Agentiile imobiliare mici se afla in pragul falimentului

06 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Agentiile imobiliare mici se afla in pragul falimentului
 
Ca sa mai poata rezista crizei, patronii agentiilor imobiliare au fost nevoiti fie sa reduca din personal, fie sa diversifice portofoliul de servicii oferite clientilor
 
Criza financiara a paralizat piata imobiliara romaneasca. Firmele mici de tranzactii imobiliare au trei optiuni: sa suspende activitatea, sa dea faliment sau sa caute un partener mai puternic.
Grigore Pupazan, patronul unei agentii imobiliare din Iasi, a ramas doar cu sase angajati dintr-un total de 22, cati avea in primele luni ale anului. "La inceputul anului si chiar in vara a mers binisor, dar acum tranzactiile sunt din ce in ce mai putine. Am ajuns sa lucram la 25% din capacitate. Daca anul trecut realizam 4-5 tranzactii pe luna, acum daca facem 2-3 tranzactii, in conditiile in care chetuielile cu publicitatea au crescut", a precizat Pupazan. In vestul tarii, agentiile imobiliare au trebuit sa se reorienteze in tranzactii cu imobiliare derulate in Ungaria.
Ca sa poata rezista crizei, patronii agentiilor imobiliare au fost nevoiti fie sa reduca din personal, fie sa diversifice portofoliul de servicii oferite clientilor.
 
Camelia Pascui, administratorul unei agentii de real-estate din Oradea, spune ca "a renuntat definitiv la afacerile imobiliare in orasul unde functioneaza firma, pentru ca piata a cazut foarte mult si deruleaza doar tranzactii in Ungaria". Nici la Giurgiu agentiile imobiliare nu o duc prea bine, pe piata ramanand functionale doar doua agentii din sase, cate erau anul trecut, in conditiile in care, desi preturile locuintelor au scazut, tranzactii nu se mai fac aproape deloc. Reprezentantii companiilor imobiliare estimeaza ca perioada de criza va dura cel putin sase luni, perioada in care mii de agentii vor trage obloanele.
 
In Bucuresti, tranzactiile au scazut cu 40%
In perioada aprilie-august, numeroase agentii imobiliare din Bucuresti, in special cele mici, au fost nevoite sa inchida portile definitiv. "Acum nu mai e suficienta doar promovarea. Firmele care vor sa supravietuiasca trebuie sa ofere clientilor servicii complementare gratuite: consultanta, succesiuni, intabulari etc. Vremurile s-au schimbat din mers, supravietuiesc profesionistii si cei care au capacitatea sa se adapteze noilor conditii. Alt aspect interesant in aceasta perioada este faptul ca meseria de agent imobiliar nu mai e o atractie mare, nu se gasesc usor persoane calificate care sa lucreze. Intr-o luna, pentru un anunt de angajare, de exemplu, s-a tinut un singur interviu. Este, intr-adevar, o perioada mai deosebita si din cauza zvonurilor vehiculate prin media, au mai fost, dar nu la asemenea nivel", a declarat Bogdan Martin, manager la Evergreen Imobiliare.
 
In acelasi timp, reprezentantii agentiilor imobiliare recunosc ca o buna perioada de timp au fost practicate de dezvoltatorii imobiliari preturi nerealiste, mult prea mari, intermediarii au folosit anunturi si preturi capcana. "Au fost practici neserioase pe piata de profil, insa acum lucrurile se schimba, profesionistii sigur vor trece de criza actuala onorabil. Criza prezenta se manifesta pregnant pe segmentul locuintelor vechi, insa pentru zonele centrale si proprietatile generoase este cerere suficienta. Firma noastra nu a facut concedieri, din contra, cauta personal calificat", a precizat Catalin Militaru, manager la aceeasi firma de imobiliare.
Marian Micu, director la Casa Voastra, agentie imobiliara care activeaza pe piata de zece ani, este de parere ca agentiile imobiliare care nu sunt in capabile sa-si extinda portofoliul de servicii vor trebui sa-si suspende activitatile. "Este foarte posibil ca preturile sa mai scada, insa e foarte putin probabil pentru rezidentiale noi. Daca pentru o locuinta din zona 1 (Iancului, Vatra Luminoasa etc.) in februarie pretul ajunsese la 2.200 euro pe metrul patrat, acum e undeva pe la 1.800 euro/mp. Pe zonele centrale poate au fost mici scaderi, dar nu importante. Din august, exista un interes mai mare de tranzactionare din partea clientilor, explicabil prin introducerea, din octombrie, a noilor norme de creditare BNR. Fata de anul trecut, tranzactiile au inregistrat o scadere cu 30–40%."
 
