseníal in:
- impiedicarea infiltrarii umiditatii
- protejeaza interiorul de solicitarile induse de vant
- protejeaza de umiditate cand se depune stratul de zapada
- termoizoleaza habitatul atunci cand acoperisul este mansardat .
Nu gresim daca spunem ca atunci cand decidem sa acoperim ne confruntam cu cele mai mari provocari deoarece acoperisul are rolul esential de protectie a intregii structuri construite si, mai mult, este cel mai expus, trecand de la o extrema la alta, vara fiind supus temperaturilor ridicate si radiatiei solare, iar in sezonul rece temperaturile scazute, zapada si inghetul ne duc in cealalta extrema.
Acoperisul ventilat: "inovatie" de peste 20 de ani
Un aspect relevant si cu impact maxim asupra proprietatilor acoperisului, ca si intreg, in toate conditiile de mediu exterior, este ventilarea acestuia. Aceast lucru insemna ca invelitoarea este pozitionata la o distanta specifica de structura sau materialul izolant, rezultand un spatiu gol in care exista circulatie ascendenta de aer care are mai multe avantaje:
- se elimina progresiv caldura acumulata sub invelitoare
- protejeaza interiorul de sub acoperis de expunerea termica directa
- se elimina vaporii - ceea ce mentine o izolatia uscata si aerisita (se impiedica formarea condensului)
- uzura termica este intarziata.
Efectele generale asigurate de ventilatia acoperisului au fost perfectionate intr-un sistem certificat de acoperis ventilat din sindrila bituminoasa, dezvoltate si garantate de Tegola Canadese si se gasesc la noi in tara prin Tegola Romania. Tehnologia de constructie a acoperisului ventilat Tegola Canadese presupune realizarea unei circulatii eficiente a aerului in interiorul structurii si pentru aceasta trebuie o dimensionare corecta a camerei de ventilatie, a carei marime depinde de doi factori importanti:
- inclinarea acoperisului (panta)
- lungimea acoperisului.
O inclinare redusa si o lungime mare necesita o inaltime mai mare a spatiului de ventilare, fiind necesara dimensionarea corecta a zonelor de intrare si iesire a aerului din spatiul ventilat. Detalii care se discuta atat cu arhitectul cat si cu montatorul, pentru a rezulta un acoperis locuibil si eficient atat din punct de vedere al protectiei, cat si al consumului de energie.
Sindrila bituminoasa Tegola cu pastila termoadeziva
Sa vedem ce este sindrila bituminoasa si care sunt principale etape de realizare a unui acoperis ventilat cu sindrilele bituminoase inovative cu pastile termoadezive.
Tegola Premium Traditional si Tegola Premium Rectangular sunt primele doua modele de invelitoare usoara de la producatorul italian care au primit acest "upgrade". Modelele mentionate au fost perfectionate de-a lungul a peste 30 de ani de catre Tegola Canadese iar in prezent sortimentele mentionate sunt printre cele mai usoare si rezistente optiuni de acoperis, cu aproximativ 8 kg / mp.
Pastila termoadeziva este aplicata din fabrica pe ambele tipuri de sindrila bituminoasa, care simplifica montajul si face acoperisul si mai rezistent. Pastila termoadeziva bituminoasa, inovatie dezvoltata de catre specialistii Departamentului de Cercetare si Dezvoltare al Tegola Canadese, face montajul mai eficient, adaugand in acelasi timp un plus de rezistenta invelitorii in conditiile climatice severe.
Inovatia consta in designul pastilei termoadezive ce sigileaza la 360° punctul de fixare cu cui impotriva oricaror infiltrati, in jurul orificiului de intrare (indicand astfel chiar exact punctul de cui) si care mareste aderenta placilor pentru rezistenta la vant.
Asadar, patru (4) puncte de forta ale pastilei termoadezive ce duc la patru (4) avantaje – siguranta, etanseitate, precizie si aspect placut:
1. Sigileaza cuiul pentru o impermeabilitate garantata;
2. Suprafata adeziva dublata creste aderenta si fermitatea sindrilei;
3. Indica precis punctul de batere al cuiului de fixare, eliminand erorile de montaj;
4. Pastilele sunt sincronizate, pentru a le face invizibile odata aplicate.
Aceste elemente noi se dovedesc esentiale cand luam in calcul schimbarile climatice, care provoaca perturbari de vreme si episoade cu temperaturi extreme - din ce mai dese in multe zone de pe planeta, cu efecte vizibile atunci cand acoperisul are minusuri la montaj sau este expus excesiv.
