Dovada a existentei noastre, dar si a artei constructiilor din trecut, martore mute atat la fericirea, cat si la tristetea care ne inconjoara, supuse vremurilor, dar si vremii, cladirile istorice reprezinta simbolul fundamentelor culturale. Cladirile monument istoric reusesc sa le ofere oraselor si satelor o frumusete aparte. Desi multe dintre ele nu sunt tratate in mod corespunzator, grija si respectul aratat lor nu ne vor aduce decat beneficii. Astfel, nu numai ca vom beneficia de frumusetea si unicitatea lor, dar privindu-le ne vom putea intoarce in timp din cand in cand... macar pentru cateva secunde.
Renovarea cladirilor monument istoric poate reprezenta uneori o adevarata provocare deoarece trebuie folosite materiale similare ca structura, textura si aspect. Acest lucru este valabil si in cazul acoperisurilor, care nu reprezinta doar un element de constructie, ci o componenta esentiala din punct de vedere arhitectural. Una dintre cele mai folosite invelitori pentru acoperisurile cladirilor monument istoric este cea din tabla plana faltuita.
Tabla faltuita este un sistem de invelitoare constituit din panouri plane - “lise’’- imbinate prin tehnica faltuirii, mai precis imbinare prin falt vertical.
Exemplul cel mai cunoscut de invelitoare faltuita din cupru este cel folosit la acoperirea catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol – actualul Istanbul. Este foarte important de retinut ca la nivelul domului central exista o portiune prezervata de invelitoare datata cu aproximativ 900 de ani vechime, deci, inca din timpul Imperiului Bizantin.
Invelitoarea din tabla plana faltuita sub forma de panouri este cea mai veche invelitoare metalica. Dezvoltata de-a lungul timpului din materiale, la inceput neferoase, iar in ultimele decenii si din metale feroase, ramane cea mai sigura, durabila si versatila modalitate de a inveli structuri de acoperisuri. Printre avantajele tablei faltuite se numara: maleabilitatea, aceasta putand imbraca orice forma de acoperis, greutatea redusa, rezistenta mare in timp si aspectul deosebit.
Tabla faltuita reprezinta o solutie excelenta pentru invelirea cladirilor vechi, istorice, dar si a celor noi, moderne. De la palate regale si catedrale, la centre comerciale si stadioane, locuinte si refugii montane, invelitoarea faltuita ofera posibilitati multiple de modelare, imbinare si dispunere.
In portofoliul Wetterbest regasim sistemul de invelitoare Wetterbest Faltz confectionat din otel dublu prevopsit. Acesta are un grad mare de dilatare, respectiv contractie ceea ce ii confera o foarte buna comportare la variatiile de temperatura la care mediul exterior supune invelitoarea. In anotimpul cald, temperatura la nivelul acoperisului poate atinge chiar si 100 de grade Celsius, iar invelitoarea trebuie sa faca fata, atat temperaturilor ridicate, cat si celor scazute. Prin dubla faltuire, invelitorile din panouri Wetterbest Faltz confera acoperisurilor siguranta sporita si o durata de viata foarte mare.
Sistemul faltuit este preferatul arhitectilor si nu numai, deoarece se poate monta pe pante mici de numai 3,5 grade si continuand pana la placari verticale sau chiar placari la „peste cap” (placarile denumite constructiv „peste cap” sunt acele placari – sa zicem – ale unui plafon). Un avantaj definitoriu al acestui sistem este fixarea ascunsa. Aceasta se executa folosind cleme de fixare a faltului, nefiind necesara gaurirea/strapungerea cu suruburi a panourilor. Aceasta modalitate de fixare impreuna cu imbinarea faltuita mecanic dintre panouri, confera cea mai sigura protectie la infiltratii.
Clemele se fixeaza in suportul lemnos pe care se vor aseza panourile faltuite. Ele vor fi acoperite de panouri, astfel incat sa fie ascunse si sa nu afecteze sistemul de invelitoare prin gaurire.
Un acoperis din tabla plana faltuita care va fi intretinut corespunzator poate avea o durata de viata de peste 50 de ani.
Citeste si: Intretinerea si garantia acoperisului
Asa cum spuneam si la inceputul articolului, renovarea cladirilor monument istoric se poate dovedi a fi o mare provocare... mai ales daca ne aventuram in obtinerea autorizatiilor de renovare.
Este important de mentionat ca: Articolul 22 din LEGEA nr.422 din 18 iulie 2001 privind protejarea monumentelor istorice mentioneaza ca Interventiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza si cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii si Cultelor; fac exceptie interventiile determinate de forta majora, cu conditia ca modificarile sa fie reversibile.
De asemenea, interventiile ce se efectueaza asupra monumentelor istorice sunt:
(a) toate lucrarile de cercetare, construire, extindere, reparare, consolidare, conservare, restaurare, amenajari peisagistice, precum si orice alte lucrari care modifica substanta sau aspectul monumentelor istorice, inclusiv reparatiile curente, lucrarile de intretinere si iluminarea interioara si exterioara de siguranta si decorativa;
b) executarea de mulaje de pe componente ale monumentelor istorice;
c) amplasarea definitiva sau temporara de imprejmuiri, constructii de protectie, piese de mobilier fix, de panouri publicitare, firme, sigle sau orice fel de insemne pe si in monumente istorice;
d) schimbari ale destinatiei monumentelor istorice, inclusiv schimbarile temporare;
e) stramutarea monumentelor istorice;
f) amenajari de cai de acces, pietonale si carosabile, utilitati anexe, indicatoare, inclusiv in zonele de protectie a monumentelor istorice.
Prin urmare, orice modificare adusa unei constructii monument istoric are nevoie de autorizatie. Mai mentionam faptul ca unele autorizatii pot fi obtinute si de la Directiile de Patrimoniu ale autoritatilor publice locale. Dar atunci cand obiectivul face parte din patrimoniul cultural national, autorizatiile se obtin direct de la Ministerul Culturii.
De asemenea, furnizorul produselor folosite la lucrarile de reabilitare este obligat sa detina Agrementul Tehnic armonizat cu normativele internationale (mai ales cu normativele UE.).
Multumiri echipei WETTERBEST care ne-a pus la dispozitie informatii importante in scrierea acestui articol!
Comentarii
Nu exista comentarii.