Pentru a avea un gazon sanatos, operatiunile esentiale pe care trebuie sa le realizezi sunt aerarea si scarificarea. Multi oameni confunda procesul de aerare a gazonului cu cel de scarificare. Iata care este diferenta dintre ele.
Aerarea gazonului
Aceasta operatiune trebuie realizata inainte de scarificare. Aerarea este necesara pentru a asigura oxigen atat solului, cat si microorganismelor esentiale gazonului. Cu cat solul este mai argilos, cu atat este mai importanta aerarea gazonului.
Aerarea se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv numit aerator de gazon. Acest dispozitiv face mici gauri in sol, decompactandu-l. Cel mai bine este sa faci aerarea solului atunci cand solul este umed.
Ce este scarificarea
Procesul de scarificare consta in indepartarea resturilor organice de pe gazon, fire de iarba si muschi, cazute in sau ramase din timpul sezonului rece. Aceste resturi sunt utile atat timp cat sunt intr-o cantitate mica. Daca sunt in exces, aceste resturi dauneaza sanatatii gazonului deoarece impiedica patrunderea apei si a aerului in sol, ceea ce conduce la schimbarea culorii firului de iarba din verde in galben.
Scarificarea gazonului
Dupa ce ai realizat aerarea gazonului, urmeaza scarificarea. Aceasta se face primavara si toamna, de preferinta atunci cand pamantul este uscat. Poti folosi pentru aceasta operatiune o masina speciala. Este vorba despre scarificatorul de gazon, un dispozitiv prevazut cu lamele, asemanator cu masina de tuns, pe care il treci prin gazon de doua ori. Scarificatorul poate fi electric sau pe benzina. El este prevazut cu un sac ce colecteaza resturile din gazon. Lamele scarificatorului acestuia actioneaza la nivelul radacinii ierbii, curatand resturile vegetale. Chiar daca imediat dupa scarificare gazonul va avea un aspect „ravasit”, el isi va reveni in cateva zile.
In concluzie, pentru a avea un gazon sanatos, este recomandat sa nu faci confuzie intre aerare si scarificare. Fiecare operatiune are rostul ei.
2 Comentarii
calin diaconu
07 aprilie, 09:53
Draga Domnule Dan Popa - va invitam sa cititi o sesiune de intrebari si raspunsuri pe acest subiect, aici: www.misiuneacasa.ro/forum/forum/amenajari-exterioare/gradina-curte/11960-gazon-de-exceptie
Dan Popa
06 martie, 11:34
Buna ziua. Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi-idei legat se aerare-scarificare. Am in fata casei o zona cu gazon (aprox. 50-60 mp) realizata acum 6 ani cu role de gazon. De atunci nu am facut decat sa il tund regulat, sa il stropesc cu apa din abundenta (manual - nu am sistem de irigatie), eliminat buruienile manual sau prin stropire (cu SDMA) si mai rar ingrasaminte in februarie-martie (complex).
Totul arata foarte bine in acesti ani aproape perfect pana anul trecut cand am observat ca peluzei nu-i mai mergea prea bine iar spre toamna foarte mult s-a distrus fiind si destul de infestat cu muchi. Erau si zone din gazon care se uscau din senin si il decopertai usor cu mana iar dedesubt era plin de furnici rosii ori plin de niste insecte mici albe ca niste purici. Dupa iarna aceasta care tocmai a trecut gazonul arata binisor, dar destul de rar, avea muschi prin el si incepea sa inverzeasca si sa creasca pe alocuri. Am zis ca trebuie sa ma apuc serios de refacerea gazonului si am tot auzit pe la alti detinatori de peluze ca este bine sa ii faci o scarificare si o aerare. Mi-am cumparat o masina electrica care face poate face aerare si scarificare (HECHT 1521) prin schimbarea rolelor cu niste cutite pentru scarificare cu o rola cu niste sarme pentru aerare. Am inceput operatia de scarificare setand inaltimea masinii pe pozitia de mijloc. Am muncit vreo 2 ore trecand peste gazon odata in lugimea zonei si odata pe latimea zonei. Dupa asta din peluza mea care a inceput cat de cat sa inverzeasca nu a ramas decat o zona aproape cheala cu cateva mici petice cu resturi de iarba. Am observat totusi ca radacinile de la iarba sunt inca acolo in pamant. In cosul masinii de scarificat care se umplea foarte des era un amestec de iarba uscata si pamant. Vazand ce dezastru am facut am zis sa incerc sa si reinsamantez zona cu acelasi tip de samanta ca si rolele de gazon (am avut-o de la cel care mi-a adus si montat rolele de gazon acum 6 ani) dupa care am acoperit totul cu nisip, am tavalugit bine si udat usor. Acum imi pun intrebarea daca nu cumva am terminat de tot gazonul si daca am sanse sa mai vad ceva verde acolo. De asemnea poate imi recomandati niste ingrasaminte cu care sa ajut la revenirea ierbii dupa operatia aceasta de scarificare. Tind sa cred ca operatia de scarificare am facut-o gresit (fiind inceptor in acest sens), am distrus totul si prevad ca trebuie sa re-infiintez zona cu role noi de gazon. Astept un raspuns si cateva sfaturi daca se poate. Mai am inca o zona in spatele casei cu acelasi gazon si imi este frica sa mai bag masina de scarificat poate maxim aerare. Acolo iarba arata mai bine decat in fata casei. Astept un raspuns sper sa nu radeti prea tare de acest dezastru. :)) . Multumesc.