Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (2)

28 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asa cum v-am promis saptamana trecuta revenim cu prezentarea celor mai cunoscuti adezivi folositi la aplicarea termoizolatiilor de interior, si nu numai.

Tegotherm este destinat realizarii lipirii si spacluirii placilor termoizolante. Cu Tegotherm se pot lipi placile de polistiren expandat sau extrudat la interior sau exterior, pe toate suporturile traditionale utilizate in constructii, verticale sau orizontale. Adezivii minerali pulverizati pentru lipirea si spacluirea placilor termoizolante Tegotherm, pot fi utilizati pentru lucrarile de exterior si interior datorita avantajelor pe care le reprezinta: flexibilitate si rezistenta ridicata, aderenta puternica la stratul suport si permeabili la vapori. Tegotherm se poate aplica pe urmatoarele suporturi: beton, tencuieli traditionale de ciment-var, zidarii de caramida si B.C.A., sape. Pentru a fi siguri ca adezivul va fi eficient, inainte de placare se va face verificarea stratului suport: se va urmari ca acesta sa fie
rezistent, curat, lipsit de impuritati care pot micsora aderenta (grasimi, bitum, praf). In cazul renovarii fatadelor se va verifica rezistenta stratului suport. Zonele in care tencuiala sau zidaria sunt friabile se vor curata si se vor amorsa. Materialul se prepara prin amestecare mecanica, in proportie de 10 kg pulbere la 2,6 litri apa (un sac de adeziv pentru termosistem Tegotherm la 6,5 litri apa). Consistenta materialului se poate ajusta prin adaugare de apa. Pentru obtinerea performantelor maxime ale adezivului este necesara reamestecarea dupa 10 minute.
 
Placofix MGA  este un adeziv utilizat la lipirea si spacluirea placilor termoizolante de polistiren expandat cat si pentru realizarea stratului de protectie cu insertie de plasa de fibra de sticla. Poate fi folosit atat la lucrarile din exterior cat si la lucrarile din interior. Mod de preparare: se combina cu apa curata in raportul 20 kg placofix/ 4,5-5 l de apa, dupa care se amesteca pana la omogenizare. Dupa 5 minute operatia de amestec se repeta. Cu ajutorul unei spatule dintate se aplica pasta adeziva pe intreaga suprafata a placii de polistiren expandat. Dupa lipirea mai multor placi de polistiren acestea se preseaza cu ajutorul unui dreptar pentru aducerea suprafetei la acelasi nivel. Se asteapta aproximativ 24 de ore pentru intarirea adezivului dupa care placile se vor prinde si cu ajutorul diblurilor din plastic. Dupa ce operatiunea de fixare a placilor a fost terminata se trece la aplicarea plasei de fibra de sticla. Adezivul se intinde cu ajutorul unei spatule dintate pe suprafata exterioara a placilor de polistiren. Aplicarea plasei de fibra de sticla se va face imediat fara e se lasa pasta adeziva sa se intareasca iar cu ajutorul unui dreptar plasa se va presa in adeziv. Finisarea suprafetei se poate face la un interval de 72 de ore de la gletuirea peretelui.
 
Ceresit CT 85, mortar adeziv - pentru lipirea si spacluirea placilor termoizolante de polistiren este rezistent la socuri, aderenta puternica la stratul suport,  rezistent la inghet si intemperii, permeabil la vapori, optimizeaza izolatia termica,  reduce costurile pentru incalzire. Domenii de utilizare: pentru lipirea placilor de polistiren, pentru realizarea stratului de protectie cu insertie de plasa din fibra de sticla, pentru imbunatatirea izolatiei termice a peretilor exteriori, aplicare pe pereti monolitici. Sistemul de termoizolatie se poate aplica utilizand CT 85 pe toate suprafetele conventionale la interior sau exterior cu conditia ca acestea sa fie rezistente, stabile, curate si uscate, lipsite de substante antiaderente. Suprafetele foarte absorbante se vor grundui in prealabil cu CT 17. Suprafetele pe care se aplica placile de polistiren trebuie sa fie plane (denivelari de max. 5 mm). Eventualele neuniformitati se vor spaclui in prealabil. CT 85 se va presara in apa rece si curata, 25 kg praf / 6,75 litri apa, iar amestecul se va omogeniza cu ajutorul unui rotator cu paleti. Prepararea se face cu 6 litri de apa, iar dupa obtinerea pastei se va adauga apa pana la obtinerea consistentei finale. Dupa un timp de asteptare de 10 minute se reomogenizeaza. Suprafata minima de acoperire cu adeziv a placii va fi de 40%. Adezivul nu se va aplica pe canturile placilor de polistiren pentru a se evita crearea puntilor termice. Se poate utiliza prin mai multe metode: prin puncte: metoda de lipire adecvata pentru suporturi cu denivelari cand adezivul se va aplica in cordon continuu pe perimetrul placii si in puncte pe restul suprafetei (cel putin 4 puncte de adeziv) si metoda patului de adeziv: metoda de lipire adecvata pentru suporturi plane in care  adezivul se aplica pe intreaga suprafata a placii cu o mistrie cu dintii de 10x10 mm.
Este un adeziv foarte performant care asigura lipirea placilor de polistiren si a plaselor din fibra de sticla pentru tencuieli. Este un material cu aderenta ridicata la orice suprafata curatata de praf si impuritati, respectiv un material care nu se contracta si care se utilizeaza la temperaturi peste 5°C. Pentru asigurarea amestecului optim, dozarea se face cu 7 -7,5 l de apa la un sac de adeziv (25 kg).
 
Dar pentru ca nici saptamana aceasta nu am reusit sa trecem in revista toate marcile de adeziv de pe piata, vom reveni la acest subiect, sperand ca va putem ajuta sa alegeti mai usor materialul cel mai potrivit pentru locuinta dumneavoastra.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize Macon: profesionalism in practica, beneficii in locuire, relaxare prin surprize
Ceresit investeste intr-o noua linie de productie Ceresit investeste intr-o noua linie de productie
Tencuielile decorative de la Ceresit -  rezistente la intemperii si cu aspect desavarsit Tencuielile decorative de la Ceresit - rezistente la intemperii si cu aspect desavarsit
Pentru casa care te tine o viata, alege BCA Pentru casa care te tine o viata, alege BCA
Policarbonatul –  O solutie moderna! Policarbonatul – O solutie moderna!
Sticla in constructiile durabile – ce trebuie sa stim? Sticla in constructiile durabile – ce trebuie sa stim?

Vezi mai multe articole