on

Activitati de intretinere a gazonului

07 august, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In sezonul cald, din cauza temperaturilor ridicate si a cantitatilor mici de precipitatii, gazonul are nevoie de o ingrijire putin mai intensa.

O curte amenajata cu o peluza verde, sanatoasa, va fi intotdeauna preferata pentru tonusul exceptional pe care il imprima spatiului, pentru echilibru si capacitatea de a inlatura orice bariera in calea relaxarii.

Cum vei beneficia de un gazon mereu verde si sanatos… chiar si in sezonul cald?

Lucrarile necesare, in diferitele etape ale cresterii gazonului, sunt relativ simple si nu foarte mari consumatoare de timp, mai ales daca ai la indemana ustensilele potrivite, dar si produse de calitate (erbicid gazon, seminte gazon, ingrasamant gazon etc.).

Irigarea gazonului

Gazonul se uda abundent, cu conditia ca apa sa fie bine drenata, de preferat in primele ore ale diminetii. In functie de soiurile de seminte de gazon folosite, dar si de temperatura locului, gazonul necesita intre 1 si 7l/mp/zi. De asemenea, este recomandat ca acesta sa fie udat rar, dar abundent. Daca alegi sa uzi gazonul des si cu cantitati mai mici de apa, radacina acestuia va fi mereu intr-un mediu umed, iar acest lucru va duce la scaderea rezistentei de calcare a ierbii, la putrezirea ei si la inmultirea buruienilor.

Cea mai eficienta metoda de irigare a gazonului este cea prin picurare, insa se poate face si cu ajutorul stropitorilor sau furtunului. Un gazon hidratat este un gazon sanatos.

Tunderea gazonului

Vara, iarba trebuie tunsa in mod regulat, este recomandat ca aceasta operatiune sa aiba loc dimineata devreme sau seara tarziu pentru a impiedica pierderea unei cantitati mari de apa. Din cauza temperaturilor ridicate, iarba nu trebuie scurtata in mod excesiv, ci este bine sa fie mentinuta la o inaltime de 5 -6 cm, pentru a retine umezeala la radacina evitand pe cat posibil deshidratarea.

Daca temperaturile sunt foarte ridicate, iarba va creste mai greu, deci nu e nevoie sa o scurtezi atat de des, pentru ca va avea nevoie de mai mult timp si energie pentru a se reface.

Citeste si: Cum alegi masina de tuns gazonul? 

Eliminarea buruienilor 

Ai doua variante la dispozitie: fie le smulgi cu mana, fie folosesti erbicide si, dupa ce acestea si-au facut efectul, doar aduni resturile uscate. Dupa ce ai erbicidat, poti face si o fertilizare a solului.

Fertilizarea gazonului

Cu cel putin 30 de zile inainte de instalarea temperaturilor extreme, gazonul are nevoie de aplicarea unui ingrasamant. Aceasta operatiune va ajuta solul si ii va oferi suficiente substante nutritive atunci cand iarba va creste intr-un ritm accelerat. Ingrasamantul poate fi sub forma de granule sau sub forma de lichid.

Gazonul se fertilizeaza, de obicei, de 3 ori pe an:

- Primavara (martie – aprilie);
- Vara (iunie – august);
- Toamna (septembrie – octombrie).

Dar numarul si perioadele de fertilizare pot varia in functie de ingrasamantul pe care il folosesti.

Un carucior de imprastiat iti va usura foarte mult munca, mai mult decat atat, el te va ajuta sa distribui fertilizatorul uniform. Caruciorul de imprastiat poate fi folosit si in cazul in care doresti sa plantezi gazonul, deoarece cu ajutorul lui poti imprastia uniform semintele de gazon. Daca ingrasamantul nu este distribuit uniform exista posibilitatea ca pe suprafata gazonului sa apara zone cu nuante diferite, iar acest lucru va ruina aspectul peluzei.

Caruciorul pentru imprastiat Stocker 60 litri este ideal pentru imprastierea ingrasamantului pentru gazon, semintelor de gazon sau a materialului antiderapant.

- Containerul este fabricat din plastic de inalta calitate, rezistent la razele UV.
- Capacitatea rezervorului: 60 litri
- Distanta dintre roti: 48 cm
- Latimea maxima de imprastiere: 5 m

Mai multe detalii despre acest produs vei gasi pe site-ul Partenerului Nostru de Incredere – Verdon

Aerarea si scarificarea gazonului

Desi aerarea si scarificarea gazonului sunt operatiuni de finete, ele sunt foarte importante in dezvoltarea armonioasa a firelor de iarba.

Aerarea asigura oxigen atat solului, cat si microorganismelor esentiale dezvoltarii armonioase a gazonului. Cu cat solul este mai argilos, cu atat mai importanta va fi aerarea gazonului. Aceasta operatiune se poate realiza cu ajutorul unui dispozitiv numit aerator de gazon, acesta face mici gauri in sol si il decompacteaza. Pentru aceasta operatiune poate fi folosita o masina speciala, numita aerator de gazon.

Scarificarea consta in indepartarea resturilor organice de pe gazon, fire de iarba si muschi, cazute sau ramase din timpul sezonului rece. Resturile sunt utile atat timp cat sunt prezente intr-o cantitate mica. In schimb, prezenta lor in exces dauneaza sanatatii gazonului, pentru ca va impiedica patrunderea apei si a aerului in sol, lucru care va duce la schimbarea culorii firului de iarba din verde in galben.

Scarificarea se va realiza intotdeauna dupa ce gazonul a fost aerat. De obicei, aceasta operatiune se realizeaza primavara si toamna, de preferat atunci cand solul este uscat. Aceasta operatiune se poate realiza cu ajutorul unui scarificator de gazon.

Nu uita nici de daunatorii care iti pot distruge peluza. Desi cartita nu se hraneste cu radacinile plantelor, a pomilor fructiferi sau a gazonului, in goana ei dupa mancare va sapa galerii subterane care pot afecta radacinile acestora. Din aceste motive trebuie sa gasim cele mai bune solutii pentru combaterea cartitei.

Ai nevoie de o plasa anti cartite? Verifica si ofertele partenerului nostru de incredere, VERDON. Tot la ei vei gasi si erbicid selectiv pentru gazon, masina de tuns gazon, ingrasamant profesional gazon si multe altele.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum sa obtii capsune mari si dulci Cum sa obtii capsune mari si dulci
Totul despre alegerea si montarea pavelelor Totul despre alegerea si montarea pavelelor
 4 idei simple care iti vor transforma gradina 4 idei simple care iti vor transforma gradina
Rigola da rezistenta casei Rigola da rezistenta casei
Cele mai importante unelte pentru gradinarit Cele mai importante unelte pentru gradinarit
5 reguli pentru amenajarea unei gradini de vis 5 reguli pentru amenajarea unei gradini de vis

Vezi mai multe articole