Ati avut vreodata senzatia - nefiind in tara - ca va e dor de mancarea traditional romaneasca? Multora dintre noi, dupa ce suntem plecati o perioada mai indelungata din Romania, ni se face un dor teribil de anumite preparate specifice tarii noastre. Unul dintre acestea este ciorba. De ce? Pentru ca am fost invatati de mici sa o consumam fiind persuadati de parinti sau bunici sa luam macar cateva inghitituri pentru ca “o sa ne faca bine”. Ei da, multi spunem si acum ca nimic nu se compara cu ciorba facuta de mama...
In multe zone ale Romaniei ciorba capata un gust aparte pentru ca este acrita. Unii prefera zeama de lamaie, altii zeama de varza sau otetul, insa unul dintre cele mai folosite ingrediente la ora actuala este borsul. Pe langa faptul ca da o savoare aparte, contine vitamine si aduce beneficii organismului. De exemplu, stiai ca borsul se obtine prin fermentatia taratelor si contine minerale, complexul de vitamine B si o cantitate insemnata de vitamina C si Calciu? Insa lista beneficiilor continua:
• favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si ii confera energie
• fortifica sistemului imunitar si regleaza glicemia
• asigura o functionare optima a colonului si ajuta la scaderea in greutate
• este recomandat in starile anemice pentru ca reda pofta de mancare
Borsul este mai usor de procurat decat era in trecut, companii precum Podravka Romania venind cu o gama variata in intampinarea gospodinelor:
1. Vegeta Bors Original este potrivita daca ai nevoie de varianta clasica de asezonare a ciorbelor deoarece gustul acru este obtinut prin fermentatie naturala.
2. Ciorbele proaspete cu legume sunt o optiune perfecta pentru orice moment al anului, dar mai ales acum, cand vrem sa ne adapostim la caldura si sa sorbim ceva fierbinte. Vegeta Bors cu Legume da gustul autentic ciorbei tale, atfel ca te vei incalzi cu un preparat sanatos.
3. Vrei sa adaugi savoarea verdeturilor in ciorba ta, dar nu le gasesti mereu proaspete? Nu-i nimic, Vegeta Bors cu Verdeturi este imbogatita cu morcov, ceapa, leustean, telina, praz si frunze de patrunjel deshidratate.
4. Daca preferi gustul ciorbelor cu smantana, precum cea radauteana, recomandarea este Vegeta Bors cu Smantana. Contine legume uscate natural, tarate din cel mai bun grau, porumb si leustean - toate o sa intensifice savoarea preparatului traditional.
Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka Romania, iti recomanda o reteta traditionala de bors de legume, care se poate consuma oricand, fie ca tii post sau pur si simplu iubesti mixul de legume amestecat cu mirodenii.
Ai nevoie de 1 cartof mare, 1 ardei rosu, 1 ceapa medie, 1 morcov, 1 pastarnac potrivit, ½ ţelina, 1 dovlecel mediu, o tija praz (12-15 cm), ½ legatura patrunjel verde, 150g fasole verde congelata, 100g mazare congelata, 2 linguri leustean congelat, suc de rosii si 1 lingura (10g) de Vegeta Bors cu Legume la fiecare litru de ciorba.
Toaca marunt ceapa, morcovul, pastarnacul, telina si ardeiul si caleste-le in ulei de masline pentru cateva minute. Adauga prazul taiat rondele si mai lasa-le putin. Apoi adauga 1 litru de apa calda si completeaza treptat, pana ajungi la 3 litri. Dupa 25 minute adauga dovlecelul si cartoful pe care le-ai taiat cubulete, mazarea si fasolea. Lasa-le inca 20 minute la foc mediu. La final, toarna sucul de rosii si adauga 3 linguri de bors Vegeta. In 2-3 minute poti sa iei oala de pe foc si sa asezonezi cu sare, patrunjel si leustean.
Te poftim sa iti reamintesti de gustul bun al ciorbei din copilarie!
Comentarii
Nu exista comentarii.