Aerisirea casei este un aspect important pentru sanatatea si pentru starea generala de bine a locatarilor, dar in timpul sezonului rece multi dintre noi ne ferim sa deschidem geamurile deoarece ne dorim sa pastram o temperatura cat mai placuta in interiorul locuintei.
Aerisirea inseamna eliminarea aerului din interior ce contine substante chimice, dioxid de carbon, praf si microbi, si inlocuirea lui cu aer curat din exterior. Iar in lunile de iarna este esential sa aerisim cat mai des cu putinta, deoarece avem nevoie de aer proaspat. Intr-o camera proaspat aerisita ne vom odihni mai bine, ne vom concentra si vom invata mai usor si vom tine la distanta umezeala, mucegaiul si igrasia.
Instalatiile electrice si termice dintr-o locuinta pot contribui la diminuarea calitatii aerului din interior. Iar acumularea de vapori de apa, ca rezultat al respiratiei corpului uman si in urma functionarii diferitelor aparate de uz casnic (boilere, masina de spalat, aragaz etc), aduce cu sine inmultirea bacteriilor si a ciupercilor. Praful, rezultat in urma activitatilor zilnice, e un mediu propice dezvoltarii acarienilor, iar dioxidul de carbon, ce se formeaza in timpul respiratiei si a folosirii masinii de gatit, poate provoca dureri de cap. Calitatea slaba a aerului interior poate provoca diverse probleme, de la simple ameteli si dureri de cap, pana la agravarea unor alergii sau a astmului. Simptome precum gat uscat, tuse agasanta, dureri de cap se pot datora atmosferei poluate din interiorul locuintei.
Baia si bucataria sunt spatiile care influenteaza cel mai mult calitatea aerului dintr-o locuinta. Vaporii de apa, precum si microbii ce se inmultesc din cauza umezelii si a temperaturii ridicate, se vor raspandi, cu timpul, in intreaga locuinta.
Cum aerisim in timpul iernii
Cu cat temperatura exterioara este mai scazuta cu atat trebuie sa aerisim mai des pentru o perioada scurta. Este foarte important sa aerisim intreaga casa. Aerisirea intregii locuinte trebuie efectuata in primul rand dimineata devreme, imediat dupa trezire, dar si seara inainte de somn. In incaperile unde petrecem foarte mult timp sau in spatiile inchise unde functioneaza mai multe echipamente in acelasi timp, pentru mentinerea activitatii cerebrale la un nivel satisfacator este necesar sa aerisim o data la 2-3 ore, cate 5-10 minute.
Atunci cand gatim este important sa deschidem geamul sau sa pornim hota pentru a evacua aburul si dioxidului de carbon.
Aerisirea locuintei trebuie efectuata si imediat dupa ce am iesit din dus, in cazul in care baia nu are geam putem monta un ventilator electric. De asemenea, este recomandat sa nu lasam niciodata podeaua umeda si sa evitam folosirea covoraselor de baie din materiale textile, care ofera mediul ideal pentru acumularea umezelii si dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor.
O alta solutie este folosirea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, aceasta solutie este mai costisitoare, dar pe langa faptul ca sistemul va aduce in casa aer proaspat si va elimina aerul rece, el va pastra caldura in interior, lucru care va reduce costurile de incalzire pe timpul iernii.
Pe lângă aerisirea eficientă a locuinței, întreținerea generală a casei joacă un rol esențial în asigurarea confortului și siguranței dumneavoastră pe tot parcursul anului. De la verificarea instalațiilor electrice și de încălzire, până la întreținerea acoperișului și grădinii, fiecare aspect contribuie la crearea unui mediu de viață plăcut și sigur. Vă recomandăm să consultați acest ghid complet pentru întreținerea locuinței care vă va ajuta să vă bucurați de casa dumneavoastră la maxim, prevenind problemele înainte de a apărea.
Comentarii
Nu exista comentarii.