Acoperis ventilat si rezistent cu inovatiile expertilor
Realizarea acoperisului ventilat Tegola devine astfel simpla si destul de rapida, indiferent ca se realizeaza pe o structura din lemn, una din beton sau din metal.
Etapele lucrarii de acoperis ventilat sunt urmatoarele:
- Fixarea riglelor paralele cu streasina la o distanta egala cu dimensiunea materialului izolant utilizat;
- Aplicarea stratului izolator (de exemplu vata minerala, Fibrostir XPS sau panouri Pur-Pir);
- Pozitionarea stratului secundar de rigle, perpendicular pe primele. Dimensiunile riglelor determina grosimea camerei de ventilatie;
- Peste cel de-al doilea rand de rigle se aplica astereala. Aceasta poate fi din placi de TegoDeck placi OSB 3, create special pentru acoperis cu nut si feder, asezate asimetric si fixate pe fiecare element de sustinere;
- Strat de bariera de vapori de tip VapoBar
- Tegola Standard sau Traditional montata la cui pe bariera de vapori sau oricare alt model de sindrila Tegola, la cald, montat pe membrana bitumata Safety Poly de 4kg.
Montajul sindrilei bituminoase cu pastila termoadeziva
Pentru montajul sindrilei Tegola Canadese trebuie avute in vedere operatiunile de trasare a acoperisului si pozitionarea randurilor succesive de sindrila.
1. Primul rand de sindrila necesita aplicarea unui mastic bituminos (tip Bitustick) pentru o fixare de capat ferma, avand grija ca partea inferioara a placilor de sindrila sa fie taiate in prealabil. Daca nu facem acest lucru, partea inferioara va ramane in afara acoperisului si cu timpul se va rupe singura, necontrolat.
2. Succesiv se vor monta toate randurile de sindrila avand in atentie pozitionarea initiala de la etapa de masurare si trasare a acoperisului, eliminand folia de protectie de pe spatele placilor Tegola. Pentru fixarea placilor de sindrila se pot utiliza doua metode, in functie de panta acoperisului:
- Panta minima pentru fixarea „la cui” este de 25% (14°).
- Cand parametrii acoperisului, nu se incadreaza in valorile din minime de montaj “la cui”, sindrila se aplica in tehnologie mixta “la cui” si “la flacara”
- sau prin impermeabilizare totala “la flacara” (panta sub 25%).
Un exemplu: pentru o panta de 28% se efectueaza montaj “la flacara” in zona limitrofa liniei jgheabului dupa care ultimii 7 m de invelitoare, in zona ramasa, tegolele se aplica “la cui”.
3. Pentru fixare se utilizeaza cuie speciale Tegola cu floare mare, cu aderenta marita la suport, acoperite cu protectie de zinc sau galvan, avand o lungime corelata cu stratul suport (minim 25 mm). Se fixeaza Tegola Standard cu 4 cuie pe placa urmarind strict zona marcata de pastilele termoadezive.
Pentru pante mai mari de 160% (60°) fixarea placilor se face la 6 cuie pe placa conform instructiunilor fiecarui tip de sindrila.
Importanta acoperisului ventilat
Ventilarea eficienta a mansardelor, avand in vedere scopul lor, este obligatorie, spun expertii, iar pentru protectie suplimentara si pentru ca se evita orice posibila forma de condens si acumulare de caldura aeratoarele indeplinesc aceasta functie.
Pentru aerisirea acoperisului cu sindrila Tegola sunt disponibile doua tipuri de aeratoare, varianta din ilustratia de mai jos - cu sindrila rosie - tipul standard, iar cealalta varianta se preteaza pentru acoperisuri cu panta mai mica de 30% sau in zone de munte, cu ninsori puternice.
Tegola Romania - servicii premium!
Toate modelele de sindrila bituminoasa de la Tegola Romania beneficiaza de servicii premium pentru clienti:
- retea nationala de directori de vanzari in toate orasele importante
- transport gratuit
- consultanta gratuita inainte, in timpul si dupa montaj.
Sindrila bituminoasa Tegola pentru acoperisuri inclinate este printre cele mai apreciate invelitori - datorita greutatii reduse (intre 8 si 9 kg/mp, in functie de model), dar si pentru calitatea exceptionala a bitumului Tia-Juana folosit la fabricarea ei, recunoscut pentru rezistenta la oscilatii de temperatura extreme.
Comentarii
Nu exista comentarii.