Termoizolarea unei cladiri ridica doua mari provocari: alegerea polistirenului (sau a marcii de polistiren) si alegerea adezivului. Adezivul nu are doar rolul de a fixa placa de polistiren, ci contribuie la termoizolarea locuintei impreuna cu polistirenul. Exista doua tipuri de adeziv pentru astfel de lipiri: cel sub forma de mortar adeziv, ambalat la sac, si cel sub forma de adeziv poliuretanic, la tub.
Indiferent ca vorbim despre mortar sau poliuretanic, un adeziv cu adevarat bun trebuie sa aiba o serie de caracteristici: sa aiba o foarte buna aderenta la stratul suport, sa fie rezistent la inghet, la apa si la intemperii, permeabil la vapori dar rezistent la socuri mecanice, sa nu alunece si, nu in ultimul rand, sa aiba bune proprietati de termoizolare.
In cazul adezivului mortar, acesta fiind sub forma de pulbere ambalata la sac, necesita o pregatire prealabila. Adica pulberea se presara in apa rece si curata, in proportiile specificate pe ambalaj de catre producator, si se omogenizeaza amestecul cu ajutorul unui mixer (de preferinta). Acest amestec formeaza o pasta ce va fi aplicata cu o mistrie pe conturul placii de polistiren si in cateva puncte in interiorul conturului. Apoi placa de polistiren va fi presata pe perete. Atentie, suprafetele care vor fi placate trebuie sa fie curate, uscate, in niciun caz acoperite cu gheata sau zapada. Evident, placile vor necesita sa fie prinse si cu dibluri, proportia recomandata fiind de 4 buc/m2. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, lucrarile cu mortarul adeziv este indicat sa se desfasoare la o temperatura a aerului si a suprafetei suport de 5-30oC. In alte conditii pot aparea modificari in ceea ce priveste perioada de priza a adezivului. E bine de stiut ca exista variante de mortar adeziv special gandite pentru lucrari executate in timpul iernii, pe temperaturi ce pot varia intre 0-20 oC.
Varianta de adeziv poliuretanic pentru fixarea placilor de polistiren se gaseste in tub metalic, este foarte usor de utilizat cu ajutorul unui pistol aplicator. Adezivul se aplica pe conturul placii de polistiren precum si pe linia d emijloc a placii, dupa care placa se preseaza pe suprafata suport care a fost curatata in prealabil. Fata de mortarul adeziv, varianta de adeziv poliuretanic prezinta avantajul de a putea fi utilizat pe o plaja mult mai larga de temperaturi, de la 0 oC si pana la 40 oC.
Evident, inainte de a decide cu ce tip si marca de adeziv veti lipi polistirenul (in cazul in care realizati termoizolarea in regie proprie), este bine sa va consultati cu persoana care va executa lucrarea.
Comentarii
Nu exista comentarii.