Agentiile mici fac o tranzactie la 4 luni
Pe piata din Romania sunt circa 10.000 de agentii imobiliare, dintre care 2.000 in Bucuresti. Potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), circa 80% din aceste firme au 1–2 salariati, iar in conditii normale realizau, in medie, o tranzactie la doua luni. "Acum cand situatia de pe piata e mai complicata, numarul de tranzactii a scazut considerabil si au ajuns, de exemplu, in situatia sa faca o tranzactie la 4 luni. E evident ca nu pot rezista in asemenea conditii. E clar, multe agentii isi vor suspenda activitatea. La fel de posibil este ca o mare parte din firme sa dispara daca criza manifestata pe domeniul imobiliar va mai dura. Sunt indicii care arata ca aceasta criza ar putea dura cel putin 6 luni", a declarat Radu Zilisteanu, purtator de cuvant ARAI.
 
Modificari vor aparea in perioada urmatoare si pe piata fortei de munca, daca tinem seama ca in Romania exista circa 30.000 de agentii imobiliare. Multi dintre acestia vor trebui sa se reprofileze, sa caute alte locuri de munca, mai ales daca firmele de real-estate care vor ramane pe piata vor trece la reorganizari si eficientizare a activitatilor.
"Pentru o companie imobiliara mica, fara clienti de portofoliu, este foarte greu sa supravietuiasca intr-o piata tot mai competitiva, in care clientii mari sunt precauti, exigenti si selectivi, pentru ca isi doresc maxima siguranta atunci cand fac o investitie. Companiile mari au constientizat inainte de aceasta criza ca cheia succesului consta in a oferi servicii complete si a detine departamente conexe (de consultanta financiara, juridica), pentru ca investitorii sa nu mai fie nevoiti sa apeleze la surse exterioare companiilor imobiliare", considera reprezentantii Eurometropola Estate.
 
Cateva mii de firme care desfasoara activitati in domeniul imobiliar vor fi nevoite, in perioada urmatoare, sa-si suspende activitatea, fie sa-si declare insolventa sau sa se regrupeze pentru a putea rezista in actualele conditii ale crizei financiare mondiale. Multe din agentiile imobiliare vor disparea de pe piata din cauza profitului scazut, dar si a lipsei de lichiditati a investitorilor. Cele mai multe sanse la faliment il au companiile imobiliare locale care nu au sprijin extern si care nu au si alt domeniu de activitate decat tranzactiile imobiliare.
 
Incepand din februarie-martie, tranzactiile imobiliare au stagnat, iar preturile la apartamente, in special pe zona periferica, au scazut cu 10-20%. Reprezentantii marilor companii de imobiliare care activeaza pe piata romaneasca recunosc faptul ca criza economica de pe plan mondial are efecte asupra pietei de real-estate din Romania, insa adauga ca zvonurile vehiculate privind scaderea preturilor determina de asemenea un efect de asteptare din partea eventualilor cumparatori care spera la vremuri mai bune.
 
Firmele se regrupeaza
Ioan Andrei Botis, director in cadrul NAI Property Partners, apreciaza ca piata imobiliara din Romania este afectata de criza economica internationala, dar nu in mod direct si nu in aceeasi masura ca in alte tari, sistemul bancar romanesc bazandu-se pe o capitalizare solida.
"Cele mai multe sanse la faliment o au companiile imobiliare locale care nu au sprjin extern si care nu au si alt domeniu de activitate decat tranzactiile imobiliare. Multe din agentiile imobiliare vor disparea de pe piata datorita profitului scazut dar si lipsei de lichiditati a investitorilor. Orice este posibil, insa piata imobiliara din Romania este mult prea imatura ca sa se fi ajuns la saturatie", afirma Botis.
 
Jucatorii de pe piata imobiliara sunt in asteptare si spera ca luna octombrie sa fie semnul unei oarecare redresari, iar tranzactiile sa fie reluate, chiar daca nu la un nivel egal cu cel din anii trecuti.
"Acum a sosit vremea profesionistilor pe piata de real-estate. Pentru firmele mici de imobiliare exista posibilitatea regruparii in cadrul unor agentii mai puternice. Chiar daca vor exista scaderi pe piata si este sigur ca vor fi unele corectii la preturi, ramane suficient loc de crestere. Este o criza, dar trebuie sa ne gandim ca exista o anumita ciclicitate, mai apar si stagnari, si scaderi (si la noi nu sunt deloc dramatice ca in alte tari), nu trebuie sa ne gandim tot timpul numai la cresteri. E un moment dificil, dar si un moment prielnic pentru cernerea pietei. Cine a dezvoltat proiecte bine gandite, bine proportionate, are sanse mari sa ramana pe piata", a declarat analistul imobiliar Liviu Ureche.
 
La Iasi, raman pe piata 5% din agentii
"Din 300 de agentii imobiliare care activau in Iasi, acum daca mai sunt 150. In curand, vor ramane maximum 15-20 de agentii daca situatia continua ca in prezent. Tranzactiile sunt pe o panta descrescatoare, se lucreaza la o capacitate de 15-20%. Daca anul trecut realizam 4-5 tranzactii pe luna, acum se realizeaza maximum 2-3, in conditiile in care se face publicitate foarte multa. Vor rezista doar cei care sunt profesionisti si stiu cum sa-si diversifice portofoliul de servicii", a declarat Grigore Pupazan, managerul societatii de imobiliare Accent Company.
In vestul tarii, majoritatea agentiilor imobiliare s-au reorientat spre tranzactii facute cu terenuri si case in Ungaria. Camelia Pascui, administratorul firmei Camvelia, spune ca "agentii imobiliari din Timisoara, Satu-Mare, Arad fac acum tranzactii imobiliare in Ungaria si unde romanii prefera sa-si achizitioneze o casa locuibila, la 20 km de granita, la un pret de 15.000 euro pentru doua camere, cu utilitati, inclusiv gaze". In Giurgiu, dupa cum relateaza Nicu Dumitrica, director general la Eurosudest, "preturile au luat-o la vale si cu toate astea nici macar cereri nu sunt".
 
Dumitrica considera ca situatia se datoreaza preturilor nerealiste practicate pana in prezent: "In Giurgiu, preturile apartamentelor nu aveau legatura cu puterea de cumparare a populatiei. Acum mai sunt una sau doua agentii imobiliare cu activitate, comparativ cu sase care functionau in trecut. Daca in perioadele bune se vindeau 3-5 apartamente pe luna, acum se vand un apartament-doua la o luna jumatate. Criza care se resimte acum va dura cel putin o jumatate de an".
 
» Dezvoltatorii fac discounturi
Radu Zilisteanu, analist imobiliar, afirma ca numarul tranzactiilor a scazut pe segmentul apartamentelor vechi, dar si la rezidentialele noi. "Dezvoltatorii fac discounturi in ultima perioada, ceea ce indica un semn de criza. Pe segmentul de apartamente vechi, cel putin in Bucuresti, pentru zonele periferice, preturile au scazut cu 10–20%. De exemplu, daca in Bucuresti se faceau 80.000-100.000 tranzactii pe an, acum, sa zicem, se realizeaza 30.000.
 
E dificil sa anticipam ce se va intampla in perioada urmatoare, insa cu siguranta piata isi va gasi un fagas. Cei care lucrau in imobiliare anticipau o reasezare a preturilor care crescusera oarecum necontrolat, insa eventuale scaderi de pret erau asteptate in 2–3 ani, nu acum. Criza financiara internationala a grabit lucrurile. E posibil sa apara falimente, e o nesiguranta a pietei internationale, e posibil sa se schimbe multe lucruri. E greu de spus ce se va intampla, dar toate semnele indica o durata a crizei de circa 6 luni", a precizat Zilisteanu.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Philips Lighting: Proiecte de succes din Romania Philips Lighting: Proiecte de succes din Romania
Preturile speculative, dinamita la temelia pietei locuintelor Preturile speculative, dinamita la temelia pietei locuintelor
Costurile energiei termice din Capitala, verificate de Guvern Costurile energiei termice din Capitala, verificate de Guvern
La ROMEXPO începe #TotulPentruCasaTa2022 La ROMEXPO începe #TotulPentruCasaTa2022
Cand poate fi dat afara din casa un chirias Cand poate fi dat afara din casa un chirias
House Factory: fabrica de locuinte din otel House Factory: fabrica de locuinte din otel

Vezi mai multe articole